Скульптура на кінчику олівця: страшна хвороба допомогла дрогобичанину розкрити незвичайний талант

IMG_9497

Дивовижні мініатюри, вирізьблені з грифа олівця, сірникові скульптури з найдрібнішими деталями і фокуси – це те, чим Орест Пляшівський намагається заробити собі на складну і дорогу операцію.

Дивовижні мініатюри, вирізьблені з грифа олівця, сірникові скульптури з найдрібнішими деталями і фокуси – це те, чим Орест Плешівський намагається заробити собі на складну і дорогу операцію.

Понад 5 років тому він захворів на менінгіт. Хвороба дала серйозні ускладнення на ноги. Оресту довелося пережити операцію на лівому кульшовому суглобі. Тепер ускладнення вразили і другу ногу. 30-річний чоловік потребує операцію, яка коштує 150 тисяч гривень. Проте, не дивлячись на страшний діагноз – коксартроз, Орест Плешівський  продовжує втілювати свою мрію у життя.

ІА Дивись.інфо дізнавалась, як зараз почуває себе талановитий митець, чим займається та які в нього плани на майбутнє.

– Як зараз почуваєтеся?

– Десь 5 років тому я захворів на менінгіт. Три роки свого життя я пам’ятаю уривками. Постійно з лікарні в лікарню. З часом хвороба дала ускладнення на ноги. Правий кульшовий суглоб почав розпадатися. Поставили діагноз – коксартроз. Довелося зробити операцію із заміни суглоба. Проте тепер хвороба розвинулася і з лівого боку. Зараз вже четверта стадія. На знімку видно, наскільки все погано. Тепер мені потрібна операція з заміни лівого суглоба.

Минула операція коштувала 20 тисяч злотих або 150 тисяч гривень, яку мені провели у Польщі, в Жешуві. Там якість медицини набагато вища. Я спілкувався з людьми, які робили в нас в Україні і, на жаль, їм доводилося переробляти цю операцію, що потребувало чималих додаткових коштів.

– Як з’явилася ідея вирізати мініатюрні скульптури з грифу олівця?

– Я цим займаюся вже кілька років. Зараз на моїй виставці є близько 30 експонатів. Ще також є експонати в бібліотеці (Львів, площа Ринок, 9). А почалося все з сірників. Я лежав у лікарні, і один хлопчина навчив мене, як зробити з них хатинку. Я дуже захопився цим та почав творити більші макети. Тут зараз ви можете побачити лише частину моїх робіт. Ще в мене є роботи у Дрогобичі. Там два великих макети – метр на пів. Над одним я працював три місяці над другим – півроку. Я відтворив повністю в усіх деталях кожен образ престолу зі всіма найкрихітнішими деталями. Зараз я працюю над темою «Пам’ятники Львова». Вже є десять пам’ятників. На даний момент вирізаю пам’ятник Короля Данила. Він дуже складний. Король Данило на коні і має стільки складних деталей, що відтворити їх всі дуже не просто. Але я впевнений, в мене це вдасться.

– Скільки часу потрібно, щоби вирізьбити одну скульптуру?

– Як коли. Наприклад, пам’ятник Івана Федорова я робив десь 8 годин. Це непросто, адже іде дуже велике навантаження на очі. Тому я намагаюся робити перерви. Дві години попрацюю і роблю невеличку паузу. Але часто буває, що сидиш і вирізаєш з грифу, виріб вже майже готовий і тут один неправильний рух – гриф ламається. Доводиться все починати спочатку.

– Який ваш найулюбленіший експонат?

– Найулюбленіший, напевно наймініатюрніший з усіх моїх експонатів. Це герб Львова. Його розмір 3 на 4 мм. Над ним я працював близько двох днів. Один необережний подих і все довелося починати спочатку. Висота літер навіть не цілий міліметр. Отак сидиш, вирізаєш одну буквочку, вона в тебе готова. Один подих і літеру здуває. Знайти її нереально. Доводиться починати все спочатку. 3 на 4 мм герб Львова на сірнику – це наймініатюрніша моя робота. Тобто настільки дрібний експонат, як цей, я ще ніколи до цього не робив. А найбільший мій експонат – це Ластівчине гніздо. На нього пішло 1000 сірників. Всередині відтворена обстановка до найдрібніших деталей. Якщо заглянути всередину замка, можна побачити камін, світильники, на столиках стоїть ваза з квітами, шампанське і, безумовно, прапори України. Є на моїй виставці пам’ятник «Слава» з пальмовою гілкою. Також є пам’ятники пивовару, Грушевському, Іванові Трушу, Тарасу Шевченкові, Хмельницькому, Нептун. На виставці представлена одна моя з давніших робіт – це пам’ятник Іоанну Павлу II. Його я зробив близько року тому. Є сірнички, де відтворено «Крим – це Україна» і поряд карта нашої держави.

Ще на моїй виставці є млин, який знаходиться у пляшці. Його довелося робити усередині пляшки, що, безумовно, ускладнювало процес роботи над ним. І космонавт усередині олівця з українським прапором у руках.

– Які у вас плани на майбутнє?

– Планів насправді дуже багато. Мрію в майбутньому долучитися до музею мініатюр. Крім цього, розважаю всіх охочих фокусами. Мій коронний – це, звісно, фокус із кульками. Мені подобається бачити захват людей і питання: як? Я люблю бачити емоції людей, які посміхаються. Я дуже радий, що можу подарувати комусь гарний настрій. Тому в майбутньому планую підняти це на більш високий рівень. Хочу навчитися нових фокусів. Хочу знайти наставника чи вчителя, який допоміг би розширити мою програму, зробити її ще цікавішою. Також в майбутньому мрію, наприклад, щонеділі біля кожного пам’ятника показувати свої фокуси та влаштовувати невеличкі аукціони для того, щоб продавати по одній із своїх робіт. Я бачу, що людям це цікаво. Їм подобаються мої фокуси, головоломки та експонати, і я щасливий від цього.

Люди підходять до мене, цікавляться моєю виставкою, фотографують, розпитують, роблять пожертвування. Я намагаюсь кожному приділити увагу і подарувати частинку себе, маленьку троянду чи щасливу сорочку. Я дуже вдячний за їхню підтримку. Зараз я зібрав трохи менше 10 тисяч та сподіваюся зібрати необхідні кошти на заміну лівого суглоба.

Відвідати виставку мініатюр, побачити фокуси або спробувати розгадати головоломку від Ореста Плешівського можна за адресою Львів, площа Ринок,9 кожного дня. Картка для пожертвувань: 5168 7427 1098 6989 Приват Банк.

Інна ОРЛОВА

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: