Хто брехав на першому засіданні нової Ради. Дослідження 

1156214

Верховна Рада ІХ скликання розпочала роботу 29 серпня одразу із 16-годинного засідання.

VoxCheck перевірив виступи політиків та виявив, що фактів вони озвучували небагато. Утім, виділити серед них правдиві, маніпулятивні та відверто брехливі – можна.

Неправда від «Слуги народу»

Дмитро Разумков, голова СН, спікер Ради: «Ми, на жаль, спостерігали, що протягом багатьох років довіра зменшувалася і зменшувалася. І майже наприкінець каденції минулого парламенту вона дійшла до катастрофічного показника. Це був 1% повної і лише 3% часткової довіри».

Насправді Верховній Раді довіряло більше людей, ніж назвав спікер. Нижче – дані соціологічного дослідження Центру Разумкова.

 

Неправда від «Батьківщини»

Андрій Кожем'якін, голова Комітету з питань молоді і спорту: «У 2014 році там (у парламенті – ред) взагалі ніхто не виступав, нічого не обговорювалося, проголосували за 3 хвилини – всіх». Тут мовилося про ухвалення кандидатури прем'єра та складу уряду.

Насправді на засіданні Ради 27 лютого 2014 року о 10 годині почалося обговорення коаліції, прем'єра та членів уряду. О 13:20 Сергій Соболєв вніс кандидатуру голови фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка на посаду Прем'єр-міністра. Кандидатури міністрів озвучили о 15:00, голосували о 15:11.

Отже, обрання уряду не відбулося «за три хвилини» без обговорень та виступів.

Маніпуляція від ОПЗЖ

Михайло Папієв, секретар Комітету з питань Регламенту й депутатської етики: «То викидав (із закону про Регламент статті про коаліцію та опозицію – ред) не Віктор Федорович (Янукович – ред). На той час в нас була Конституція президентсько-парламентської держави. Відповідно до неї вносився парламент».

Насправді відкат до президентсько-парламентської версії Конституції відбувся за 8 днів до виключення розділів про коаліцію та опозицію з Регламенту Верховної ради – 30 вересня 2010 року. Розділи, які регулювали діяльність коаліції та опозиції, виключили з Регламенту Ради 8 жовтня. Янукович особисто підписав зазначений закон про зміни до Регламенту, фракція його «Партії регіонів» голосувала «за».

Маніпуляція від ОПЗЖ: дубль другий

Наталія Королевська, заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів: «Ми друга за кількістю фракція в парламенті, яка представляє 2 мільйони громадян. Ми найбільша та єдина справжня опозиція в нашому парламенті».

Насправді «Опозиційну платформу – За життя» на виборах підтримали 13,05% виборців, а це 1,9 мільйона голосів. Дійсно, ОПЗЖ – друга за кількістю фракція в парламенті (43 депутати). Та це не є підставою (як і приставка «опозиційна» у назві партії) для того, щоб вважати її «єдиною та справжньою опозицією». До того ж, «Європейська Солідарність» оголосила, що йде в опозицію до «Слуги народу».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: