Як у Києві відзначають День Незалежності України (онлайн трансліція). ОНОВЛЕНО

94D1D02B-EB1F-46A0-B613-CD67701FAF0D_w1023_r1_s
Фото: Радіо Свобода

Сьогодні Україна відзначає 28-у річницю Незалежності. Замість військового параду, на головній вулиці столиці відбувається офіційна «Хода гідності». А військові, які незгодні з таким рішенням, організовують альтернативний захід – Марш захисників України.

Радіо Свобода транслюватиме наживо все, що відбуватиметсья в Києві в цей день.

Як відомо, Володимир Зеленський скасував військовий парад у День Незалежності, проте 24 серпня заплановано інший захід, а саме, вшанування пам'яті героїв, загиблих за свободу та незалежність. Церемонія відбудеться біля пам’ятного Хреста на місці загибелі Героїв Небесної сотні, де буде проголошено загальнонаціональну хвилину мовчання.

Участь у заході мають взяти президент Володимир Зеленський і його родина, а також рідні та близькі полеглих захисників Незалежності України, ветерани АТО та їхні діти. Під звук дзвонів на майдані Незалежності буде піднято Національний прапор. Військовий хор виконає Гімн України.

На майдані Незалежності відбудеться музично-хореографічний флешмоб: прозвучать знакові українські пісні в сучасному аранжуванні. Після цього розпочнеться Марш захисників України за участі ветеранів.

ОНОВЛЕНО

Над столицею в оригінальному виконанні пролунав гімн України. Його виконали представниця України на дитячому "Євробаченні" Дарина Красновецька у супроводі націонльного оркестру України, композитор Мирослав Скорик та артистки Аліна Паш і Тіна Кароль, пише 24 канал.

Виконання гімну України на Ході гідності: відео

Одразу після виконання гімну президент Володимир Зеленський звернувся до українців. Він подякував військовим, які захищають наш спокій на Донбасі та перерахував усі важливі для України події: хрещення Київської Русі, видання "Апостола" Федоровим у Львові, вихід Конституції Пилипа Орлика.

"Активна боротьба за незалежність почалася понад 100 років тому, тривала вона і в часи СРСР. Микола Руденко, Василь Стус, Петро Григоренко, В'ячеслав Чорновіл, Левко Лук'яненко – учасники Революції на Граніті. І це далеко не весь список всі тих, хто боровся за Незалежність України. Хтось – ціною власної свободи, а хтось – ціною життя", – наголосив президент.

Після промови президент почав нагороджувати українців, які зробили значні внески в життя України.

Першу нагороду – звання Героя України посмертно – Зеленський вручив матері та дружині загиблого від кулі російського снайпера бійця Андрія Волоса.

Також нагороди отримали інші військові, правоохоронці, рятувальники тощо.

Марш захисників

Oб 11:08 від парку Шевченка стартував Марш захисників.

У парку багато людей у вишиванках і синьо-блакитних стрічках. Вони усміхнено спілкуються між собою та учасниками мітингу, повідомляє кореспондент Gazeta.ua Софія СТАРОКОНЬ.

Фотографуються з ветеранами. Частина з них вдягнена у камуфляж.

Під пам'ятником Кобзарю зібралося чимало людей, співають державний гімн України. Перед тим, як шикуватись, ветерани проходять колоною між людей. Ті зустрічають їх оплесками та вигуками: "Дякуємо!"

Попереду йдуть вдови та матері загиблих. Деякі кияни стоять на колінах. Лунає патрітична музика. Водії машин просять киян розступитися, оскільки колона завелика і займає всю проїжджу частину.

Колона рушила Хрещатиком. Військові просять журналістів та киян відійти на узбіччя, працює поліція діалогу. Військові дякують українців за підтримку

На Хрещатику проходить рівняння колонн.

- Я недавно поховала маму і сама хворію, але прийшла, щоб підтримати захисників. Не прийматиму участі в параді президента, бо не вважаю його гідним. Він всіх надурив та нищить те, що для нас свято, - каже киянка, 63-річна Галина Іванівна. Стоїть в районі Бесарабського ринку.

- Це антимарш, це протест зеленій владі. Він сказав, що парад не потрібен, а він потрібен. Я підтримую військових, ветеранів та свого чоловіка, який боронить Україну, - говорить 35-річна Ірина.

Люди несуть прапор і кричать: "Крим - це Україна!"

Зауважимо, наприкінці дійств у центрі Києва відбудеться грандіозний концерт. На ньому виступить солістка гурту ONUKA Ната Жижченко, п’ять оркестрів, українські зірки світової оперної сцени – Андрій Романенко, Євген Орлов, Оксана Крамарева та Анжеліна Швачка, 18 піаністів і народних артистів України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: