У Львові відкрили виставку прапорів

ee99b977209ad0150290ba61ca2676964a438e07
Фото: Міністерство оборони України.

У будинку офіцерів з нагоди Дня Державного Прапора України та 28-ї річниці Незалежності відкрили виставку українських прапорів сучасної історії Збройних Сил України. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Організатори виставки — 58-й будинок офіцерів та Воєнно-історичний музей цього військового закладу культури. В експозиції представлені прапори трьох категорій.

«Перша — бойові прапори з’єднань і військових частин, зокрема, перший Бойовий прапор України. Його 1994 року вручили командувачу військами Прикарпатського військового округу, проте він неофіційний, адже тоді у Міністерстві оборони України документів щодо Бойових прапорів ще не було», - повідомили у Міністерстві оборони.

Другий — Бойовий прапор 81-ї тактичної групи, яка виконувала завдання у Республіці Ірак.

Третій експонат — Штандарт командувача Західного оперативного командування. Створений у 2004 році, його демонструють як один з елементів розвитку геральдики у ЗС України.

Друга категорія — демонстраційні прапори. Вони призначені для візуалізації приналежності до того чи іншого військового підрозділу, виду ЗС України тощо. Серед них є прапори Високомобільних десантних військ (нині — Десантно-штурмові війська), інших військових підрозділів. Особливу увагу привертає червоно-чорний прапор танкової роти 79-ї окремої десантно-штурмової бригади — його цьому підрозділу передали учні 27-ї загальноосвітньої школи міста Львова прямо у район проведення Антитерористичної операції. Танкісти тоді захищали підступи до Маріуполя.

Третю категорію представляють пам’ятні прапори. Ці знамена безпосередньо перебували у районах, де точилися бої із російським агресором. Військовослужбовці, які поверталися з Донбасу, на згадку про часи, коли пліч-о-пліч зі своїми побратимами боронили українську землю, розписували прапори, залишаючи на них побажання, привітання, адреси, телефони.

«Таким чином, вони зберігали зв’язок одне з одним. Експозицію виставки прикрашає й унікальний прапор, що весь час подій на Майдані провисів над Кабінетом Міністрів України. 27 лютого 2014 року з дозволу Арсенія Яценюка (саме тоді його було призначено Прем’єр-міністром) хлопці з 9-ї сотні Майдану зі Львова зняли його з флагштока і згодом передали до Воєнно-історичного музею 58-го будинку офіцерів», - також додали у Міністерстві оборони.

Поруч із ним можна побачити оригінальні речі з часів Майдану: бронежилет, створений героями Революції гідності з підручних матеріалів, балаклава Самооборони Майдану та розписаний шолом, який 9-та сотня відібрала у підполковника спецпідрозділу «Беркут».

Також виставлені яскраві докази російської збройної агресії проти України. Серед них уламки мін, снарядів, боєприпасів від реактивних систем залпового вогню тощо.

Окремо виділено бронежилет, у який потрапила ворожа куля, її сліди чітко видно на бронепластині. Він належав Герою України генерал-майору Андрію Ковальчуку, який у 2014 році, будучи полковником, здійснював прорив до Луганського аеропорту і другою кулею був поранений у плече. Він тоді залишився в строю і завершив бойову операцію.

Зазначимо, що виставка триватиме до 28 серпня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: