Глибина падіння: Львівське ДБР розслідує понад 1000 проваджень щодо посадовців

im578x383-dbr

Територіальне управління ДБР, розташоване у Львові, розслідує 1151 кримінальне провадження щодо військовослужбовців, поліцейських, прикордонників, митників, прокурорів, суддів та інших посадовців.

Про це розповів в.о директора управління Віталій Стець.

За його словами, з проваджень, які розслідуються 527 – це військові злочини, 345 – злочини вчинені працівниками поліції, 5 кримінальних проваджень щодо можливого вчинення злочину працівниками СБУ, 10 – щодо працівників прокуратури, 9 – щодо суддів, 49 - щодо працівників митниці, 45 – щодо прикордонників.

«До суду скеровано 373 провадження. З цих проваджень 337 – це військові злочини, 13 – хабар, 23 – інші злочини. Окрім тих проваджень, які скеровано до суду, 30-ом особам повідомлено про підозру, це найближча перспектива скерування до суду», – розповів Віталій Стець.

Також, окрім справ вже спрямованих до суду, ДБР розслідує 97 проваджень щодо отримання хабара, 110 фактів зловживання службовим становищем, 90 проваджень розслідується щодо правоохоронців за фактами перевищення повноважень, 7 – за статтею «катування».

Як зауважив в.о. директора, найчисельніша категорія – це військові злочини, серед яких є тяжкі.

«Начальником складу ракетно-артилерійського озброєння військової частини А3414 внаслідок недбалого ставлення до служби було завдано збитків на суму майже 3 мільйони гривень. Йдеться про тепловізори передані нашими партнерами. Ці тепловізори, скажемо так, були втрачені. Ця особа передала сторонній особі ці тепловізори. Справа скерована до суду з обвинувальним актом. Обвинуваченому загрожує до 10 років позбавлення волі», – розповів Віталій Стець.

Водночас наразі реального позбавлення волі за тяжкими злочинами, скерованими до суду, наразі немає.

«Це складна категорія злочинів, яка потребує складного дослідження в суді. Вироки, які сьогодні винесені, здебільшого стосуються дезертирства, які суд може швидко розглянути. Щодо хабарництва, вироків на сьогодні немає. По зловживанню впливом вироки є, але, як правило, суд виносить умовні вироки. Чекаємо на антикорупційний суд, який буде це швидко розглядати і реально приймати рішення», – пояснив в.о. директора.

Серед резонансних справ, за якими проводиться розслідування, можливе нанесення шкоди інтересам Міноборони шляхом укладення інвестиційно договору на будівництво житла для військових.

«Це центральна частина Львова, земля Міноборони, на якій мало б бути побудовано житло для військових. Насправді були всі передумови, щоб ця земля перейшла забудовнику, який не зовсім мав наміри забезпечити житлом військовослужбовців. Нами накладено арешт на ділянку, зупинені будівельні роботи, призначено експертизи», - розповів Віталій Стець.

Ще одна справа – вбивство військового своїм колегою на території військової частини, у березні. Як розповів Віталій Стець, у військового, який вчинив злочин виявили психічні розлади. Як становило слідство, він не міг контролювати свої дії. Відтак, ДБР розслідує діяльність  працівників одного з військкоматів на Львівщині, який призвав його на службу, та керівництва військової частини, яке довірило йому зброю.

Крім цього, за 9 місяців відкрито провадження по 22 ДТП, які були скоєні поліцейськими, прокурорами, суддями та працівниками СБУ, і спричинили тяжкі наслідки або середньої тяжкості. Зокрема слідство встановило, що поліцейський, який у грудні минулого року у Львові збив на смерть дівчину, перебував у нетверезому стані. Справа скерована до суду.

Триває слідство у справі посадовців управління Укртрансбезпеки, які за версією слідства, торгували дозволами на міжнародні вантажні перевезення.

«Під час обушків знайдено 100 бланків дозволів, які в принципі не могли бути чистими. За ці дозволи, які офіційно коштують 70 гривень, брали 500-700 доларів, штучно створивши їх дефіцит. Ми розуміємо, що таку корупційну схему могла організувати тільки керівна ланка управління. Це  виглядає як мародерство. Для оголошення підозри є достатньо доказів», - розповів Віталій Стець.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: