Чому скасування недоторканності на ділі не запрацює: пояснення юриста

8d47dba769a70f9a1f060a0f99edf34e-wide-big

Те, що депутати більшістю голосів скасували власну недоторканність, ще не означає, що закон запрацює на повну силу.

Вилучення цього пункту з Конституції не є підставою для притягнення народних обранців до кримінальної відповідальності. Про це на своїй Faсebook сторінці повідомив юрист, директор Центру демократії та верховенства права та співініціатор руху «ЧЕСНО» Тарас Шевченко.

«Депутати сьогодні остаточно проголосували за зміни до Конституції України про скасування депутатської недоторканності. Однак, щоб позбутися недоторканності цього замало. Сьогоднішнє голосування не скасує недоторканність»,– наголосив він.

За словами експерта, недоторканність нардепів забезпечувала не лише Конституція, а й Кримінальний процесуальний кодекс та закон про статус народного депутата.

«Механічне вилучення із Конституції лише означатиме, що недоторканність діятиме далі на рівні закону. Я підтримую скасування депутатської недоторканності і переконаний, що це буде зроблено. Та щоб скасувати недоторканність змін до Конституції недостатньо», – додає Шевченко.

Юрист зауважує: потрібно також вилучити недоторканність із Закону України "Про статус народного депутата України" та Кримінального процесуального кодексу.

«Допоки цього не буде зроблено, недоторканність буде діяти. Звичайно, партія "Слуга Народу", маючи більшість у Верховній Раді, зможе це зробити. Проте, щоб дійсно остаточно скасувати недоторканність депутатів, ці кроки необхідно пройти», – додав юрист.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: