Сімейна освіта для школярів: які переваги та недоліки навчання вдома

home-school
Ілюстративне фото.

З 1 вересня сімейна освіта стане доступною для всіх бажаючих українських школярів. Для цього буде потрібно лише написати заяву. Проте які переваги та недоліки освіти вдома? Чим відрізняється сімейна освіта від відвідування школи та в яких випадках навчання вдома підійде дітям, а в яких варто лише змінити навчальний заклад?

Щоб організувати сімейне навчання вдома з першого дня осені достатньо буде принести відповідну заяву до школи за місцем реєстрації. Після цього викладачі проведуть з батьками і дитиною консультації, складуть індивідуальній навчальний план та допоможуть організувати домашню форму навчання.

ІА «Дивись.інфо» дізнавалась переваги та недоліки сімейного навчання, з якими вже найближчим часом зіткнуться батьки та діти, які оберуть сімейну форму освіти.

За словами начальника управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Зоряни Довганик, сімейна освіта - це альтернативний варіант для батьків, які хочуть перевести дітей на домашню форму навчання. Для цього до школи, де навчається дитина, необхідно лише подати заяву. Здобуття освіти за сімейною формою можливе для дітей до 18 років і батьків, які хочуть організувати самостійно з урахуванням здібностей, інтересів, можливостей, індивідуального темпу здобуття освіти для дітей. Також варто розуміти, що не лише батьки можуть навчати дітей. До навчання можна залучити вчителів та інших фахівців. Перевага сімейної освіти в тому, що перейти на неї можуть усі охочі на відміну від екстернату. Адже ця форма освіти доступна окремим групам дітей. Навчатися на екстернаті можуть діти за станом здоров’я, ті, хто проживає за кордоном, діти на тимчасово окупованих територіях чи на території проведення антитерористичної операції (на період її проведення), іноземці, або діти без громадянства, які постійно проживають чи тимчасово перебувають в Україні.

Які основні переваги навчання вдома

Особистий підхід. При дистанційному домашньому навчанні забезпечується індивідуальний підхід до дитини з урахуванням її здібностей. Батьки або вчителі можуть приділяти більшу увагу тим темам та предметам, які важче даються й при цьому не затримуватися на тих завданнях, де дитина швидко сприймає матеріал.

Зручний графік. Дистанційне навчання дає можливість організувати навчання дитини у відповідності з оптимальним для конкретної дитини графіком.

Відсутність конфліктів з вчителями та дітьми. Перехід на домашнє навчання допоможе уникнути конфліктів та булінгу з боку дітей та вчителів, що натомість позитивно позначиться на  психологічному благополуччі дитини.

Які основні недоліки домашньої форми навчання

Зниження соціалізації. Дитина не вчиться будувати взаємовідносини з іншими дітьми та вчителями.

Батькам складно дисциплінувати дитину. Адже діти часто не сприймають своїх батьків як вчителів.

«Насамперед потрібно оцінювати мотивацію – для чого це робиться? Навчання в школі – це соціалізація, дитина навчається комунікувати, будувати взаємовідносини з іншими дітьми та дорослими. Але, звичайно, важливо, щоби середовище, яке оточує дитину, було дружнім. Бо є таке поняття, як «шкільна тривожність». Тобто дитина надмірно переймається, нервується у школі, бо її якимось чином притісняють у колективі або хтось з вчителів. Також бувають випадки, коли, наприклад, батьки обрали домашню форму навчання для своєї дитини через те, що колись вони мали негативний шкільний досвід й тепер хочуть вберегти дитину. З одного боку, в цьому немає нічого поганого, бо школа не є єдиним способом соціалізації. Дитину можна соціалізувати різними способами. Але є такий нюанс, хто буде вчити дитину? Це будуть робити вчителі чи самі батьки? У випадку, якщо дітей будуть навчати їхні батьки, варто розуміти, що діти часто не сприймають батьків як вчителів. Батькам інколи важко дисциплінувати свою дитину і це потрібно обов’язково враховувати.

Крім цього, відсутність соціалізації. Так, з одного боку, соціалізовувати дитину можна і за допомогою гуртків чи іншого дозвілля, але варто зазначити, що в таких випадках батьки самі обирають середовище для дітей, адже вони спілкуються лише з певним колом людей чи друзів, і дитина бачить лише це середовище, а у класі та школі дитина спілкується з різними людьми, які відрізняються за стилем життя, інтересами, віком тощо. І цей досвід є дуже позитивним для психологічного розвитку та здоров’я дитини. Тому перш ніж прийняти рішення про переведення дитини на домашню форму навчання, необхідно подумати, що в цьому класі, в цій школі дитина не може знайти контакту, але якщо дитину перевести у іншій навчальний заклад, вона може розкритися», – зауважила психолог Анастасія Ковальчук.

Відповідальність за знання лягає на плечі батьків

Також батьки, які обрали домашню форму навчання, повинні враховувати той факт, що вони несуть відповідальність за рівень отриманих знань, який буде перевірятися шляхом оцінювань та атестацій.

Домашнє навчання вимагає від батьків або повної компетентності у всіх предметах або залучення вчителів. У даній ситуації другий варіант кращий, оскільки по-справжньому ерудованих дорослих зустрічається досить мало. До того ж бажано знання основ психології для того, щоби правильно викладати предмети та створити для дитини дійсно комфортні умові.

Як зауважує Любомира Мандзій, директор департаменту освіти та науки: «Діти, для яких батьки обрали домашню форму навчання, також  повинні проходити підсумкові оцінювання навчальних досягнень не рідше ніж чотири рази на рік. Також вони проходять семестрове та річне оцінювання та атестацію. Оцінювання знань вони можуть проходити у школі разом з іншими дітьми або індивідуально – це вирішує заклад освіти. Крім того, варто зазначити, що завдання для оцінювання та атестацію складає заклад освіти, безперечно, з урахуванням очікуваних результатів навчання.

За результатами підсумкового оцінювання та атестації, якщо учень отримує бали не нижче середнього рівня, то він може продовжувати здобувати освіту вдома. Якщо за результатами підсумкового оцінювання за одним або кількома предметами, встановлено початковий рівень навчальних досягнень, або учень не пройшов підсумкового оцінювання без поважних причин, (він може повторно пройти оцінювання у межах навчального року) і батьки зобов’язані створити умови, які допоможуть підвищити рівень навчальних досягнень дитини. Якщо за результатами другого повторного оцінювання учень знову покаже початковий рівень навчальних досягнень, дитину можуть перевести на заняття в школі. Але для цього потрібно рішення педагогічної ради. Тобто це не може бути так, що дитина демонструє початковий рівень знань і з тим початковим рівнем вона займається вдома і крапка».

Залишилось кілька днів і вже з 1 вересня батьки зможуть обирати для своїх дітей форму навчання. Проте перш ніж прийняти рішення чи буде ходити дитина до школи, чи отримуватиме знання вдома, батьки мають зважити всі «за» та «проти» для того, щоб дитина отримала шкільну освіту у тій формі, яка є зручною саме для неї та змогла показувати високі результати під час оцінювань та атестацій.

Інна ОРЛОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: