Джонсон пообіцяв Зеленському не допустити повернення Росії у G7

630_360_1563445757-656

Президент Володимир Зеленський телефоном обговорив із прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном питання неможливості повернення Росії до G7, поки триває її агресія проти України та анексовано Крим.

Про це повідомляє у четвер прес-служба глави Української держави.

«Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Глава держави подякував Борису Джонсону за тверду та принципову позицію Великої Британії на підтримку України у світлі нещодавніх заяв про можливість повернення Росії до "Великої сімки», - йдеться у повідомленні.

За даними ОП, під час розмови було наголошено на неможливості відновлення членства РФ у G7, доки Росія систематично порушує норми міжнародного права та підриває європейську й світову безпеку.

«Співрозмовники погодились, що в умовах агресії РФ, що триває в Україні, окупації Криму та невиконання Росією мінських домовленостей неможливо говорити про повернення РФ на міжнародний майданчик, де вирішуються глобальні проблеми», - повідомили в ОП.

Зазначається, що український Президент отримав запевнення, що така чітка позиція буде продемонстрована у ході чергового саміту «Сімки», який відбудеться 24-26 серпня у Франції.

Крім того, Джонсон запросив Зеленського відвідати Велику Британію з офіційним візитом.

Глава британського уряду також привітав главу Української держави з Днем Незалежності та побажав успіхів і процвітання народові України.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп заявив 20 серпня, що пропонував би дозволити Росії повернутися до формату G8, коли наступного року США головуватимуть у групі. Після цієї заяви телекомпанія CNN із посиланням на джерело в адміністрації Трампа повідомила, що нібито французький та американський президенти під час телефонної розмови у вівторок домовилися повернути Росію до "Великої сімки" уже наступного року.

Водночас Німеччина та Британія виступили проти повернення Росії до G7. Зокрема, глава уряду Великої Британії Борис Джонсон заявив, що не підтримує повернення Москви до клубу високорозвинених держав.

Росію виключили зі старого формату «Групи восьми» після того, як вона анексувала український Крим у 2014 році, а всі інші країни-члени групи – Велика Британія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія і США – запровадили санкції проти Москви.

Членами G7 є США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія та Канада. Це об'єднання існує з 1975 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: