Держава у смартфоні: чи стане мрія реальністю

держава1

Напередодні виборів Володимир Зеленський пообіцяв, що зовсім скоро перетворить Україну на «державу у смартфоні». За його словами, українці отримають доступ до онлайн-оформлення державних послуг завдяки електронному урядуванню.

Ще одна з ключових позицій «держави у смартфоні» полягає у впровадженні інструментів електронного народовладдя: електронних соціологічних опитувань і навіть виборів.

Прем'єр-міністр України Олександр Гончарук переконаний, що електронне урядування в Україні частково зможе запрацювати до кінця 2020 року. Вже у жовтні нинішнього року всі органи державної влади в Україні повинні відмовитися від паперових документів і перейти на цифрові відповідники.

Про те, чи дійсно можливо перевести співпрацю «громадянин-держава»  у новий формат, чого це буде коштувати Україні і скільки часу знадобиться на перехід, Дивись.info розпитала в експертів у галузі електронного урядування та політології.

Чи можуть запрацювати сервіси «держава у смартфоні» до кінця 2020 року?

– Створити ці сервіси за такі строки - можливо. Питання в тому, чи будуть громадяни готові їх використовувати? Створення цифрової інфраструктури, сервісів не матиме сенсу, якщо ним не будуть користуватися ті, для кого вони створені, – вважає експерт з цифровізації, засновник комп’ютерної академії «ШАГ» Дмитро Корчевський.

Скільки часу може знадобитися, аби електронне урядування ввійшло українцям у звичку?

– Цю ситуацію можна порівняти з введенням банківських карток для розрахунку. Для того, щоб громадяни активно почали користуватися картками, знадобилися роки. Хоч карти - зрозумілий, простий та зручний сервіс, а люди і далі продовжують користуватися готівкою.  Ідея погана? Картки погані? Ні. Було дві основні перешкоди: бракувало терміналів (ми просто не могли скористатися картками) і компетенцій. Хто вас навчив користуватися мобільним додатком банку? Банк? Сумніваюся. Або діти, або сусід або самі.

Тут буде та сама ситуація з можливостями доступу та знаннями. По-перше, не у всіх є смартфони і не по всій Україні є швидкий інтернет. По-друге, без підвищення цифрових компетенцій громадян «держава у смартфоні» не запрацює повною мірою так швидко.

Але це необхідний крок! Майбутнє за діджитал та IT. Але більш реальні строки для реалізації проекту «держава у смартфоні» для людей це 2025-2030 роки.

– Які перспективи та загрози має «держава у смартфоні»? У чому полягає зручність електронного урядування?

– Загроза електронного урядування полягає у браку захищеності даних громадян. З точки зору кібербезпеки, у нас «сіра зона». «Держава у смартфоні» означатиме високий ступінь захисту даних, на який у нас банально немає грошей, - вважає експерт Центру структурної політології «Вибір» Лілія Брудницька. - І навіть якщо західні партнери розщедряться на таку систему, спрацюють корупція та людський чинник. Отже, дані та метадані не будуть захищені.

Чим це небезпечно для українців?

– На практиці це означатиме, що окремі люди не лише знатимуть про вас те, що ви й самі не знаєте, але й змінюватимуть електронні дані про вас так, що ви про це ні сном, ні духом, - пояснює Брудницька. – Наприклад, ви онлайн оформили позику у державному банку. Шахраям достатньо домалювати кілька нуликів, і ось у вас колосальний борг, відсутність якого довести дуже складно. Або інформація з нерухомості: два-три кліки – і ви вже не власник власної квартири або маєте із дивізіон сусідів, прописаних у вашому 30-метровому помешканні. А які можливості відкриваються на виборах? Тут, до слова, простежується синхронізація за датами: плани запровадити онлайн-голосування – прискорення «держави у смартфоні» - місцеві вибори.

- То яких змін очікувати найближчим часом?

– Усі розуміють ступінь загрози, тому «держава у смартфоні» обмежиться черговим набором адмінпослуг, котрі можна замовити або й оформити онлайн. Далі ми не підемо. Або, якщо підемо, станемо майданчиком для розминки шахраїв транснаціонального масштабу.

Ірина ЯКИМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: