Ініціатива від «Слуги народу»: нардепам у Раді допомогатиме чат-бот

чатбот

Для допомоги в роботі народних депутатів майбутньої Верховної Ради України IX скликання створили електронного помічника - чат-бота для парламентаріїв.

Про це повідомляє «Еспресо» з посиланням на джерела.
«Це одна з ініціатив з перетворення бюрократичної держави на «державу в смартфоні», яка є доступною і близькою для тих громадян, які її потребують», - сказала на прес-конференції обрана народним депутатом України за списком «Слуги народу» Галина Янченко.

Вона зазначила, що майбутні депутати вже зіткнулися з великою кількістю різних організаційних і бюрократичних питань. «Подання документів, збір довідок, різних паперів, щоб зареєструватися в ЦВК, в апараті Верховної Ради, щоб з'ясувати, як зареєструвати й оформити на роботу помічників, у який спосіб здійснюється порядок організації відряджень, як записатися в тій чи іншій комітет або групу дружби з іншою країною», - зазначила Янченко.

За її словами, щоб допомогти майбутнім депутатам розібратися в цьому, і щоб не створювати «інформаційний хаос», у «Слузі народу» спільно з партнерами з Українського інституту майбутнього та IT-управлінням Верховної Ради виступили з ініціативою створити такого електронного помічника для нардепів.

Експерт з питань штучного інтелекту Українського інституту майбутнього Антон Семенов пояснив, що чат-бот створений, щоб скорочувати депутату час на пошук тих чи інших документів, відповідати на безліч запитань, які містяться в спеціалізованих базах даних Верховної Ради, довідниках.
«Уже зараз він може допомогти майбутньому депутату з оформленням його помічників, показати, які зали доступні для засідань, які зали парламенту стосуються яких комітетів. Бот також може розповісти про законотворчу діяльність, надати багато корисної інформації, пов'язаної з нормативними актами, пленарними засіданнями, засіданнями комітетів, посилання на державні реєстри, добре орієнтується в телефонних довідниках парламент», - розповів він.

Голова IT-управління Верховної Ради України Олексій Сидоренко вважає, що це крок на шляху до цифрової трансформації Верховної Ради.

«Ми його бачимо насамперед як гіда і провідника складними нетрями законодавчого процесу, визначеного чинним регламентом парламенту і нормативно-правовими актами, які регулюють порядок роботи з документами у Верховній Раді», - зазначив він.

Він нагадав також про інтегровану систему «Електронний законопроект», розроблену для всіх трьох суб'єктів законодавчої ініціативи.

«Минулої п'ятниці в цій системі зареєстровано перший в історії Верховної Ради України електронний законопроект, засвідчений кваліфікованим електронним підписом. Його зареєстрував народний депутат VIII скликання Олексій Мушак. Я думаю, що ця тенденція, після ознайомлення з можливостями та функціоналом цієї системи, тільки набиратиме обертів», - сподівається Сидоренко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: