Люди можуть пасивно викурювати пачку сигарет за день в мегаполісі

2c28493c161411271f9fd681b375b8c5

Нове дослідження показало, що повітря в містах може бути настільки забруднений, що його вдихання протягом дня еквівалентно пачці сигарет по шкоді, який чиниться на легені.

Через вихлопні гази і викиди заводів атмосфера в багатьох промислових містах виявляється забруднена настільки, що жителі починають буквально задихатися. Постійна присутність в повітрі величезної кількості домішок сприяє розвитку багатьох захворювань легенів.

У новій роботі дослідники зосередили свою увагу на емфіземи - стан, що руйнує повітряні мішки в легенях. Воно може викликати хрипи, кашель і задишку, а також підвищує ризик смерті. Дослідники виявили, що підвищений рівень шкідливих речовин в міському повітрі, зокрема озону, може привести до розвитку емфіземи так само швидко, як якщо б людина викурював по пачці сигарет на день.

Вчені проаналізували дані 7071 людини в період з 2000 по 2018 рік, які проживають в шести столичних регіонах США: Чикаго, Уїнстон-Салемі в Північній Кароліні, Балтіморі, Лос-Анджелесі, Сент-Полі в Міннесоті і Нью-Йорку. Для цього вони використовували аналіз змісту в містах забруднюючих речовин в різні часові проміжки і дані багатоетнічного дослідження атеросклерозу MESA.

Виявилося, найбільший ризик розвитку емфіземи піддаються люди, які живуть в зонах, де рівень озону в атмосфері підвищено всього на три мільярдних частки вже більше 10 років. За рівнем впливу на легені це еквівалентно викурювання пачки сигарет в день протягом 29 років.

Озон в мегаполісах утворюється через вплив ультрафіолетового світла на деякі продукти, що містяться у вихлопних газах. Цей газ має дуже сильними окисними властивостями і при тривалому впливі руйнує клітини організму, сприяє утворенню активних форм кисню, які, в свою чергу, породжують мутації, іноді призводять до раку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: