Урядові довгожителі та неочікувані особи: хто увійшов до нового Кабінету міністрів

новый коллаж 2

Верховна Рада проголосувала за склад нового Кабінету Міністрів. Туди ввійшли урядові довгожителі, відомі суспільні діячі та деякі неочікувані особи. Деякі міністерства прибрали, деякі — створили.

У новому уряді з’явиться посада віце-прем’єра з питань цифрової трансформації. Судячи з усього, цей чиновник займатиметься тою самою «державою в смартфоні», про яку багато говорять в Офісі Президента.

Міністерства економіки та аграрнопромислового комплексу об’єднають в одне. Так само зроблять ще з низкою міністерств: Міненерго та Мінекології, Мінветеранів і Міністерства тимчасово окупованих територій, а ще Мінкультури і Мінмолодьспорту. Міністерство інформаційної політики ліквідують.

Хто увійшов до нового Кабінету Міністрів?

Прем’єр-міністр — Олексій Гончарук, колишній заступник Керівника Офісу Президента Зеленського, голова незалежного експертно-аналітичного центру BRDO.

фото: nv.ua

До того, як очолити уряд, був заступником голови Офісу президента Зеленського, утім для широкого загалу його ім'я було маловідомим. Це наймолодший очільник уряду в історії України — йому 35 років. На парламентських виборах 2014 року Гончарук був першим номером списку «Сила людей», однак до парламенту політсила не пройшла — лише 0,11% голосів. Довгий час він працював юристом у різних компаніях, також фігурував як позаштатний радник міністра екології Ігоря Шевченка (утім, в офіційній біографії ця посада відсутня) та радник першого віце-прем'єра Степана Кубіва. Ті, хто його знає, переконані, що він зуміє сподобатися МВФ, Світовому банку, США, ЄС. Вони кажуть, що він далекий від популізму і пропонує зрозумілі Заходу кроки в економіці. А серед його недоліків називають брак міжнародної освіти та досвіду загалом. Після перемоги Зеленського Гончарук нерідко супроводжував його у різноманітних робочих поїздках і поступово став головним претендентом на прем'єрство. З вересня 2015-го Олексій Гончарук очолював експертно-аналітичний центр «Офіс ефективного регулювання» BRDO, проект Європейського Союзу.

Віце-прем’єр з питань євроінтеграції — Дмитро Кулеба, відомий український дипломат, колишній постійний представник України при Раді Європи.

У 2013 році Кулеба обійняв посаду радника віце-прем'єр-міністра України Костянтина Грищенка. З жовтня 2013 року він змінив державну службу на роботу у недержавному секторі. Кулеба став головою правління Фонду культурної дипломатії UART. Однак у червні 2014 повернувся на роботу в міністерство закордонних справ на запрошення міністра Павла Клімкіна. Займався питаннями стратегічних комунікацій та впровадженням в роботу міністерства сучасних технологій комунікацій та формуванням публічної дипломатії України. До призначення на посаду в уряді Дмитро Кулеба обіймав посаду постійного представника України при Раді Європи. До того віце-прем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції була Іванна Климпуш-Цинцадзе – на цю посаду її призначили у 2016 році.

Віце-прем’єр з питань цифрової трансформації — Михайло Федоров, підприємець, куратор діджитал-напрямку передвиборчої кампанії Президента Зеленського.

Ще будучи студентом він розпочав свою політичну кар’єру. Навчаючись в університеті був обраний "студентським мером" Запоріжжя. На цій посаді протягом 2012-2013 років реалізовував низку соціальних проектів для розвитку молоді міста. А вже в травні 2013 року організував власну digital-агенцію SMMSTUDIO. Його компанія допомагає клієнтам успішно рекламуватись в соціальних мережах задля збільшення продажів власних товарів та послуг. Зокрема, йдеться про просування продукції в Facebook, Instagram.

До команди Володимира Зеленського долучився в грудні 2018 року. Тоді ж очолив digital-напрям роботи виборчого штабу кандидата в президенти Володимира Зеленського. А вже з травня 2019-року став позаштатним радником Президента України з digital-напрямку.

Міністр внутрішніх справ України — Арсен Аваков, чинний міністр

Ветеран «української політики» — ще у 2002 році він увійшов у виконкому Харківської міськради, а за президентства Ющенка очолював Харківську ОДА. Пізніше приєднався до команди Юлії Тимошенко і очолив «Батьківщину» на Харківщині, був депутатом Верховної Ради від цієї партії.

«З вересня 2011 по грудень 2012 року перебував в політичній еміграції в Італії у зв'язку з кримінальним переслідуванням режимом Януковича за опозиційну діяльність», - говориться у його офіційній біографії.

У 2013-2014 році був одним з комендантів Майдану, а після його перемоги очолив міністерство внутрішніх справ. Зміг зберегти своє крісло міністра протягом всього президентства Порошенка завдяки сильним позиціям партії «Народний фронт», одним з лідерів якої він був і яка увійшла в коаліцію з БПП. Попри це Авакову, приписували конфлікт з Порошенком та негласну підтримку Володимира Зеленського на президентських виборах.

Під час кампанії команда Зеленського позитивно висловлювалася про роботу поліції, яка, за їхніми словами, змогла забезпечити чесні вибори. Водночас кандидатура Авакова стала однією з найбільш дискусійних у новому уряді і, за словами деяких депутатів «Слуги народу», розглядається як «тимчасова», Аваков ймовірно залишиться на посаді на певний перехідний період — шість місяців.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства — Тимофій Милованов, почесний президент Київської Школи Економіки, заступник Голови Ради Нацбанку України.

У 2015 році став членом Міжнародної академічної ради KSE та заступником редактора академічного журналу Review of Economic Design. З 2016 року — член Ради Національного банку України та заступник голови Ради НБУ. Також Милованов є співзасновником аналітичної платформи VoxUkraine, що об’єднує групу глобальних економістів. Її основною метою є діяльність, спрямована на розвиток економічної дискусії і надання якісної аналітики економічних та інших найважливіших процесів в Україні.

Викладав в Університеті Бонна, Університеті штату Пенсильванія, Пенсильванському університеті та Університеті Піттсбурга. Його дослідження у сфері теорії ігор, теорії контрактів та інституційного дизайну публікувалися у провідних міжнародних наукових журналах. У 2014 і 2015 роках український Forbes включив Милованова до рейтингу «Top Economic Thinkers». Саме він влітку 2019 року організував тижневе навчання від Київської школи економіки для депутатів від «Слуги народу».

Міністр охорони здоров’я України — Зоряна Скалецька, експертка «Реанімаційного пакету реформ»

Зоряна Скалецька – доцентка Національного університету «Києво-Могилянська академія», докторка правових наук, головна експертка медичної групи Реанімаційного Пакету Реформ, експертка Центру підтримки реформ при Кабміні.

Пані Скалецька є аналітиком у галузі медичного та фармацевтичного права, консультувала міжнародні організації, є співавтором законопроєктів та експертних висновків у галузі регулювання охорони здоров'я та медичної допомоги.

Обіймала низку громадських посад при органах влади: членкиня Дорадчої ради з питань охорони здоров'я при Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров'я (2007—2009), голова Комісії з реформування охорони здоров'я Громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я України (2011—2014).

Міністр фінансів — Оксана Маркарова, чинна міністерка

З 1998 по 1999 та з 2001 по 2003 рік обіймала посади радника з економічної політики і менеджера із зовнішніх та корпоративних зв'язків в американському фонді прямих інвестицій Western NIS Enterprise Fund. У 2000 році в США проходила практику у Світовому банку.

З 2015 року Оксана Маркарова перейшла в державний сектор економіки. Від березня 2015 по квітень 2016 року обіймала посаду заступника міністра – керівника апарату Міністерства фінансів України. У квітні 2016 року в новому уряді її було призначено першим заступником голови Мінфіну. У червні 2018 року після звільнення Олександра Данилюка її було призначено в. о. міністра фінансів. У листопаді того ж року Маркарову було затверджено на посаді глави Мінфіну.

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України — Олексій Оржель, Голова Української асоціації відновлювальної енергії, учасник BRDO

З 2006 по 2014 рік працював на різних посадах в Національному регуляторі у сфері енергетики. З 2014 року працює в приватному секторі. До обрання на посаду міністра був головою Української асоціації відновлюваної енергетики та керівником сектору "Енергетика" Офісу ефективного регулювання (BRDO). Зазначимо, що Офіс ефективного регулювання очолював новообраний прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

У 2019 році став народним депутатом України 9 скликання від партії "Слуга народу", був № 16 у списку.

Міністр інфраструктури — Владислав Криклій, керівник Головного сервісного центру МВС

Владислав Криклій — кандидат економічних наук, також відомий як один із реформаторів сервісних центрів МВС. До початку роботи в МВС працював в інвестиційно-банківській галузі: був начальником відділу по роботі з цінними паперами на фондовому ринку в КБ «Інтербанк», також працював у департаменті корпоративних фінансів в інвестиційній компанії «Аструм інвестиційний менеджмент». У 2011-2013 рр. обіймав посаду директора ТОВ «Кіно-театр».

З 2014 по 2015 рік працював на посаді радника міністра внутрішніх справ з питань впровадження інформаційних технологій. У 2015 році — заступник начальника Департаменту ДАІ МВС України і голова Головного сервісного центру МВС України.

Міністр розвитку громад і територій України — Альона Бабак, народна депутатка восьмого скликання від фракції «Самопоміч»

Є експертом у сфері житлово-комунального господарства: з 2004 року — член правління і співзасновник Всеукраїнської благодійної організації «Інститут місцевого розвитку» (спеціаліст з фінансового управління та ціноутворення у житлово-комунальній сфері), з 2012 року — член науково-консультативної ради при Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, а в 2014 році - член робочої групи з питань реформування житлово-комунального господарства при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Має 30 наукових праць з питань реформування житлово-комунального господарства та регулювання діяльності суб'єктів природних монополій.

До лав народних депутатів Бабак була прийнята в листопаді 2014 року і протягом скликання обіймала посаду заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Є співголовою міжфракційного депутатського об'єднання «Рівні можливості».

Міністр оборони — Андрій Загороднюк, член Наглядової ради концерну «Укроборонпром», волонтер

Андрій Загороднюк закінчив юридичний факультет КНУ ім. Тараса Шевченка, британські Університет Ворвік та Бізнес-школу Саїда Оксфордського університету. Займався бізнесом у нафтопереробній, гірничодобувній та виробничій галузях. У 2005 році заснував компанію Discovery Drilling Equipment з виготовлення й обслуговування бурових установок.

З початком війни на Донбасі Загороднюк став волонтером Збройних сил України, постачав пічки-буржуйки та машини «швидкої допомоги». Протягом 2015 — 2017 років очолював Офіс реформ Міністерства оборони України. 5 липня 2019 року президент Зеленський призначив Загороднюка своїм позаштатним радником, а 9 липня ввів його до складу Наглядової ради ДП Укроборонпром.

Міністр закордонних справ — Вадим Пристайко, Голова Місії України при НАТО

22 травня президент Володимир Зеленський призначив його на посаду заступника голови Адміністрації Президента (колишня назва Офісу Президента – ред).

Пристайко вже має досвід роботи у структурі українського МЗС. Так, у 2012-2014 роках він працював послом України в Канаді. А з 2014 року був першим заступником міністра закордонних справ України. З 2017 і досі він очолював місію України при НАТО. Має дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посланника першого класу.

Міністр освіти і науки — Анна Новосад, гендиректорка директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства освіти та науки

У 2013 році отримала ступінь магістра європейських студій в Університеті Маастрихта(Нідерланди). Є стипендіатом Фонду Відкритого Суспільства. Протягом 2012−2013 років стажувалася в аналітичних центрах Іспанії і Чехії, учасник українсько-канадської парламентської програми.

Новосад працює в міністерстві з 2014 року. З березня по листопад 2014 року обіймала посаду радника міністра, після чого в грудні 2017 року стала гендиректором директорату стратегічного планування та європейської інтеграції МОН.

Міністр соціальної політики України — Юлія Соколовська, радниця Міністра фінансів

Радниця у міністерстві фінансів України. Раніше Юлія Соколовська очолювала Департамент витрат бюджету соціальної сфери у міністерстві економічного розвитку і торгівлі.

Міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України — Оксана Коляда, заступниця Міністра у справах ветеранів

Народилася в 1980 році. У 2002 році закінчила Львівський інститут внутрішніх справ, через 5 років отримала магістра права. У період з 2003 по 2015 рік Коляда працювала силових структурах МВС. У 2015-2017 рр. служила в Збройних силах України, звання – полковник запасу, також очолювала відділ комунікацій та преси Міністерства оборони.

У 2017 році три місяці була заступником командувача антитерористичної операції на Донбасі. Після створення Міністерства у справах ветеранів, який очолила Ірина Фриз, стала її заступником.

Міністр культури, молоді та спорту України — Володимир Бородянський, медіадіяч, керівник телеканалу «СТБ»

Володимир Бородянський народився в місті Новий Розділ Львівської області. Закінчив Київський національний економічний університет, фінансово-економічний факультет.

З 1998 року Бородянський працював комерційним директором газети «Московський комсомолець в Україні», а в 2000 році обійняв посаду керівника відділу управління медіаактивами «Альфа-банку» (відповідав за реалізацію багатьох бізнес-проектів: «Новий канал», «Наше радіо», «Московський комсомолець в Україні»).

В 2004 році обійняв посаду генерального директора телеканалу СТБ, а з березня 2012-го очолив медіагрупу StarLightMedia. В 2018 році Бородянський покинув телеканал СТБ і медіагрупу StarLightMedia. З 29 липня 2019 року він став позаштатним радником президента Володимира Зеленського.

Міністр Кабінету Міністрів України — Дмитро Дубілет, співзасновник компанії monobank

Дубілет — один з колишніх топ-менеджерів «Приватбанку». Разом з Олегом Гороховським і Михайлом Рогальським Дубілет у січні 2017 року заявив про намір створити IT-компанію «Фінтех бенд», що реалізує проект Monobank. До жовтня Monobank випустив першу тисячу кредитних карток, в лютому 2018 року почав залучати гривневі депозити. На сьогодні у Monobank – близько мільйона клієнтів.

Міністр юстиції — Денис Малюська, Голова правління BRDO

Денис Малюська — фахівець у сфері регулювання підприємницької діяльності, судових спорів та державного управління. Навчався на юридичному факультеті Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка. У 2012−2016 — у Лондонському університеті. Фахівець із розвитку приватного сектору Групи Світового банку Міжнародної фінансової корпорації.

Надавав технічну допомогу урядам в Україні, Білорусі та країнах Центральної Азії. Працював у International Finance Corporation, Agriteam Canada та Офісі ефективного регулювання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: