Урочисте засідання. Де і коли дивитися відкриття нової Ради

image (62)

Урочисте засідання. Де і коли дивитися відкриття нової Ради

У четвер, 29 серпня 2019 року Верховна Рада України дев’ятого скликання збереться на своє перше засідання.

Де дивитися трансляцію

Урочисте засідання новообраного парламенту розпочнеться о 10:00 четверга, 29 серпня.

Офіційну трансляцію з цього часу будуть вести телеканали Рада і UA:Перший.

Чому Рада починає роботу 29 серпня

Таке рішення прийняла підготовча група з новообраних депутатів, яка, згідно з українським законодавством, готує перше після виборів засідання нової Ради.

Дату запропонувала партія Слуга народу, яка отримала історичну монобільшість в парламенті за підсумками виборів.

Лідер цієї політсили Дмитро Разумков поставив пропозицію на голосування, і більшість членів підготовчої групи підтримало її.

 Яким буде перше засідання

На першому урочистому засіданні Верховної Ради нового скликання новообрані депутати складають присягу на вірність країні. Хоча відкриває саме засідання спікер парламенту попереднього скликання - на даний момент Андрій Парубій.

Згідно з традицією, текст присяги зачитує найстарший депутат у парламенті. У новому парламенті це Юлій Іоффе - 78-річний представник Опозиційної платформи - За життя (№ 12 в списку), депутат шести скликань Ради.

Також у сесійній залі Ради традиційно виконують гімн України.

Після того, як всі депутати складуть присягу, глава підготовчої депутатської групи Дмитро Разумков - лідер Слуги народу - відкриє першу сесію парламенту дев'ятого скликання.

Що представляє собою Верховна Рада дев'ятого скликання

Новий парламент сформований за підсумками позачергових парламентських виборів, які відбулися в Україні 21 липня 2019 року.

Загалом в ньому працюватимуть 424 народні депутати замість передбачених Конституцією 450. «Нестача» пояснюється тим, що вибори не проводилися на окупованих територіях України - а отже, було неможливо обрати представників у Раду від низки одномандатних округів.

За партійними списками до ВР дев'ятого скликання пройшли п'ять політсил, які і сформують парламентські фракції: Слуга народу - 43,16%, Опозиційна платформа - За життя - 13,05%, Батьківщина - 8,18%, Європейська солідарність - 8,1% , Голос - 5,82%.

З урахуванням цих цифр і кількості кандидатів, які пройшли від партій в одномандатних округах, кількість мандатів в Раді розподілилася таким чином:

  • 254 крісла займе партія Слуга народу,
  • 43 - Опозиційна платформа - За життя,
  • 26 - Батьківщина,
  • 25 - Європейська солідарність,
  • 20 - Голос
  • 56 місць отримають самовисуванці і представники інших партій (з них 6 місць - Опозиційний блок, по одному - представники партій Самопоміч, Єдиний центр, ВО Свобода і Біла Церква разом).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: