Понад 120 фільмів з усього світу: у Львові стартує фестиваль короткометражного кіно

IMG_9294

У Львові стартує вже 12-ий поспіль міжнародний фестиваль короткометражного кіно Wiz-Art.Подія триватиме з 19 по 25 серпня, під час якої покажуть понад 120 фільмів.

У Львові стартує вже 12-ий поспіль міжнародний фестиваль короткометражного кіно Wiz-Art. Подія триватиме з 19 по 25 серпня, під час якої покажуть понад 120 фільмів.

«Ми вже 12 рік поспіль знаходимо можливості і партнерів, аби реалізувати цей фестиваль. І з кожним роком фестиваль стає дедалі більшим. Цього року – це сім днів. До нас надійшло 1291 фільм з 5 континентів», – розповідає Ольга Райтер, програмна директорка фестивалю короткометражного кіно Wiz-Art.

Вона зазначила, що подача робіт для участі у фестивалі є платною.

«Тобто це ті люди, які свідомо надсилали до нас фільми, аби потрапити у конкурсну програму, але лише орієнтовно це був лише кожен десятий фільм. Тому фільми пройшли великий шлях конкуренції. У нас є міжнародна конкурсна програма, в якій змагатимуться 16 короткометражних стрічок. Усі вони претендують на головну нашу нагороду – Гран-прі. Та національний конкурс. В ньому боротимуться за перемогу 10 фільмів. А також «Найкращий український фільм, «Вибір глядачів», «Найкраща режисерська робота» та «Найкращий сценарій», – продовжує Ольга Райтер.

Серед короткометражок, які претендують на Гран-прі, стрічка Дерека Беренсона «Анна», знята в Україні.

Гасло нинішнього кінофестивалю – «Наважся побачити» (dare to see).

«Цей слоган – наш меседж світу. Він не впливав на фільми, які ми обираємо, бо короткометражки – це стрічки, які дуже швидко реагують на соціальні, культурні політичні зміни у суспільстві. Тому ці твори є такими важливими, актуальними і тому ми їх показуємо. Але це вплинуло на нашу програму під однойменною назвою «Наважся побачити», яку ми покажемо в п’ятницю», – додала програмна директорка фестивалю.

Особливістю нинішнього фестивалю є те, що він відбувається на День Незалежності. У зв’язку з цим у червоній залі «Кінопалацу» будуть демонструватися дві підбірки «На перехресті історії» та «Дорога додому». Це фільми 2011 та 2018 років, у яких показаний шлях, який Україна пройшла за той час.

Сьогодні у Львівському органному залі відбудеться відкриття фестивалю кінопоказом «Кіно та музика». Фільми перед глядачами оживуть двічі – з оригінальним звуком, а також у супроводі електронної та класичної музики.

«У національному конкурсі беруть участь декілька фільмів, знятих у Львові.  І це відбувається завдяки роботі львівської кінокомісії, яка інвестує гроші львів’ян у  виробництво фільмів», – додала Ольга Райтер.

Серед фільмів, зняти у Львові, стрічка молодої української режисерки Мири Клочко «Плюс один».

«Я вже три роки навчаюся у Празькій кіноакадемії. У мене була мрія ще до того, як я вступила в кіноакадемію, що я навчуся ремесла і буду знімати вдома. З фільмом «Плюс один» так і сталося. Я написала історію і перед викладачем обґрунтувала, що її потрібно знімати тільки у Львові. Бо я знала всі локації, і коли писала сценарій, то думала про конкретних акторів», – розповіла Мира Клочко.

Натомість заступник міського голови Львова Андрій Москаленко зазначив, що індустрія короткометражок – це можливість рефлексувати над багатьма речами.

«З іншого боку, це можливість створювати певні об’єднання митців, різні команди тощо. Тим самим давати поштовх для зйомок. Дуже важливо, що цього року у рамках Wiz-Art відбувається пітчинг», – сказав заступник міського голови.

Заявки на конкурс можна було подавати до 17 серпня. Пітчинг буде проводити Львівська кінокомісія за підтримки мистецької формації Wiz-Art та Львівської міської ради. Учасники повинні довести актуальність свого проекту, презентувати аргументований фінансовий план і приклад відзнятого матеріалу. Мова фільмів та аплікаційних заявок – українська (окрім сюжетів, які вимагають інших мов). Будь-які винятки, будуть розглядати у персональному порядку.

Перевагу надаватимуть розробленим проектам, що потребують дофінансування і мають сформовану команду.

Роботи учасників кінофестивалю буде оцінювати міжнародне журі, до якого увійшли зокрема Яннік Даль Педерсен – данський режисер і сценарист з альтернативної кіношколи 18Frames. Він зняв дві комедійні короткометражки  «Трикутники щастя» та «Злий чоловік», які були показані на 60 міжнародних фестивалях і отримали численні нагороди. З 2015 року Яннік входить до складу журі відбіркової комісії Міжнародного кінофестивалю в Оденсе (Данія).

Серед журі також Сара Домбринк з Німеччини, яка працює в агенції, що продає фільми для телеканалів, здебільшого французьких від Японії і до Америки. До того, як обійняти цю посаду у 2018 році, Сара працювала програмною координаторкою й виконувала різноманітні завдання на фестивалі короткометражних фільмів Interfilm в Берліні з 2012 року. Сара і досі є програмною координаторкою національного конкурсу фестивалю. Коли дозволяє час, вона працює на інших проектах, пов’язаних з кіно.

Ще один член журі – українська режисера і продюсера Надія Парфан.

Крім того, у межах фестивалю відбуватимуться цікаві дискусії та обговорення.

Фото Микити Печеника

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: