Силовики заблокували тестування системи «Рада-3», — Парубій

216D3ED1-AA23-427A-8334-3351CF0576F4_w1080_h608

Голова Верховної ради Андрій Парубій повідомив про блокування Службою безпеки України та Державним бюро розслідування центру управління системою «Рада-3» у парламенті, що не дало змоги провести заплановане випробування так званої сенсорної кнопки.

Про це він повідомив на брифінгу у вівторок, повідомляє Укрінформ.

Він пояснив, що 23 серпня, напередодні Дня незалежності, було заплановане тестування загального навантаження системи "Рада-3", "тобто в приміщенні ВР мали зібратися 450 працівників, які одномоментно мали проголосувати сенсорною кнопкою".

«За 10 хвилин до того, як мало початися тестування, в приміщення Верховної Ради України, без запрошення, без офіційного попередження без рішення суду зайшли 12 слідчих працівників СБУ і ДБР. Вони зайшли в комп’ютерний центр, сказали, що проводяться слідчі дії і заблокували роботу комп’ютерного центру і дали вказівку силовим підрозділам не впускати нікого з працівників апарату в зал», - розповів Парубій.

Також він додав, що вважає це «грубим втручанням в роботу найвищого законодавчого органу України» та свідченням «рейдерського підходу» нової влади до новообраного парламенту.

За його словами, керівник апарату ВР отримав пояснення, що Центральним апаратом ДБР «здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 363 Кримінального кодексу України, за фактом порушення службовими особами апарату Верховної Ради України правил експлуатації електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем шляхом впровадження використання сенсорної клавіші в електронній системі підрахунку голосів картками Верховної Ради України».

«Тобто факт впровадження використання сенсорної клавіші ДБР розглядає як підставу для відкриття кримінального провадження проти працівників апарату ВР», - резюмував Парубій. Водночас він зауважив, що в нього такі дії викликали здивування, адже «під час усієї виборчої компанії ми чули запевнення, що одним із перших завдань нової Верховної Ради України буде введення персональне голосування».

Голова ВР додав, що блокування триває: «На жаль, сьогодні з самого ранку силовики без запрошення, без рішення суду перебувають у приміщенні Верховної ради і фактично заблокували центр управління системою "Рада-3"»,- заявив Парубій.

Також він поінформував, що провів неформальні розмови з цього приводу з керівниками силових відомств, та йому пообіцяли, що сьогодні ситуація буде вирішена, а комп’ютерний центр парламенту - розблокований.

Водночас Парубій стверджує, що сенсорна клавіша нині працює, фактично всі необхідні технічні умови здійснені, і лише від нового керівництва ВР залежить, чи користуватимуться обрані депутати сенсорною кнопкою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: