Вакцинувати не можна відмовитись: чи є шанс на освіту у дітей без щеплень

діти

До 1 вересня батьки повинні зробити дітям усі необхідні за Національним календарем щеплення, інакше вони не зможуть відвідувати дитячі садки та школи. Виняток становлять лише ті, хто має медичні протипокази.  

Про це йшлося під час спільної прес-конференції в.о.міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та міністра освіти Лілії Гриневич.

«Якщо батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання, наприклад, дистанційну чи індивідуальну. Тобто держава в будь-якому випадку надасть можливість та доступ кожній дитині до шкільної освіти», – сказала Гриневич.

Чи дійсно невакцинованим дітям до школи зась і про яку «альтернативу» всі говорять, ІА Дивись.info з’ясовувала в експертів.

Закон України про захист населення від інфекційних хвороб набув чинності ще 2000 року. Він забороняє дітям без щеплень відвідувати школи та садочки. Однак противники вакцинації неодноразово оскаржували у суді цю заборону. У квітні 2017 позивачка подала звернення до найвищої інстанції – Верховного суду України – з  вимогою до Славутського ДНЗ не чинити перешкод у здобутті дошкільної освіти. Остаточний вирок Верховного суду у травні 2019 року підтвердив рішення першої інстанції: заклади освіти повинні вимагати наявність щеплень. Це рішення остаточне і не підлягає оскарженню.

Примусова чи обов'язкова вакцинація

За словами Тимофія Бадікова, члена робочої групи щодо діяльності системи «Електронне здоров'я» у ВР, голови правління ГО «Батьки за вакцинацію», рішення Верховного суду є прецедентом. Це означає, що суд будь-якої інстанції відхилить позов з такого приводу, що невакцинованих дітей не беруть до навчальних закладів, бо Верховний суд є найвища інстанція.

У постанові сказано, що держава має забезпечити баланс між правом дитини отримати дошкільну освіту і правами інших дітей. Заради справедливості варто зазначити, що ані Міністерство освіти, ані Міністерство охорони здоров’я не планують примусової вакцинації.

Очільниця МОЗ Уляна Супрун пояснює необхідність колективного вакцинування так: «Імунітет, який розвивається після вакцинації не є 100% гарантією не захворіти. Якщо колективний імунітет не буде на достатньому рівні — хворітимуть і ті, кого вакцинували. Найімовірніше, зі слабшими наслідками, але все одно зі шкодою для здоров’я, якої можна було уникнути».

На Календарі вказано, коли і які щеплення необхідно зробити

Вакцинувати по-новому

Противники щеплень основним аргументом своєї позиції називають низьку якість вакцин і недотримання умов їх зберігання та транспортування. Задля ілюстрації своїх слів наводять випадки ускладнення після щеплень та навіть смерті дітей.

«В 2008-му році в Краматорську від щеплення проти кору та краснухи помер старшокласник. І це не все. 85 учнів з його школи потрапило до лікарень. І це ще не все. Скарги про численні випадки госпіталізації дітей після цього щеплення почали надходити з усієї України. Згодом Генпрокуратура з'ясувала, що тодішній заступник міністра охорони здоров'я Микола Проданчук перевищив службові повноваження дозволивши закупівлю несертифікованої і неякісної індійської вакцини», – пише журналіст Дмитро Гнап.

Графік демонструє різке падіння охоплення населення вакцинацією в Україні після скандалу навколо закупівлі неякісних препаратів у 2008 році

Однак з 2008 року вже минуло 11 років, змінилися правила закупівлі вакцин.

«Через  корупційну складову у тендерах на закупівлю вакцин до медичних закладів потрапляли ліки у неналежному стані. Однак сьогодні Україна купує вакцину, перекваліфіковану за стандартами ВООЗ.  Кожна четверта дитина у світі прищеплена такою вакциною. Міністерство охорони здоров’я контролює  якість, перевезення  та дистрибуцію вакцин», - пояснює Тимофій Бадіков.

За два роки на кір в Україні захворіло понад 115 тисяч людей, з них 39 хворих померло. Спалах кору - це наслідок кампанії з антивакцинації, переконана Супрун.

За даними ЮНІСЕФ, ризик захворіти на кір після проведеного щеплення один на мільйон

Дистанційне навчання? Ні, не чули

Очільниця МОН Лілія Гриневич прояснила ситуацію: «Якщо батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання, наприклад, дистанційну чи індивідуальну. Тобто держава в будь-якому випадку надасть можливість та доступ кожній дитині до шкільної освіти».

Однак батьки невакцинованих дітей вбачають у заяві міністерки суперечності.

«Вчителі не можуть дати відповідь, до чого нам готувати дітей до першого вересня. Пропонували завучу організувати навчання у школі у дві зміни, чіткої відповіді не дали, але з реакції стало зрозуміло, що про таку «альтернативу» не йдеться», - написала користувачка Фейсбуку у спільноті, присвяченій проблемам невакцинованих дітей.

Як трактувати альтернативне навчання, не розуміють і вчителі.

«В Україні не існує системи дистанційного навчання, принаймні не існувало досі. Для нас це нова практика. Дистанційне навчання  вимагає функціонування освітніх телекомунікаційних технологій, навчань фахівців, забезпечення технічного оснащення. Сумніваюся, що до 1 вересня можна встигнути запустити  такий проект, - ділиться думками ініціативи міністерства вчителька початкових класів Олена Яремчук. - Що стосується індивідуальної форми навчання, то вона чинна в Україні ще з 2002 року. Щоправда, застосовувалася здебільшого до учнів, які за станом здоров’я не можуть відвідувати навчальний заклад або для тих, хто проживає у зоні збройного конфлікту. За словами очільниці МОЗ  тепер до індивідуальної форми зможуть долучитися всі діти, котрим не зробили щеплень без медичних на те протипоказань. Однак і тут є чимало підводних каменів. Індивідуальне навчання дитини – це індивідуальна оплата вчителя, яка виділяється з бюджетних коштів. Це колосальні гроші».

І в цьому жінка має рацію. За два тижні до початку навчального року департамент освіти досі не отримав вказівок від МОН, у який спосіб проводити альтернативне навчання і до чого готувати вчителів. Як повідомили Дивись.info у прес-службі Львівської міськради, роз’яснення від міністерства буде оприлюднено до 20 серпня.

Ірина ЯКИМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: