Місто мінеральних вод: як у Моршині «народжується» екологічно чиста вода

IMG_9372

Джерельна вода — один з найцінніших видів води у природі, адже у світі не так багато джерел, вода з яких є одночасно легкою по хімічному складу та збагаченою важливими для людської життєдіяльності мікроелементами. Одно з таких джерел саме розташоване в Західній Україні: вода самостійно прокладає собі шлях на поверхню землі крізь товщу гірських порід схилу Карпатського хребта. 

Що стається з водою, яку в країні знають як «Моршинська» поперед тим, як вона потрапляє в пляшки, дізналися журналісти ІА Дивись.інфо.

Родовище

Містечко Моршин розташоване на східному схилі Карпатського хребта на висоті 340 метрів над рівнем моря. Крізь простирається широка смуга лісів, яка забезпечує екологічну чистоту. Саме тут добувають джерельну воду, яка потім потрапляє на полички українських магазинів у звичних нам пляшках.

Спеціалісти відмічають, що Моршинське родовище – одне з небагатьох у Європі, вода з якого не потребує удосконалення. Її мінеральний склад та фізична структура є гармонічними від природи. Висока природна якість та дивовижні властивості «Моршинської» обумовлені особливостями родовища: склад води настільки збалансований, що вона не потребує жодного втручання з метою поліпшення. Від джерела до пляшки вода проходить лише звичайні механічні фільтри, які звільняють її від дрібного каміння та піску.

«У момент з’єднання природно чистої води, що приходить з джерела, стерильної пляшки та корку, виникає усім відома «Моршинська». Ми не обробляємо цю воду озоном, ультрафіолетом чи хлором. Це заборонено директивами ЄС, – пояснює директор з якості Моршинського заводу мінеральних вод «Оскар» Наталія Пилипів. – Спочатку вода проходить піщані фільтри, які виключають всі можливі механічні включення, потім її розливають. Усі машини розливу мають HEPA-фільтри, через які подається стерильне повітря. Управління процесом розливу «Моршинської» відбувається автоматично без втручання людських рук. Це дозволяє уникати мікробіологічних ризиків».

Каптажі

Каптажі – це спеціально побудовані водозбірні резервуари, які захищають джерела від впливу зовнішніх факторів. Перш ніж встановити каптаж, геодезисти проводять ретельні дослідження всіх параметрів нового джерела. Потрапивши в цей своєрідний колодязь, вода набирається до певного об’єму, а далі потрапляє в насосну станцію, звідки її перекачують на завод. Завдяки тому, що насосні станції облаштовують на нижчому рівні, схил дозволяє воді перетікати до резервуарів без зайвого втручання.

Місця, де встановлені каптажі, охороняють: доступ до них обмежений

Доступ до місць, де встановлені каптажі, обмежений: їх не тільки охороняють, а й ще дотримуються суворого санітарного контролю прилеглої території.

Завод «Оскар»

Сім хвилин – саме стільки часу займає процес руху воді від каптажів до звичної споживачу пляшки. За цей час вода проходить декілька механічних фільтрів, які позбавляють її піску та дрібного каміння. На заводі «Оскар» працює сім ліній німецького виробництва, де воду розливають по пляшках. За день на заводі розливають більш ніж пів мільйона пляшок, а минулого року виробництво здобуло рекорд розливу – 400 000 000 на місяць.

Всі процеси є максимально автоматизованими, але над виробництвом води щоденно працюють близько сорока людей, а сам розлив води здійснюється в декілька етапів, починаючи з перевірки матеріалів. Бутлі, етикетки, пробки – всі мають відповідати міжнародним стандартам, а кожна партія матеріалів отримує гігієнічні висновки. Після того як вода проходить крізь новітні фільтри ізраїльського виробництва, її розливають по пляшках, на які обов’язково наноситься термоковпачок – він гарантує захист від підробок, виконуючи функцію контролю першого відкриття.

Екологічність

«Ми – соціально відповідальна компанія, - зазначає керівниця відділу комунікацій Марина Солов’йова, - ми звикли нести відповідальність, починаючи від якості продукції і закінчуючи таким питанням, як утилізація виготовлених пластикових пляшок. Ця проблема стосується не тільки нас, але й інших виробництв, розташованих в Україні. Наразі компанія сплачує податок  на утилізацію, який забезпечує можливість утилізації пластику на державному рівні і паралельно лобіює закон, який дозволятиме нам, як виробнику, мати більші можливості для контролю цього питання».

Також керівництво заводу «Оскар» зазначило, що саме з ціллю знизити виробництво пластикових пляшок, на поличках магазинів з’явилась «Моршинська» в декілька інших форматах: це і скляні пляшки, виконані в цікавому дизайні, і жерстяні банки, які привертають до себе більше уваги у сучасної молоді.

«На даний момент ПЕТ пластик – найзручніша у світі упаковка. По багатьох причинах виробники надають перевагу саме цьому матеріалу. На жаль, гідної заміни, або альтернативи, поки що немає», - додав генеральний директор компанії IDS Borjomi Ukraine Марко Ткачук.

Керівництво компанії також зазначило, що інноваційні технології заводу «Оскар» дозволяють виготовляти менші за вагою пляшки.

«Найменша пляшечка важить лише 14 грамів», - зауважили представники заводу «Оскар».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: