Бюджет бідності: у мерії розпочали прийом проектів до Громадського бюджету Львова

Lvivska_miska_rada

Сьогодні у мерії розпочинається прийом проектів до Громадського бюджету Львова 2020 року, який триватиме до 15 вересня.

Ідея громадського бюджету, або бюджету участі полягає у тому, що мешканці можуть подавати на фінансування свої проекти. Якщо їх підтримає достатня кількість людей то вони будуть реалізовані коштом міського бюджету.

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко каже, що кожним роком кількість людей, які голосують за проекти збільшується.

«Громадський бюджет інколи нагадує більш активні кампанії, які відбуваються на виборах. Запрошую всіх подаватися на громадський бюджет», - каже заступник мера.

Заступник начальника управління – начальник відділу громадського партнерства управління Секретаріат ради» ЛМР Орест Файфурка каже, що з кожним роком якість проектів зростає і люди, розуміючи, що одному авторові перемагати буде важко, об’єднуються в команди і вже командами борються за той чи інший проект.

У мерії кажуть, що за попередні три роки перемогло 159 проектів на загальну суму 81 млн грн. Торік було 54 проекти-переможці (6 великих і 48 малих), з яких уже реалізовано 15 проектів. Там також наголошують, що на відміну від більшості міст України, де проекти можуть подати лише ті люди, які зареєстровані у містах, у Львові подати проект можуть особи, які досягли 16-ти річного віку і відповідають одному з таких критеріїв:

-        Місце проживання зареєстроване у м. Львові (м. Винники, смт. Рудно, смт. Брюховичі), що підтверджується паспортом або карткою львів’янина.

-        Підприємство, установа чи організація, де працює відповідна особа, зареєстроване у м. Львові, що підтверджується паспортом та довідкою з місця праці.

-        Особа навчається у м. Львові, що підтверджується паспортом та студентським квитком або іншим документом, що підтверджує факт навчання.

-        Особа володіє на праві власності об’єктом нерухомості у м. Львові, що підтверджується паспортом та витягом з відповідного реєстру прав власності.

-        Місце народження особи зареєстроване у м. Львові, що підтверджується паспортом або свідоцтвом про народження.

Проекти поділяються на види - малі та великі. Малі проекти – це проекти вуличного, квартального, районного значення, загальна вартість реалізації яких становить від 50 000 до  600 000 грн. На такі проекти виділяється орієнтовно 60 % загального обсягу громадського бюджету, які рівномірно розподіляються по районах міста (10 % загального обсягу громадського бюджету на кожен район).

Великі проекти – це проекти міжрайонного, загальноміського значення, загальна вартість реалізації яких становить від 600 000 до 3 000 000 грн. На такі проекти виділяється орієнтовно 40 % загального обсягу громадського бюджету.

Крім цього проекти поділяються на категорії - «Освітні та медичні» проекти та «Інші» проекти.

«Освітні та медичні проекти» - це проекти, реалізація яких стосується приміщень або територій шкіл, дошкільних навчальних закладів, закладів професійно-технічної освіти, вищих навчальних закладів (крім закладів позашкільної освіти), та проекти, реалізація яких стосується приміщень або територій закладів охорони здоров’я.

«Інші проекти» – це проекти, реалізація яких не стосується приміщень або територій шкіл, дошкільних навчальних закладів, закладів професійно-технічної освіти, вищих навчальних закладів та закладів охорони здоров’я. Такі проекти не можуть становити менше 40 % від загальної кількості проектів-переможців у поточному році.

«В нас минулого року та й позаминулого теж, була доволі бурхлива дискусія між авторами  проектів щодо того що школи та лікарні мають певний адмінресурс і відповідно перевагу при зборі голосів. Це дійсно так є, і було прийнято рішення зробити квоту для інших проектів щоб вони теж гарантовано мали своїх переможців. Були пропозиції взагалі забрати з цього процесу шкільні та медичні проекти. З іншого боку автори проектів аргументували тим, що школи теж є громадськими просторами, особливо у віддалених районах», - пояснює Орест Файфурка.

Освітянські та медичні проекти обмежують вже другий рік поспіль. Депутат ЛМР Валерій Веремчук пригадує, що у перший рік, коли запровадили Громадський бюджет, переважна більшість проектів стосувалася закладів освіти. На думку депутата, це яскраво свідчить про рівень фінансування освіти і медицини у Львові.

«В освіті дуже багато проблем на вирішення яких люди втомилися чекати і таким методом намагаються їх вирішити. В ідеалі так не мало б бути,  це речі які б мали вирішуватися за замовчуванням. Але якщо це не робиться роками, то треба людям дати шанс принаймні показати  ті болючі місця і щось зробити.  Якщо я вже 3 роки вожу ліжка у наші лікарні і пологові будинки, то  це теж не моя робота, я це роблю як волонтер. А коли я пропоную закупити їх за кошти бюджету, то  мені кажуть, що ці кошти йдуть на ремонти і закупівлю  дорогого обладнання. На ліжка вже не вистачає. То що, жінки мають на пружинах лежати після пологів? На жаль, це реалії життя», - каже депутат.

Подати проект можна он-лайн на сайті Громадського бюджету  https://gb.city-adm.lviv.ua/ , авторизувавшись за допомогою BankID або ЕЦП або через будь який центр надання адміністративних послуг. Кожен може подати один малий та один великий проект.

Після того, як проекти пройдуть перевірку профільними виконавчими органами, вони потрапляють на голосування, яке триватиме з 1 по 15 листопада. Голосувати можуть ті ж категорії мешканців, що й подавати проекти. Проголосувати також можна буде он-лайн через сайт Громадського бюджету,  авторизувавшись за допомогою BankID або ЕЦП або через будь який центр надання адміністративних послуг.

Малі проекти змагатимуться між собою у кожному районі окремо, а великі по усьому місту.

Проекти, які отримають найбільшу підтримку мешканців, будуть реалізовані у 2020 році за кошти міста.

Додамо, що ідея громадських бюджетів виникла у Бразилії. У 1989 році мер міста Порту-Алегрі вирішив залучити бідне населення до управління містом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: