Лише бізнес: СБУ купує обладнання у фірми, по якій сама ж веде кримінальне провадження

tender

УСБУ у Львівській області уклало угоду з компанією з Миколаєва, яка фігурує у кримінальному провадженні за підозрою у сприянні бойовикам «ЛНР» слідкувати за українцями у зоні АТО.

Про тендер стало відомо із сайту публічних закупівель ProZorro.

15 серпня Управління Служби безпеки України у Львівській області підписало контракт на поставку комплексу для визначення ідентифікаторів 4G (апаратура для передавання радіосигналу з приймальним пристроєм) вартістю мільйон 900 тисяч гривень. Угода дісталася товариству з обмеженою відповідальністю НВФ «ЮАлекс Дизайн Лтд» з Миколаєва, яке було єдиним учасником торгів, оскільки йдеться про закупівлі, які здійснюються, згідно із вимогами Закону України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони». А це значить, що електронні торги не проводилися, а компанію для аукціону запрошували листом. Відповідно до тендеру, товар має бути поставлений до 31 жовтня.

Зрозуміло, що йдеться про товар дуже специфічний і сертифікований. Але є один нюанс – 2017 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за статтею 359 Кримінального кодексу України («Незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації»), було проведено низку слідчо-розшукових дій, зокрема обшуків в офісах ТОВ «НВФ ЮАлекс Дизайн Лтд» і за місцем проживання керівників фірми. Деяких працівників компанії запідозрили у допомозі бойовикам так званої «ЛНР» виявляти  та затримувати українців.

За даними СБУ, компанія спеціалізується на виготовленні технічних засобів для відстеження місцезнаходження громадян, а також виробляє комплекси для приховування реєстрації аудіо- та відеоінформації.

22 липня 2017 року глава СБУ Василь Грицак давав з цього приводу брифінг, під час якого повідомив, що підставою для проведення обшуків стали дані про проведення окремими фахівцями цих інформаційних структур і заходів, спрямованих на сприяння діяльності співробітників так званої «ЛНР» в проведенні оперативно-технічних заходів на території проведення АТО. Під час обшуків на комп'ютерах співробітників фірми було виявлено листування з представником «ЛНР» і підтвердження факту надання програмного забезпечення луганським бойовикам, що дозволяло використовувати ці спецзасоби проти українських військових, правоохоронців і волонтерів.

Грицак зазначив, що під час обшуків було виявлено апаратуру, яка не була ліцензована, а також близько 200 тисяч доларів, походження яких у компанії не могли пояснити. Йдеться про 141 виріб, який був виготовлений неофіційно, тобто це не відображалося у жодних документах, а значить про те, скільки таких виробів було продано бойовикам, можна лише здогадуватися.

https://www.youtube.com/watch?v=TDFDY0kBy3w

Відео: 112 Україна. Час: 11.09 – 15.45.  

Згідно із ухвалою Шевченківського районного суду Києва, від 27 грудня 2017 року, кримінальне провадження щодо ТОВ «НВФ ЮАлекс Дизайн Лтд» до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено 25 липня 2016 року. Старшого слідчого в особливо важливих справах 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБУ звернувся до суду із клопотанням про накладення арешту на майно.

В ухвалі зокрема зазначається: «В рамках вказаного кримінального провадження в ході проведення негласних слідчих розшукових заходів отримані відомості про те, що особи із числа співробітників ТОВ «НВФ «Юалекс Дизайн ЛТД» (…), причетні до незаконного збуту спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації в тому числі комплексів моніторингу стільникового зв'язку стандарту GSM і CDMA та їх комплектуючих власного виробництва, а також проведення оновлення програмного забезпечення спеціальних комплексів з ознаками СТЗ (призначених для негласного отримання інформації та визначення місцезнаходження мобільних терміналів моніторингу GSM мереж) обладнання представникам т. зв. «МВС Луганської народної республіки» (далі – ЛНР)».

Крім того, йдеться, що «у виробничих приміщеннях ТОВ «НВФ «Юалекс Дизайн ЛТД», зберігаються необліковані технічні засоби з ознаками СТЗ (в т.ч. комплекси моніторингу стільникового зв'язку стандарту GSM і CDMA, комплекси передавання аудіо-, відеоінформації «OBEREG», комплекси реєстрації аудіо-, відеоінформації «SAFARI», цифрові диктофони «Москіт» та «Удав», цифрові системи передачі інформації по радіоканалу «DDR-1» та інші), які неофіційно виготовлені на товаристві без відображення у відповідних звітних документах, що порушує п. 31 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері СТЗ затверджених Постановою КМУ № 669 від 22.09.2016 року».

Остання ухвала Шевченківського районного суду Києва у цій справі датується 11 листопада 2018 року.  Йдеться про скаргу адвокатів на бездіяльність старшого слідчого, що полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна.

До речі, 5 травня 2018 року Служба безпеки України оприлюднила рішення про анулювання ліцензії ТОВ «НВФ ЮАлекс Дизайн Лтд». Як підстава зазначено повторне порушення ліцензійних вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності.

Згідно із даними YouControl, ТОВ «НВФ ЮАлекс Дизайн Лтд» була зареєстровані у жовтні 1992 року. Основний вид діяльності – дослідження й експериментальні розробки у сфері інших природничих і технічних наук. 2019 року компанія отримала тендерів на майже 2 мільйони 400 тисяч гривень (без урахування тендеру від УСБУ у Львівській області).

ІА Дивись.info скерувала інформаційний запит до СБУ щодо тендеру. Згідно із відповіддю, процедура закупівлі відповідає Закону України «Про публічні закупівлі».

Отже, технічно і юридично все відбулося згідно із українським законодавством і претензій до компанії, співробітники якої всього лише підозрюються у пособництві бойовикам «ЛНР», щоби слідкувати і затримувати українських військових, волонтерів чи правоохоронців, бути не може. Нічого особистого – лише бізнес.

Оксана ДУДАР

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: