Туберкульоз не вирок: львівські медики розповіли про нові методи боротьби з хворобою

60_main

У 2018 році на Львівщині 1286 осіб захворіло на туберкульоз. Це найнижчий показник за останні 10 років. Медики кажуть, це стало можливим завдяки покращенню діагностики та забезпеченості препаратами.

Торік на Львівщині показник захворюваності на туберкульоз становив 51,3 випадків на 100 тисяч населення, тоді як 10-12 років тому він сягав 86,6 випадків, каже генеральний директор Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру Любомир Рак.

«2018 року в нас захворіло 1286 пацієнтів. Десять років тому – це було 2,5 тисячі пацієнтів у рік, в яких виявили вперше діагностований туберкульоз. Тобто ми маємо успіхи у боротьбі з поширенням туберкульозу. Однак маємо серйозну проблему із хіміорезистентним туберкульозом, тобто таким, який дуже погано піддається лікуванню, є тривалим у лікуванні і дуже вартісним. Якщо чутливий туберкульоз лікуємо 6-8 місяці, то резистентний за старими схемами лікували до 22 місяців. Вартість лікування пацієнта із туберкульозом, стійким до ліків, становить до 200 тисяч гривень. Лікування пацієнта з чутливим туберкульозом обходиться державі приблизно в 50-60 тисяч гривень. 2018 року на вперше діагностований хіміорезистентний туберкульоз на Львівщині захворіли майже 400 пацієнтів», – каже директор центру.

Він запевняє — всі препарати для лікування людей із туберкульозом купуються коштом держави.

«Пацієнти не купують нічого. Обстеження теж є безкоштовними. Наша бактеріологічна лабораторія є однією з найкращих в Україні. Ми можемо виявити наявність туберкульозу на рівні дослідження ДНК упродовж 5 годин. Раніше для цього треба було щонайменше два місяці. Про його форму та чутливість дізнаємося за два тижні», – каже Любомир Рак.

За його словами, львівський центр переходить на короткі схеми лікування туберкульозу, які використовують в усьому світі. Це передбачає перебування хворих у стаціонарі лише до того часу, поки вони є заразними. Далі ж їх переводять на амбулаторне лікування.

Завідувачка хіміорезистентного відділення Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру Руслана Тупичак додає, що коротким схемам лікування сприяють нові препарати – бедаквілін та деламанід.

«Впродовж 40 років не реєстрували жодного нового протитуберкульозного препарату. Зараз маємо два нові препарати, які пройшли всі клінічні випробовування і мають доведену високу ефективність. Сподіваємося, що в нас завдяки цим препаратам зросте ефективність лікування. Раніше у нас ефективність лікування хіміорезистентного туберкульозу була 48%, а тепер ми хочемо досягти показників ВООЗ: 75% та 95% вилікуваних резистентних та чутливих пацієнтів відповідно. У нас досвід лікування пацієнтів цими препаратами не дуже великий, але ми бачимо, що препарати дуже добре переносяться», – каже Руслана Тупичак.

Лікування туберкульозу є не лише суто медичною проблемою. Більшість пацієнтів із резистентним туберкульозом потребує соціального супроводу, бо належать до так званих соціально дезадаптованих груп і мають супутні захворювання, зокрема ВІЛ/СНІД.

«Такі пацієнти часто переривають лікування, вживають алкоголь, курять. За ними потрібен щоденний нагляд, щоб вони продовжили лікування, завершили його, тобто не переривали. Кожна перерва у лікуванні – це крок до розвитку хіміорезистентного туберкульозу», - каже Любомир Рак.

Водночас, високий соціальний статус не є чинником, який може врятувати від туберкульозу.

«Туберкульоз, як відомо, передається повітряно-крапельним шляхом чи аерозольним, але не передається через поцілунок, статевим шляхом, через потиск руки чи дотик. Ви можете захворіти туберкульозом, довго перебуваючи в закритому приміщенні з хворою людиною, яка є бациловиділювачем», – пояснює  Любомир Рак.

Він наголошує діагноз «туберкульоз» не є вироком і його можна вилікувати.

«Для цього необхідні три складові: вчасна діагностика, наявність препаратів та спеціалістів, а це все в нас є. А ще бажання самого пацієнта вилікуватися», – каже Любомир Рак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: