Хода, марші та інші святкування: все, що варто знати про День Незалежності-2019

IMG_9545

У суботу, 24 серпня, Україна святкуватиме​ День Незалежності. Цьогоріч українці спостерігатимуть «новий формат» офіційного відзначення, який запропонував президент Володимир Зеленський. Замість військового параду на головній вулиці столиці має пройти «Хода гідності». А військові, які незгодні з таким рішенням, організовують альтернативний захід – Марш захисників України. 

Що відбуватиметься в Києві?

24 серпня на Хрещатику мають відбутися одразу два заходи – офіційна «хода гідності» і ветеранський марш.

«Хода гідності»

Початок офіційних заходів на майдані Незалежності заплановані на 09:30. Після хвилини мовчання пролунає сто ударів дзвонів в пам’ять про Героїв Небесної сотні.

Далі Хрещатиком покрокує «Хода гідності», в якій візьмуть участь військові, вчителі, медики, спортсмени, а також президент з родиною та інші високопосадовці. До українців звернеться Володимир Зеленський і завершиться подія концертом.

Над постановкою ходи працюють кліпмейкер Алан Бадоєв і хореограф Олена Коляденко. Режисери свідомо відмовилися від військової техніки і намагатимуться акцентувати увагу не на військових атрибутах, а на людині, розповів Алан Бадоєв в інтерв’ю «ТСН». За його словами, головними героями свята стануть талановиті українці, які творять історію країни.

Хода складе не тисячі, як раніше, а сотні учасників. Також на майдані Незалежності цього року не буде масштабних декорацій чи спецконструкцій. Утім, як зазначили організатори, на Алеї Героїв Небесної сотні «буде представлено декілька художніх інсталяції у вигляді щитів «Беркута», пожежної машини з брандспойтом – тієї, що перекрила вулицю під час бойових дій у 2014-му».

«День Незалежності – це честь і пам’ять нашої країни. У цей святковий і урочистий день ми хочемо додати трохи видовищності, зрозумілої кожному українцю. Безумовно, основні державні канони будуть дотримані. Ми їх шануємо і намагаємося врахувати всі деталі», – написав Бадоєв у своєму Instagram.

Репетиції ходи відбувалися на аеродромі заводу «Антонов», там відточували рухи військові, «надзвичайники» і поліцейські. Як розповідають організатори, цього року вони йтимуть вільно, а не маршем.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

❤️ Алан Бадоєв I Олени Коляденко стали режисерами «Ходи Гідності» до Дня Незалежності Перша репетиція відбулася сьогодні вранці на авіаційному заводі «Антонов» у Києві «Хода Гідності» - це масштабний захід, в якому візьме участь «гордість країни»: представники різних військ, ветерани АТО, медики, вчителі, спортсмени, дипломати, волонтери, а також діти. «День Незалежності - це честь і пам'ять нашої країни. У цей святковий і урочистий день ми хочемо додати трохи видовищності, зрозумілої кожному українцю. Безумовно, основні державні канони будуть дотримані. Ми їх шануємо і намагаємося врахувати всі деталі. Головними героями свята стануть люди, українці, наші співгромадяни, які своїм талантом і працею створюють історію нашої країни! Нам є ким пишатися! Нам є з ким будувати наше спільне майбутнє, є кому його захистити, і ми хочемо це показати всій Україні!» - коментують режисери. @kolyadenkolena @badoevteam_official #BADOEV2019 Ph @peterbatanov

Публикация от Alan Badoev (@alanbadoev)

Крім того, у заході візьму участь п’ять оркестрів, 18 піаністів, оперні співаки і народні артисти. Відомо, що Гімн України виконає Тіна Кароль, також співатиме ONUKA, а за музику відповідатиме саунд-продюсер Євген Філатов (The Maneken).

Серед оперних зірок, які долучаються до ходи, – Андрій Романенко, Євген Орлов, Оксана Крамарева та Анжеліна Швачка. Спеціальним гостем стане композитор Мирослав Скорик.

Марш ветеранів

Далі свій неофіційний парад проведуть ветерани і активісти. Збір учасників Маршу захисників запланований на 10:00 у парку Шевченка. Стартує «народний парад» об 11:00 від червоного корпусу Київського національного університету Тараса Шевченка.

Вони підуть вулицею Володимирською, бульваром Шевченка, а потім маршем – «коробками» – Хрещатиком до майдану Незалежності.

«Перша «коробка» – це рідні та близькі загиблих, потім – ветерани з інвалідністю, за ними будуть іти представники ветеранських організацій із різних регіонів України, а потім – військовослужбовці», – повідомляли Радіо Свобода організатори ходи. За їхніми словами, на марші очікують понад дев’ять тисяч учасників.

Завершитися марш має біля Михайлівського собору. Там відбудеться міжконфесійний молебень за загиблими.

Важливою умовою проведення «параду» для ветеранів є відсутність партійної чи іншої символіки.

Як святкуватимуть Незалежність у Львові

Відзначення Дня Незалежності розпочнеться в суботу о 9:00 на Личаківському кладовищі, де відбудеться покладання квітів та запалення лампадок на полі почесних поховань №67 і №76, а також  молебень.

«Після заходів на Личакові відбудеться Марш Нескорених, який пройде від Личаківського цвинтаря до Гарнізонного храму ап. Петра і Павла із заходом у Військово-медичний клінічний центр Західного регіону на вул. Личаківській. Проведення цього маршу є громадською ініціативою», – розповів Андрій Ковальський.

0 9:30 на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку відбудеться телеміст з нагоди 28-ї річниці Незалежності, який поєднає 6 міст України.

Всі ці заходи зійдуться і завершаться молебнем за Україну у Гарнізонному храмі ап. Петра і Павла, який розпочнеться об 11:00.

Крім цього, о 12:00 розпочнеться день відкритих дверей в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Там відбудеться демонстрація зразків бронетанкової та стрілецької зброї, огляд навчально-матеріальної бази та виступ Військового оркестру Національної академії сухопутних військ. Першокурсники академії урочисто складуть присяги на вірність українському народові.

О 13:30 на львівській ратуші відбудеться підняття прапора ПАРЄ та передача Львову приза цієї організації. На захід прибудуть делегації близько 10 міст-партнерів Львова на чолі з мерами.

Також будуть відбуватися заходи і в районах міста, зокрема фестиваль Параджанова на Левандівці.

О 17:00, вже традиційно, у День Незалежності, Львівська Державна Академічна чоловіча хорова капела «Дударик» на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку виконає Акафіст до Пресвятої Богородиці.

Крім цього, впродовж усіх вихідних у Львові відбуватиметься міжнародний фестиваль фольклору «Етновир». Щорічно фестиваль є однією з головних подій святкувань Дня незалежності України у Львові. Цьогоріч на сцені вперше виступатимуть екзотичні колективи з Панами та Колумбії, а також колективи з Франції, Польщі, Латвії, Словенії та України.

Фестиваль відкривається уже сьогодні ввечері. О 18:00 на площі Музейній розпочнеться конкурс оркестрів, а о 18:30 центром міста пройде традиційний святковий марш-парад колективів-учасників з нагоди відкриття. О 19:00 на площі Ринок відбудеться офіційне відкриття фестивалю.

24 серпня колектив з Панами продовжить Конкурс Оркестрів на площі Музейній. Після цього в межах Фестивалю буде представлено програму «Етнофешн» – показ мод у етностилі від учасників фестивалю та відомих дизайнерів. Завершенням фестивального дня стане гала-концерт до Дня Незалежності.

25 серпня оркестр Колумбії завершить Конкурс оркестрів своїм виступом. А в 19:00 розпочнеться завершальний концерт учасників на площі Ринок. Традиційно всі колективи виконають старовинний український танець «Аркан».

День Незалежності України у Львові. Програма заходів

Час

Подія

Місце

Примітки

09.00

Вшанування пам’яті Героїв, які віддали своє життя за незалежність України. Покладання квітів, запалення лампадок, спільна молитва Личаківське кладовище (поля почесних поховань № 67 та 76)

09.30

Проведення телемосту із 6-ма містами України з нагоди 28-ї річниці незалежності України Площа біля пам’ятника Тарасові Шевченку

10.00

Марш нескорених на підтримку українських воїнів Маршрут:

Личаківське кладовище (вул. Мечникова, 33) — Військовий госпіталь (вул. Личаківська, 26) — Гарнізонний храм (вул. Театральна, 11)

11.30

Подячний молебень за Україну Гарнізонний Храм свв. апп. Петра і Павла (вул. Театральна, 11)

12.00

День відкритих дверей в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Національна академія сухопутних військ імені Петра Сагайдачного (вул. Героїв Майдану, 32) Заплановано: демонстрація зразків бронетанкової та стрілецької зброї, огляд навчально-матеріальної бази, виступ військового оркестру Національної академії сухопутних військ

12.00

Урочистості з нагоди складання Військової присяги на вірність українському народові першокурсниками Академії сухопутних військ імені П. Сагайдачного Національна академія сухопутних військ імені Петра Сагайдачного (вул. Героїв Майдану, 32)

13.30

Урочисте відзначення міста Львова Почесним прапором Призу Європи Біля входу в Ратушу (пл. Ринок, 1) Учасники: Едельтрот Гаттерер, почесний член ПАРЄ, Андрій Садовий, міський голова Львова

Детальніше — за посиланням

16.00

Мистецький проект «Пінзель. Ukrainian Live у Годовиці» Простір біля Храму Всіх Святих, село Годовиця Програма:

13:30 — 14:00 — безкоштовний трансфер шатл-басами від Львівського органного залу (вул. Бандери, 8)

16:00 — 16:40 — органний мініконцерт від Надії Величко

17:00 -17:30 — презентація «Пінзель. Ukrainian Live у Годовиці»

17:30 — 18:15 — лекція про Пінзеля від Лесі Банах, завідувачки музею Іоана Георга Пінзеля

18:30 — 19:00 — показ мод, колекція одягу «Пінзель. Львів. Бароко» в рамках проекту «Під Зорею Пінзеля» від Івони Лобан

19:30 — 21:00 — концерт «Українське Наживо» Ukrainian Festival Orchestra (з антрактом)

22:00 -23:00 — трансфер до Львова

16.30

Святкова екуменічна відправа акафісту до Пресвятої Богородиці у виконанні чоловічої хорової капели «Дударик» з нагоди Дня незалежності України Площа перед пам’ятником Тарасові Шевченку (пр. Свободи) Більше — за посиланням

18.00−19.00

Унікальна екскурсія Митрополичими садами в День Незалежності Митрополичі сади (вул. Листопадового Чину) Запрошує Паломницько-туристичний центр «Фундації Духовного Відродження»

Мінімальна кількість відвідувачів — 5 людей, максимальна — 20. Для участі потрібно попередньо зареєструватись за посиланням.

Детальніша інформація — за тел.: 097 702 77 17

18.00−19.00

Святковий концерт військового оркестру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Пл. Ринок, 1, навпроти входу в Ратушу У програмі: патріотичні українські пісні у виконанні військового оркестру та вокальної групи, українські народні танці в сучасній обробці від балетної групи. Родзинка заходу — шоу-дефіле «Карпатські візерунки»

18.00−22.00

IX Міжнародний Фестиваль Фольклору у Львові «Етновир» Пл. Музейна і пл. Ринок Площа Музейна:

18:00−18:30 — конкурс оркестрів. Виступ оркестру Панами

18:30 — етнофешн

19:20 — 19:50 — конкурс оркестрів. Виступ оркестру Колумбії

Площа Ринок:

19:00 — 19:20 — урочисте нагородження колективів-учасників на головній сцені Фестивалю

19:20 — 22:00 — святковий концерт до Дня Незалежності

13.00−22.00

ІV Міжнародний Фестиваль Параджанова на Левандівці Культурно — мистецький центр «Супутник» та Левандівський парк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: