Чому нам всім потрібно тренуватися

c493c79373bceaf5f33744d8ed9c972b__large

Колонка Уляни Депутович

Недавно я розповіла своїй новій клієнті про принцип жироспалення і про те, що аби худнути, нам не обов’язково тренуватись. Щоб зайва вага покидала вас, треба просто налагодити харчування і організувати собі дефіцит кілокалорій – споживати менше енергії, ніж витрачаєте за добу. Ось і вся таємниця. Клієнтка була вражена і відповіла: «Тоді я не розумію, чому ці всі дівчата відвідують зал? Чому я тренувалась і витрачала свій час?»...

Насправді ефект тренувань не обмежується покращенням якості тіла, схудненням чи набором м’язевої маси. Ми тренуємось, щоб бути здоровими і завжди почуватися молодими, щоб збільшити тривалість життя, зменшити ризик виникнення найрізноманітніших захворювань і побутових травм. А часом буває, що тренування змінюють наше життя радикально.

Я працюю фітнес-тренером вже більше 5-ти років. І дійсно, за цей час переважна більшість моїх клієнтів приходили у зал, щоб позбутися зайвих кілограмів. Але були ті, яких привели на мої заняття зовсім інші причини.

Одна з них – жінка, якій було за 60. Коли вона вперше прийшла на мій пілатес, їй було важко навіть ходити. Вона не могла самостійно сісти на килимок, її мучили жахливі болі у спині, боліла голова, а ще у неї був артрит, страждали лікті, коліна.

Після першого тренування вона одразу ж сказала мені, що їй нема чого робити поміж дівчат і вона більше не прийде. Але я зі всіх сил намагалася переконати її залишитись у групі і пообіяла, що вона про це не пошкодує.

З того моменту на кожному тренуванні я адаптувала для неї 90% вправ. Бо більшість ця жінка просто фізично  не могла виконувати. Я бачила, як їй важко і як вона старається, як не пропускає жодного тренування.

І вже за півроку клієнтка, якій ще недавно важко було ходити, з легкістю виконувала всю базову програму, і коли я просила її робити полегшений варіант, казала, що їй це надто легко. А згодом на одному з тренувань вона разом зі всіма виконала берізку і розплакалась від щастя, бо не думала, що її тіло колись таке зможе...

Вона не лише схудла, вона змінилася повністю: у ній було стільки сил і енергії, що будь-хто позаздрить. Біль у спині покинув її, збільшилася рухливість суглобів, мігрені більше не турбували. Це була нова людина, років на 10 молодша за ту, яка прийшла до мене вперше.

Рух – це життя! А тренування – це рух у різних площинах і амплітудах, який не просто допомагає вам коригувати фігуру. Це рух – який дає вам шанс завжди почуватися молодими і здоровими:

Тренування допоможуть:

забути про біль у спині (для цього обирайте пілатес, йогу або виконуйте вправи на змінення м’язів спини у тренажерному залі);

зміцнити м‘язи і вберегти себе від проблем з хребтом (той же пілатес і йога, функіональний тренінг, тренажерний зал);

покращити живлення суглобів, щоб вони ніколи не хворіли (будь-який вид фітнесу сприяє цьому);

зняти м‘язевий гіпертонус, покращити кровоток до голови і забути про головний біль (пілатес, стретчинг, йога, адаптовані тренування у залі);

покращити лімфоток (будь-які динамічні види фітнесу);

покращити функціональність і координацію, щоб згодом не травмуватись у побуті (функіональний тренінг, йога);

зміцнити серцево-судинну систему (аеробіка, біг, кардіотренування в тренажерному залі, кругові та інтервальні тренування);

бути завжди радісним і сповненим сил, адже всі тренування сприяють синтезу ендорфінів.

Що робити, коли нема бажання тренуватися

Якщо ж тренування не приносять вам задоволення, найімовірніше, ви просто ще не знайшли свій вид фітнесу. Вам нудно у тренажерному залі? Запишіться на групові заняття! Драйв і командний дух допоможуть налаштуватись на тренування і прокайфувати від нього наповну.

Якщо вам бракує дисипліни, почніть тренуватися з персональним тренером. Домовляючись про час заняття заздалегідь, ви регулярно будете відвідувати свої тренування, а згодом це стане звичкою, без якої не зможете уявити своє життя.

І останнє – щоб бажання регулярно тренуватися ніколи вас не покидало, знайдіть для себе правильну мотивацію. Будьте свідомими і відповідальними, адже ви робите це не тільки для красивої фігури та зменшення талії. Це крутий внесок у ваше теперішнє і майбутнє здоров’я та самопочуття. Ви ж не хочете після 40-ка поселитись у лікарні просто тому, що не дбали про своє тіло?

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правильного харчування

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: