В Україні змінюють формат банківських рахунків: що це дасть?

ібан

З 5 серпня в Україні набув чинності міжнародний стандарт банківських рахунків IBAN. А з 1 жовтня він стане обов'язковим для рахунків усіх банків.

З 5 серпня в Україні набув чинності міжнародний стандарт банківських рахунків IBAN. А з 1 листопада він стане обов'язковим для рахунків усіх банків.

Що це таке?

IBAN — це абревіатура, яка розшифровується як International Bank Account Number. Код IBAN спочатку використовували для стандартизації міжбанківських розрахунків у Європейському союзі. Але тепер його використовують і в більш ніж 60 країнах світу. З 2007 року офіційним реєстратором стандарту IBAN стала компанія SWIFT. Максимальна сума переказу із застосуванням IBAN становить 50 000 євро.

Для чого IBAN українцям?

Введення IBAN дозволить гармонізувати український платіжний простір з європейським, а також допоможе модернізувати систему електронних платежів Нацбанку. Заміна двох реквізитів (МФО, номер рахунку) одним кодом зробить зручнішим оформлення розрахункових документів.

Завдяки цьому клієнти банків зможуть:

● за одним реквізитом ідентифікувати платника і одержувача коштів, а також банк України, який обслуговує;

● уникнути помилок у реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів у розрахункових документах;

● швидше здійснювати перекази і отримувати кошти.

Серед інших переваг для клієнтів банків Нацбанк планує введення стандарту для здійснення платежів з використанням QR-кодів для учасників платіжного ринку. Використання QR-кодів, які міститимуть інформацію про IBAN, спростить оплату рахунків і обмін платіжною інформацією.

«Введення нового формату суттєво спростить як роботу банківського працівника, так і роботу клієнта. Мінімізуються технічні неполадки при перерахунку грошей за кордон, модернізується банківська система загалом», пояснює ІА Дивись.Info економіст Андрій Новак.

Як виглядатиме IBAN?

Замість незрозумілих абревіатур на зрарок ЄДПРОУ і МФО, використовуватимуть новий формат рахунку, по якому можна з'ясувати належність до банку. Тепер реквізити виглядатимуть так:

  • на початку рахунку - код країни UA ;
  • далі контрольний розряд (дві цифри);
  • далі код банку (шість цифр, за якими можна визначити, у якому банку було відкрито рахунок);
  • далі власне рахунок (кількість цифр не стала, але не більше 14 знаків).

Старі реквізити – все? В які терміни відбуватиметься перехід на IBAN
У період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року в документах на переказ коштів можна заповнювати реквізити «код банку» і «рахунок» у будь-яких варіаціях.

З 1 листопада 2019 року застосування IBAN стане обов'язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів грошових коштів як у національній, так і в іноземних валютах, зокрема і транскордонних переказів.

Всі перекази з 1 листопада 2019 року здійснюватимуться тільки з використанням IBAN.

Чи потрібно йти в банк, щоб міняти реквізити?
Великі банки проводять заміну реквізитів на новий формат автоматично. ПриватБанк до 5 серпня для всіх корпоративних клієнтів і підприємців присвоїв нові номери рахунків IBAN. «Переказ на нові реквізити рахунків відбуватиметься автоматично, до 5 серпня нові рахунки та виписки будуть доступні в «Приват24 для бізнесу», – повідомили в банку.

Як зазначено на сайті Альфа-Банку, для приватних клієнтів нові номери рахунків стануть доступними для перегляду та здійснення переказів у їхньому інтернет-банкінгу і в мобільному додатку з 5 серпня 2019 року. Водночас у банку звертають увагу на те, що номер платіжної картки не змінюється. «Якщо ви поповнюєте кредитну картку або інший картковий рахунок за реквізитами номера рахунку, з 5 серпня 2019 року рекомендуємо використовувати для поповнення нові реквізити – рахунок за стандартом IBAN», – йдеться в повідомленні.

В Альфа-Банку зазначають, що номери рахунків приватних осіб-підприємців, відкритих до 5 серпня 2019 року, будуть направлятися банком у новому форматі IBAN у Державну фіскальну службу України для постановки на облік у термін до 1 листопада 2019 року, як того вимагає чинне законодавство України. Нові номери рахунків фізосіб стануть доступними для перегляду та здійснення переказів в інтернет-банкінгу з 5 серпня 2019 року.

Номери рахунків юросіб та ФОП, відкритих до 5 серпня 2019 року в Альфа-Банку, будуть направлятися банком також у новому форматі IBAN у Державну фіскальну службу України для постановки на облік в термін до 1 листопада 2019 року.

Номери рахунків юросіб та ФОП, відкритих до 5 серпня 2019 року в Альфа-Банку, будуть направлятися банком також у новому форматі IBAN у Державну фіскальну службу України для постановки на облік в термін до 1 листопада 2019 року.
Варто зазначити, що присвоєння міжнародного номера банківського рахунку IBAN не вимагає: заміни старих рахунків на нові, укладення нових договорів між банком і клієнтом, переоформлення довіреностей щодо розпорядженням рахунками.
У НБУ підкреслюють, що власникам платіжних карт, випущених банками до рахунку клієнта, хвилюватися не варто, оскільки вони продовжать залишатися платіжним інструментом для переказу коштів з банківського рахунку.
Якщо ваш банк автоматично не переводить реквізити на новий формат, то вам потрібно самостійно внести зміни в реквізитах, зазначених у документації для роботи з усіма своїми контрагентами/партнерами, до 31 жовтня 2019 року включно.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: