Не виходячи з дому: на Львівщині вже звертаються за призначенням пенсії в «один дотик»

5ea62a28aac8c8759dcbfba2df1bf952d0f99628

На Львівщині 10 осіб звернулися за призначенням пенсії, а ще 17 щодо перерахунку пенсій в «один дотик».

Про це розповіли в головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області.

Нагадаємо, нещодавно Пенсійний фонд запровадив нову модель призначення пенсій в «один дотик» через свій вебпортал електронних послуг.

Фахівці пояснюють - зараз, для призначення пенсії потрібно кілька разів прийти до відділення Пенсійного фонду.

«Потрібно прийти проконсультуватися, потім щоб подати документи, якщо відсутні якісь документи треба їх зібрати і ще раз прийти, а потім знову – щоб забрати посвідчення. Це займає досить багато часу. Сьогодні Пенсійний фонд пропонує це все зробити за одне відвідування», -  пояснює начальниця управління інформаційних систем та електронних реєстрів Наталія Лужецька.

Для цього насамперед потрібно зареєструватися на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду.

«Реєстрація обов’язково відбувається з електронним цифровим підписом. Особа подає заяву на призначення чи перерахунок пенсії в електронному вигляді з прикріпленням усіх скан копій документів. Розмір документів є обмеженим, тому радимо робити у форматах JPG або PDF. Якщо паспорт чи трудова книжка мають багато сторінок має бути один багатосторінковий файл і бажано чорно-біле зображення щоб менше займало об’єму», - розповідає Наталія Лужецька.

У заяві на призначення пенсій треба вибрати відділення пенсійного фонду, який буде проводити призначення, вибрати вид пенсії, вказати прізвище, ідентифікаційний код, вибрати вид посвідчення  - електронне чи паперове і дати згоду на обробку персональних даних. Мінімальний пакет документів для призначення пенсії за віком – паспорт, ідентифікаційний код, трудова книжка.

При цьому, якщо заява вже подана і опрацьовується Фондом, вона вже не може бути відредагована заявником.

«Тільки у випадку коли не надано весь пакет, або документи неправильно подані, спеціаліст Фонду може написати повідомлення із зауваженням, яке буде відображатися в персональному кабінеті і лише тоді є можливість додати інші документи», - пояснює Наталія Лужецька.

Вона наголошує, що для того, щоб отримувати інформацію, потрібно на своїй сторінці подати заявку на смс-інформування.

Як і звичайні, електронні заявки розглядаються не більше 10 днів. Після перевірки Фондом пакету документів заявнику приходить, смс-повідомлення про те що пенсійне посвідчення виготовлене.

«Тільки тоді, один раз, потрібно прийти у відділення для ідентифікації особи, перевірки оригіналів документів і отримання посвідчення. З цього моменту пенсія,  яка вже є призначена, відразу йде на виплату», - каже Наталія Лужецька.

У Фонді звертають увагу і на інші сервіси, якими можуть скористатися не лише пенсіонери, а всі хто платить страхові внески. Зокрема, зареєструвавшись на порталі і підключивши смс-інформування можна щомісяця отримувати дані про свій страховий стаж. При цьому, для такої реєстрації електронний цифровий підпис не потрібен.

«Зараз йде вимога щодо підвищення страхового стажу. Щоб сьогодні вийти на пенсію в 60 років потрібно мати 26 років страхового стажу, а через 9 років потрібно буде мати уже 35 років. Тобто, якщо людина отримує зарплату в конверті і не сплачує страхових внесків, то стаж їй не йде. Щоб набрати 35 років стажу, при тому, що навчання у вишах не враховується, потрібно працювати без перерви. Якщо людина має доступ до вебпорталу, то вона може бачити шомісяця, скільки їй нараховано зарплати і сплачено страхових внесків, скільки стажу зараховано. Це також можливість контролювати свого роботодавця – чи сплачує він за вас внески», - пояснює перший заступник начальника головного управління Олександр Сафін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: