Нова українська школа: як за новими стандартами вчитимуться 9 тисяч львівських першокласників (фото)

&Изображение1

Сьогодні, 2 вересня, у львівських школах стартує навчальний рік. Вже вдруге наймолодші учні розпочинають своє навчання у Новій українській школі. Цьогоріч у Львові в перші класи пішло майже 9 тисяч дітей.

До школи – із задоволенням

«НУШ передбачає, що діти із великим задоволенням, з великим бажанням ідуть до школи», – розповідає Світлана Мазур, директорка початкової школи «Джерельце».

Пані Світлана чудово розуміє нові принципи реформованої початкової освіти, адже її школа працює так вже понад 20 років.

«Ми є такою школою з 1996 року, тобто ті всі зміни, які зараз відбуваються в освіті у нашій державі, догнали нас, ми є тими пілотами, які починали так працювати: інтегроване навчання, ранкові зустрічі, це є в нас вже давним-давно», – додає директорка.

У компактній будівлі школи «Джерельце» навчається до 400 молодшокласників, тут сучасні різнокольорові меблі, інтерактивні борди та атмосфера, що й здалеку не нагадує школи, в яких виросло покоління 90-их. Очевидно, в ті часи на цей навчальний заклад дивилися зі здивуванням, але зараз такі підходи – обов’язковий державний стандарт початкової освіти.

«Нова українська школа – це школа компетентнісного навчання. Її суть в тому, що діти вчаться не тільки здобувати нові знання, а й їх застосовувати на практиці, – розповідає вчителька школи «Джерельце» Анастасія Іванишин. –  Змінився сам підхід до навчання, діти бавляться, отримують щось нове і, головне – вони через це отримують знання. Може і не бути уроків, є інтегроване заняття, яке може бути увесь день і діти можуть працювати в різних навчальних центрах, тому і не треба дзвінків».

«У нас є тема, наприклад, перший день навчання у школі, – пояснює суть інтегрованого навчання директорка Світлана Мазур. –  Є розклад уроків: математика, читання, українська мова, письмо. І на українській мові, математиці, читанні, природознавстві говоримо тільки про перший день навчання в школі: пишемо речення про це, вчимо віршики, і в такий спосіб у нас іде інтеграція. Й так кожного тижня є нова тема, довкола цієї теми ми цілий тиждень працюємо, залучаємо батьків, залучаємо різні види діяльності й у п’ятницю в нас є підсумок, проект, це групова робота».

Новий закон «Про освіту» закладає такі компетентності: вільне володіння державною мовою здатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними мовами; математична компетентність; компетентності у галузі природничих наук, техніки і технологій; інноваційність; екологічна компетентність; інформаційно-комунікаційна компетентність; навчання впродовж життя; громадянські та соціальні компетентності, пов’язані з ідеями демократії, справедливості, рівності, прав людини, добробуту та здорового способу життя, з усвідомленням рівних прав і можливостей; культурна компетентність; підприємливість та фінансова грамотність. В результаті навчання в початковій школі діти мають опанувати 7 предметів та 11 компетентностей.

Нові технічні стандарти

Освітня реформа передбачає, що початкова школа матиме нове оснащення. Цьогоріч на це Кабмін виділив понад 1,2 млрд гривень. І якщо торік ще не всі встигли вчасно придбати усе необхідне, цього разу такої проблеми, як говорить в.о. начальника управління освіти ЛМР Зоряна Хонько, вже немає: «У перший рік впровадження НУШ були проблеми із забезпеченням матеріально-технічною базою, тому що вся Україна одночасно намагалася закупити меблі та техніку, тому не всі навчальні заклади вчасно у вересні отримали меблі, обладнання, додаткові зошити і так далі».

За її словами, кожна школа Львова має мультимедійну дошку, мультиборди є в кількох навчальних закладах.

«Направду, ми багато скористали – маємо нові меблі, нову техніку. Маємо мультимедійну дошку, мультиборд», - перелічує Світлана Мазур.

Однак освітяни стикаються з іншою проблемою – як прилаштувати шкільні приміщення до нових стандартів. В ідеалі освітній простір має складатися з кількох зон, зокрема зони для відпочинку дітей.

«Щоб описане вище навчання стало можливим, учні мають перебувати в новому освітньому середовищі. На стіни в класах пропонують вішати не звичні «класні куточки», а саморобки, зроблені спільно з дітьми, та матеріали, що спонукатимуть дитину до роздумів – цікаві запитання, головоломки тощо, – йдеться на сайті Міністерства освіти та науки України. – Кожен клас буде забезпечений меблями, дошками і посібниками».

За словами Зоряни Хонько, багато класних кімнат розташовані в прилаштованих, а не типово шкільних приміщеннях, тож вчителям доводиться проявляти фантазію. Натомість, за її словами, школи стали активно використовувати холи й коридори, які раніше були порожні.

Ще одне нововведення НУШ – більше залучення батьків.

«Батьки і ми – партнери, ми долучаємо їх до навчально-виховного процесу, вони пропонують свої послуги щодо проведення різноманітних тренінгів, майстер-класів, ми багато подорожуємо. І у нас нема такого, що діти окремо, ми окремо й батьки окремо», – розповідає Світлана Мазур.

«Вчителі з радістю далі впроваджують реформу. Ми вже знаємо, що робити, як робити. Ми побачили, над чим треба більше попрацювати», – резюмує Зоряна Хонько.

Ризики

Як розповідає очільниця обласної профспілки освітян Марія Яцейко, майже 80% опитаних профспілкою вчителів та батьків підтримують реформу в освіті, однак найбільший ризик для освітян – фінансова невпевненість та плани Мінфіну щодо перерахунку педагогічного навантаження.

«Ризики є ті, щоб фінансування було в повному обсязі, бо ми бачимо, що є не конче в правовому полі листи щодо забезпечення від Міністерства фінансів України, – розповідає пані Яцейко. –  Ми проводили серпневі наради і люди питають, а як буде  далі, тому що переглядати навантаження освітян пропонує Міністерство фінансів, хоча це є рекомендаційний лист. Бо Закон «Про освіту», який прийнятий в 2017 році, гласить, що педагогічне навантаження наших освітян має бути 18 годин, а не 20.

Треба реформувати оплату праці взагалі, в усій освіті і є такий документ, постанова Кабміну від 10 липня цього року прийнята, схвалена, але вона не оприлюднена. І там дійсно є реформування оплати праці, починаючи від дошкілля і завершуючи вищою школою. Але вона не оприлюднена, і ми не впевнені, що вона буде врахована при формуванні бюджету освітньої галузі на 2020 рік. Тому ми на серпневій наразі прийняли звернення і до Кабінету Міністрів, і до Міністерства освіти, щоби якомога швидше оприлюднити цю постанову про реформу оплати праці та, звісно, її врахувати у бюджеті 2020 року».

«Є недостатність коштів освітньої субвенції. На сьогодні по області не вистачає 92 мільйонів гривень освітньої субвенції, і 31 мільйона гривень по місцевих бюджетах. Можливі проблеми з виплатою зарплати освітянам починаючи з 1 вересня»,  – говорив на апаратній нараді в ЛОДА заступник директора департаменту освіти і науки ЛОДА Ігор Гайдук.

Перші випуски Нової української школи відбудуться 2029 року, на той момент нинішні другокласники завершать дванадцятирічну середню освіту.

Валерія ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: