На який курс валют українцям чекати восени, — пояснює економіст Андрій Новак

євро111
ілюстративне фото

За півтори місяці долар втратив у вартості понад дві гривні. Те саме сталося і з європейською валютою.

За півтори місяці — з 5 червня по 19 серпня — долар втратив у вартості понад дві гривні (від 27 грн 20 коп до 25 грн 14 коп відповідно). Те саме сталося і з європейською валютою. Вартість євро знизилася від 30 грн 59 коп станом на 5 червня до 27 грн 84 коп станом на 19 серпня. 

Чи варто називати такі коливання сезонними, і якого курсу українцям чекати восени ІА Дивись.info розпитала в економіста Андрія Новака.

— Протягом вихідних 17-18 серпня долар здав у ціні на 18 копійок, а євро — на 38. Чи продовжиться падіння валюти і восени?

— До того, що валюта впала, призвели низка факторів. Більшість українців не може собі дозволити поїхати на відпочинок за кордон, отже вони не купують валюту, а витрачають гривні. Це раз. Закінчується літній сезон, до України повертаються багато заробітчан, привозять валюту, обмінюють на гривні. Це два. Інвестиції, підтримка європейської спільноти — це три. Усі фактори вкупі перекривають негативне сальдо торгівлі і сприяють укріплення гривні. Найімовірніше, це явище тимчасове, бо гривня дуже чутливо реагує на події на ринку. Погашення боргових виплат, купівля долара призведе до зростання курсу. Однак значної девальвації не очікується.

— До якого критичного рівня може впасти гривня?

— Це залежить від валютного курсу, який обере уряд. Можна обрати тактику фіксованого показника і утримувати валюту наближену до такої цифри, можна встановити валютний коридор, тобто визначити допустимих валютних коливань, можна встановити плаваючий курс, тобто дозволити йому змінюватися під впливом попиту і пропозиції.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України.

— Чи варто українцям розраховувати на фіксований показник чи краще готуватися до «плаваючого» курсу?

— Знову ж таки, залежить від того, як новий склад уряду домовлятиметься з Нацбанком щодо обраної стратегії. Гіпотетично можливо зафіксувати курс долара навколо 25 гривень за одиницю валюти і дозволити незначні коливання. Таким чином можна уникнути виснаження золотовалютного резерву і не допустити істотної девальвації гривні.

— Чи не загрожує українцям повторення ситуації 2008 року? Тоді уряд Азарова штучно утримував валюту на рівні 8 гривень за долар, скоротивши золотовалютний резерв держави на 15 мільярдів гривень.

— Немає підстав для вагомих фінансових несподіванок. Новообраний президент заявив про намір продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Про такі ж плани розповіли у МВФ. Звісно, коливання будуть. Але незначні і у межах норми, — підсумовує експерт.

Нагадаємо, станом на 19 серпня долар коштує 25 гривень 14 копійок, євро - 27 грн 85 коп.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: