«Повна амуніція»: скільки на Львівщині коштує зібрати першокласника до школи

630_360_1535784429-4373
Ілюстративне фото.

Збираєте дитину до школи вперше? Як це зробити з найменшими клопотами та де і як придбати все необхідне за прийнятною ціною, щоб не спустошити гаманець й не витратити на збір усього необхідного багато часу?

Відповіді на ці запитання шукала ІА Дивись.info.

Літо закінчується. Час батькам дітей-першачків готуватися до першого навчального року. На них чекають серйозні клопоти з вибору шкільної та спортивної форми, канцелярського приладдя, наплічників, аксесуарів, усього, без чого неможливо уявити учнів, які збираються у вересні на заняття до школи.

Без чого не обійтись першачкам

Шкільна форма

Цього року президент Володимир Зеленський відмінив указ «Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти». Тому батьки та вчителі можуть самостійно вирішувати чи варто їхній дитині вдягати шкільну форму до школи.

Ціни на шкільну форму насамперед залежать від якості матеріалу. Так, наприклад, в інтернет-магазинах ціна на шкільну форму для хлопчиків (штани, піджак, жилет) починається від 500 гривень, комплекти для дівчаток (спідничка, піджак, жилетка) дещо дорожчі – від 600. Є багато більш бюджетних варіантів шкільної форми для хлопців та дівчат, проте вони переважно з дешевих тканин низької якості.

На вуличних базарах за шкільну форму батькам доведеться викласти в середньому від 690. Зекономити можна, якщо замість класичного набору для дівчаток – піджак, спідничка та жилетка придбати сарафан і піджак. За такий дует батьки заплатять від 550 гривень.

Блузки та сорочки

Середня вартість в інтернет-магазинах блузок та сорочок починається від 300 грн. На ринках можна придбати і від 250 гривень. Проте, як зазначила продавець на базарі, 250 гривень коштують сорочки та блузки, які не змогли продати торік.

Взуття

Дитячі туфлі для хлопчика в інтернет-магазинах обійдуться від 550 грн. Для дівчинки трохи дорожче від 600- 650 грн. Із замінника шкіри взуття обійдеться дешевше. В середньому доведеться викласти від 300-350 грн. Якщо завітати на вуличні базари, то зі шкірозамінника взуття, яке залишилось з минулого року, можна придбати від 240 грн як для хлопчиків, так і для дівчаток. Зі шкіри в середньому від 500 гривень.

Спортивний костюм

Для хлопчиків спортивний костюм з бавовняної тканини обійдеться від 400 грн, якщо батьки вирішать придбати його онлайн. Також для хлопців та дівчат можна знайти дешевші костюми від 300 грн, хоча вони переважно з поліестеру. За костюм з натуральних тканин для дівчинки доведеться вкласти як мінімум від 400-450 грн.

На базарі ціни на спортивний костюм для хлопців та дівчат стартують від 470 гривень.

Спортивне взуття

Для дівчат придбати кеди онлайн можливо від 230 грн. Для хлопців за спортивне взуття для фізичних занять у школі доведеться в інтернеті викласти в середньому від 210-230 грн. На ринку середня вартість за кеди для першачків починається від 250 грн.

Ранець

Обирати портфель для першокласника потрібно особливо уважно. Він повинен мати жорстку ортопедичну спинку, широкі зручні лямки, важити не більше 750 грамів і мати висоту до 36 см.

Враховуючи такі жорсткі критерії, виробники й продавці часто завищують вартість якісних ранців. За портфель з ортопедичною спинкою доведеться заплатити в інтернет-магазині від 600 грн. Для того, щоб придбати повністю ортопедичний рюкзак, батькам доведеться додати ще щонайменше 200 грн. Можна знайти ранець онлайн і від 200-230 грн як для дівчат, так і для хлопців, проте такі рюкзаки підійдуть для коротких прогулянок, а не шкільного приладдя та підручників.

На базарах за ранець з ортопедичною спинкою батькам доведеться викласти від 480 грн. Якщо він буде повністю ортопедичним – від 700.

Вишиванка

Вишита сорочка в інтернет-магазинах для дівчат обійдеться від 140 грн, для хлопчиків від 130–150 грн сумнівної якості. Вишиванки з бавовни стартують від 230–250 грн для хлопців та дівчат. На базарах ціни на вишиванки починаються в середньому від 195 грн.

Канцелярія та матеріали для творчості

Кожна школа і навіть кожен вчитель може працювати з різним методичним матеріалом, тому друковані робочі зошити найчастіше закуповують колективно, всім класом. Вартість мінімального набору може відрізнятися в залежності від школи та вимог вчителя щодо кількості зошитів. Проте для початку стандартний набір для першачка має включати:

  • ручка, простий олівець, гумка, лінійка (першачки часто їх гублять, тому краще одразу подбати про запасні);
  • пенал, м’який, не металевий;
  • папка для зошитів;
  • зошити на 12 сторінок, по 5 штук в клітинку й косу лінію, обгортки для зошитів;
  • обгортки для підручників;
  • фарби акварельні, пензлики, альбом для малювання, кольорові олівці;
  • папка для трудового навчання;
  • кольоровий папір та картон;
  • пластилін та дощечка для ліплення;
  • ножиці з заокругленими кінцями;
  • клей ПВА.

Звісно, канцелярію можна купувати окремо, шукаючи необхідні речі на різних інтернет-платформах за більш вигідною ціною чи знижками. Проте в середньому, щоби придбати мінімальний набір для школяра, потрібно приготувати від 300 грн.

Якщо відправитись на вуличні базари купувати шкільне приладдя, у гаманці з собою має бути не менше 350–370 грн.

Банти та метелики

Найбільш популярні аксесуарі для школярів – це метелики для хлопчиків та банти для дівчаток. За метелик батькам, який вони придбають онлайн, доведеться викласти від 20 грн. Дівчатам один бант обійдеться від 30 грн.

На ринках  за чоловічий аксесуар під шкільну форму продавці попросять від 40 грн, а один бант для дівчинки коштує від 25 грн.

Де краще купувати речі для школи

Крім інтернет-магазинів та вуличних базарів, не менш популярні магазини вітчизняних та зарубіжних брендів у торгових центрах. Розглянемо ці варіанти з перевагами та недоліками більш детально.

Вуличні базари

Більшість товарів на вуличних базарах обійдеться дорожче, ніж якщо придбати той самий товар онлайн. Проте завдяки широкому асортименті товару та можливості побачити і оцінити на власні очі бажану річ, можна обрати для себе зі списку необхідного ті речі, на яких все ж можна трохи зекономити.

Серед недоліків покупок на ринках:

  • погодні умови можуть перешкодити зробити покупку, оскільки торгівля ведеться на відкритих майданчиках;
  • невеликі торгові намети/павільйони рідко обладнані окремими примірочними, де дитина зможе приміряти форму, сорочку, вишиванку тощо;
  • оплата, як правило, здійснюється готівкою, а не через касовий апарат, що ускладнює повернення придбаного товару у разі потреби.

Онлайн-магазини

Покупки в інтернеті дозволяють за кілька кліків проаналізувати потрібний товар за критеріями, які цікавлять (ціна, якість, виробник тощо) та придбати товар з будь-якої точки світу. Проте не варто забувати, що до замовлення доведеться додати витрати на поштову пересилку чи кур’єрську доставку.

Основні недоліки інтернет-магазинів:

  • неможливість приміряти обраний одяг, взуття або шкільний рюкзак перед покупкою;
  • потрібно бути уважним, аби не натрапити на шахраїв;
  • можна зіткнутися з невідповідністю заявленого опису в онлайн магазині і фактичної якості, кольору або стану придбаного товару.

Торгові центри

Збирання дитини до школи можна перетворити на відпочинок, якщо завітати у торговий центр, де, окрім магазинів з окремими примірочними, є безліч варіантів, на що переключити дитину під час шопінгу, аби розважити її.

Найвагомішими перевагами покупок у торгових центрах є широкий асортимент, можливість повернути товар (за наявності чеку) протягом 14 днів, придбати все в одному місці тощо. Також у таких магазинах нерідко діють різноманітні програми лояльності (сезонні знижки, накопичувальні бали тощо).

Основним недоліком торгових центрів є ціни, які переважно вищі за середні.

ІА «Дивись.Інфо» поцікавилась, у мами 6-річної Оксани Марії, яка цього року піде в перший клас, на яку суму та де батьки збираються купувати речі для майбутньої школярки.

«Цього року збираємо нашу Оксану у перший клас. Розраховуємо на суму від 6500–7000 тисяч грн. Збираємось придбати шкільне приладдя, канцтовари, кілька пар взуття, перезувного, змінного. Кілька спортивних костюмів, джинсів та спідничок. Найважливішим критерієм вибору дитячих речей для нас є якість. Адже від цього залежить здоров’я та комфорт дитини. Тому переважно купуємо речі в торгових центрах. Шкільної форми цього року не будемо купувати, тому що вона в нашій школі не введена. Рюкзак, наприклад, будемо купувати тієї ж фірми, що і для сина, він у нас ходить вже у 5 клас. Хочемо бути впевненими у його якості і в тому, що рюкзак довго прослужить. Адже купувати щороку новий сумнівної якості – це не є економно і правильно з огляду на майбутнє здоров’я дитини. Плануємо виділити на рюкзак близько півтори тисячі. Він має бути ортопедичним, з екологічного матеріалу, зі всіма необхідними защіпками для того, щоб навантаження на спину однаково розподілялося. Також обов’язково збираємось придбати ланчбокс, пенал та сумку для змінного взуття. Розраховуємо на цю суму, але коли будемо купувати, буде видно», - повідомила Марія Пирка.

Зазначимо, що у разі придбання шкільної форми потрібно щонайменше придбати ще одну на заміну. Те саме стосується і спідничок, штанів та сорочок, якщо у школі не введена форма. Крім цього доведеться придбати кілька пар взуття, спортивних речей тощо. Шкільне приладдя та канцтовари, найімовірніше, доведеться докуповувати протягом року. Тому підготувати дітей до школи у 2019 році обійдеться як мінімум у 4000-4500 тисяч гривень, а купувати онлайн, на базарах чи у торгових центрах речі для майбутніх школяриків, вирішує кожен сам.

Інна ОРЛОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: