Коли почнеться рекультивація Грибовицького сміттєзвалища і будівництво заводу

IMG_0399

На Грибовицькому полігоні твердих побутових відходів стартували підготовчі роботи із рекультивації, які виконує компанія з Харкова ТОВ «Стройтрансавто». Їхня вартість 30 мільйонів гривень.

«Роботи виконуються за кошти місцевого бюджету. Загальна кошторисна вартість орієнтовно 360 мільйонів гривень. Та частина, про яку ми говоримо, тобто підготовчі роботи – це 30 мільйонів гривень. Що має бути зроблено до кінця року? Насамперед дамба, а також має бути очищене озеро з інфільтратом і, починаючи з листопада, надійде якісна німецька установка, здатна переробляти 300 м куб інфільтрату на добу», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

І додав, що озера з інфільтратом мають бути очищені протягом року.

«Що ж стосується самої рекультивації полігону, то почне працювати генпідрядник, визначений ЄБРР. Як ви знаєте, багато компаній зголосилося до участі в цьому тендері. Це міжнародні компанії, які мали подібний досвід у багатьох країнах ЄС. За складністю ці роботи є наймасштабнішими в Україні, адже Грибовицький полігон є одним з найбільших в Україні і в Східній Європі. Тому нам важливо робити все за дуже жорсткими екологічними вимогами Європейського Союзу, що прописано в документації. В цілому роботи почалися досить якісно і фахово. Тендер на першу частину виграла харківська компанія. Техніка, яка заїхала, якісна і нова. Тому, в принципі, я оптимістично налаштований, що все буде зроблено вчасно й оперативно. Плюс до кінця року вже буде зроблено 50 свердловин у рамках проекту дегазації. Завдяки цьому ми отримаємо власну електроенергію, яку використовуватимемо для потреб цього ж полігону. Для робіт з рекультивації передбачено до п’яти років, щоби повністю все привести це до пуття. В кінцевому результаті тут буде травичка і дерева. Гроші є, розуміння є, команда, яка працює, також є», – зазначив Андрій Садовий.

Підготовчі роботи до комплексної рекультивації будуть завершені до кінця цього року. Це дасть можливість після проведення тендеру ЄБРР на визначення генерального підрядника робіт з рекультивації, відразу, без перерви, розпочати всі інші роботи.

Директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря пояснив, що зараз розпочнеться перший етап рекультивації.

«Перший етап – це технічна рекультивація, зокрема перепрофілювання усього тіла полігону, формування технологічного захисного екрану, будівництво усіх інженерних мереж і таких споруд, як установка з очистки фільтратів, дегазація, генераційна установка тощо. Завершується технічна рекультивація встановленням геомембрани, яка забезпечує не потрапляння дощу та інших опадів у тіло полігону. Після цього почнеться другий етап – стабілізація полігону, адже він буде зменшуватися в об’ємах, особливо після того, як розпочнеться дегазація. І, нарешті, стартує біологічна рекультивація. Буде формування родючого шару і висаджування зелених насаджень. Біологічна рекультивація завершиться за 5 років. А технічну фазу ми плануємо закінчити за два роки», – сказав Вадим Ноздря.

Директор ТОВ «Стройтрансавто» Олександр Панченко зазначив, що роботи з підготовки до рекультивації розпочалися два тижні тому.

«Зараз заїжджає техніка. Підготовчі роботи – це формування об’їзних і під’їзних доріг, а також майданчика для розвороту. Роботи йдуть, погода сприяє. Зараз є 5 одиниць великої важкої техніки, яка виконує земляні роботи. Загалом техніки буде десь удвічі більше. Працівники мають досвід роботи на подібних об’єктах», – сказав Олександр Панченко.

Водночас Андрій Садовий зазначив, що кошти, які виділяє ЄБРР, а також грантові кошти ЄС підуть і на саму рекультивацію, і на будівництво сміттєпереробного заводу.

«Остаточну суму ми побачимо після закінчення тендеру, адже компанії будуть змагатися й у вартості робіт. І та компанія, яка запропонує найкращу, переможе», – сказав Андрій Садовий.

Він додав, що це перша якісна рекультивація, яка буде проведена в Україні. Щодо заводу з переробки відходів, то він запрацює за два роки.

«Завод, я думаю, почне працювати роки за два. У вересні розпочнуться підготовчі роботи з будівництва заводу. І десь з осені почнемо етап самого будівництва заводу. Ми також дуже оптимістичні, тому що ті компанії, які зараз змагаються по ціні – це найкрутіші компанії Європи», – додав міський голова.

Завод будуватиметься на вулиці Пластовій, на території очисних споруд Львівводоканалу.

«Це межі міста. Є чітка позиція Міністерства екології. Все безпечно настільки, наскільки це може бути. Навіть керівник Личаківського району просить йому виділити ділянку біля нового заводу, який будується на Пластовій. Я думаю, ми на цю ідею пристанемо, щоби він жив прямо біля воріт заводу. Щоби у людей не було дискусій стосовно запахів тощо», – наголосив Андрій Садовий.

Директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря додав, що від заводу до найближчої забудови 1200 метрів.

«Сама територія очисних споруд має майже 80 гектарів. До речі, вона буде ще розширюватися для потреб реконструкції самих очисних споруд. Там ситуація абсолютно збалансована, і ми плани розміщення сміттєпереробного комплексу узгоджували з планами розбудови міста, а також з генпланом», – сказав Вадим Ноздря.

І додав, що назва компанії, яка збудує завод, буде відома до кінця нинішнього року.

«У нас була зупинка у тендері орієнтовно на чотири місяці, тому що деякі компанії оспорювали сам тендерний процес. Все проходить чітко за нормами Європейського Союзу, тому банк прийняв мудре та виважене рішення, що 5 компаній, які сьогодні вже змагаються за ціною, – це ті компанії, які мають всі можливості, щоби будувати завод. По кожній цій компанії можна побачити кейси збудованих заводів в різних містах ЄС», – пояснив міський голова Садовий.

Підготовчі роботи для будівництва заводу обійдуться приблизно у 60 мільйонів гривень.

«На цій ділянці є великий об’єм робіт з виносу мереж. Підготовка самої земельної ділянки – потрібно забрати грунт, який має низьку несучу здатність і замінити його на якісний тощо. Вже почали заїжджати важкі машини, будувати сам корпус», – сказав Вадим Ноздря.

Він додав, що Львів одним з перших йде шляхом для досягнення амбітної цілі – відмови від традиційних полігонів для захоронення твердих побутових відходів.

«Нагадаю, що з 1 січня 2018 року в Україні заборонено захоронення неперероблених відходів. Кожен полігон, який сьогодні існує, має бути закритий і рекультивований. Натомість мають бути створені нові центри управління відходами, які включають у себе не тільки сучасні інженерні полігони, обладнані всім необхідним, правильно збудовані за будівельними нормами, але і обладнання, сортувальні лінії, переробні станції, які забезпечують їхнє перероблення перед кінцевою утилізацію, щоби максимально вилучити всі цінні ресурси, а також зменшити шкідливий вплив», – резюмував Вадим Ноздря.

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: