У Львові стартували роботи з відновлення мозаїки «Море і риби» (фото)

IMG_0781

У Львові дали старт роботам з відновлення мозаїки «Море і риби» на колишньому магазині «Океан». Більшість автентичного матеріалу збереглося, відтак мистецький твір можна відновити.

Про це у вівторок, 3 вересня, під час брифінгу повідомив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, передає ІА Дивись.Info.

«Сьогодні розпочинається відновлення цієї мозаїки. Решта частини мозаїки знаходиться на складі, інша — на території. Відновлення буде відбуватися шляхом реконструкції, і позиція міської ради була в тому, що мозаїка має бути відновлена повноцінно, використовуючи 3D-візуалізацію, наявну інформацію, креслення. І для нас було дуже важливо, щоби ці роботи координував пан Остап Патик», - повідомив Москаленко.

Зараз на цій локації відбуваються заміри, перед змістовним втручанням, щоб можна було наносити цю мозаїку і відтворювати цю стіну.

«Завтра встановлять саркофаг, які б давали змогу проводити роботу в будь-який період, тому що для проведення цих робіт має бути спеціальна температура. Роботи будуть відбуватися до того моменту, поки буде необхідне втручання в ґрунт, адже всі містобудівні документи скасовані. Відповідно, коли ми дійдемо до цієї межі, будемо виносити на засідання виконавчого комітету рішення пропозиції, щоб на цю територію були виданні необхідні документи, щоб можна було повноцінно відновити цю мозаїку», - каже Москаленко.

Андрій Москаленко додав, що роботи з відновлення мозаїки можуть тривати близько 2-2,5 місяця.

«Дуже важливо аби був температурний режим, близько 70% елементів самої мозаїки є автентичні», - додав Москаленко.

Син Володимира Патика — автора мозаїки, Остап Патик каже, що вартість робіт наразі невизначена, попри це фінансувати відновлення мозаїки буде забудовник, який раніше неофіційно пообіцяв зберегти у новому проекті цінну мозаїку радянських часів.

«Я задоволений тим, що процес пішов, і як на мене вже незворотній. Не зважаючи на всі вкрай неприємні ситуації, які були пов'язані з моменту руйнації, на сьогодні є добра воля забудовника та міста. Я б сказав, що це є прецедент, до того в нас таких речей не відбувалося, щоб почали щось відновлювати. Я на 300%, щоб це відновити, бо це є пам'ять батька, технічно це можливо. Вона мало буде відрізнятися від автентичної мозаїки, можливо на 1-2%», - розповів Остап Патик.

Так мав виглядати "Океан" після реконструкції

Він зазначив, що для такої реставрації є достатньо спеціалістів та матеріалів, тому всі підстави для того, щоб відновити мозаїку є.

«Окрім цього на 3 поверсі має бути художня або музична школа. Є попередня думка, щоб діти там вивчали монументальне мистецтво, але я б пропонував зробити невеличку меморіальну кімнатку батька Володимира Патика, адже місто мало б знати про своїх людей. Тепер про мозаїку знає багато людей, варто, щоб люди виховувалися в певному культурному середовищі. А людина культурна має бути в оточенні гарних речей. Чому італійці мають добрий дизайн? Тому що їх постійно оточують досконалі речі. Тому боротьба за нашу спадщину, а це є один з елементів (знищена мозаїка - ред.) нашої спадщини, є такою важливою. Сьогодні я бачу, що все йде позитивно і вірю, що за 2-3 місця це буде відновлено. Погода може дати свої колективи, але 80-90% робіт потрібно треба зробити до холодів», - розповів Остап Патик.

Як будуть відновлювати мозаїку

За словами Остапа Патика, відновленням мозаїки буде займатися велика кількість майстрів.

«Як робиться така мозаїка на старті: спочатку робився ескіз, потім ліпився з глини рельєф і відливався в гіпсі з того ескізу робився сам рельєф, на якому клалася мозаїка. Зараз, оскільки є 3D-сканування, робляться контрформи, відливаються і ріжуться, виставляються всі точки, так що воно буде співпадати на 98% по рельєфу. Саме 3D-сканування нам дає 100% висоту рельєфу і це нам дуже спрощує завдання реконструкції», - пояснив Патик.

Остап Патик додав, що роботами буде займатися велика кількість майстрів.

«Окремо будуть майстри, які будуть робити сам рельєф, окремо стіну і будуть залучені майстри, які будуть класти мозаїку. Це є люди які практично працюють на церквах, які мають "живий" досвід схожих робіт. Вартість робіт наразі сказати важко, попри це роботи фінансувати буде забудовник, а вартість дізнаємось, коли піде процес», - додав Патик.

Архітектор, представник проектної організації, яка займалась проектуванням цього об’єкта на вул. Володимира Великого, 26а Сергій Костецький розповів, що зараз триває коригування проекту, щоб подати всі необхідні документи для відновлення та реставрації мозаїки.

 

«Зараз ми робимо коригування проекту, з метою відновлення та реставрації мозаїки. Дійсно, власник об’єкта оприлюднив листа, де взяв на себе факт відхилення від проекту, визнав свою провину, і готовий повністю фінансувати відновлення цієї мозаїки в тому вигляді, в якому вона була до демонтажу, і на цьому ж місці. Завтра починається будівництво саркофагу, щоб дати можливість спеціалістам працювати над цією мозаїкою. Компанія також готова інвестувати у дитячий мистецький простір. Мова йшла за тисячу квадратних метрів для облаштування дитячого простору або школи такого типу. Тому зараз коригується проект, щоб це передбачити, бо в нас об’єкт був торговим центром, і не мав у собі функції мистецького простору», — повідомив Іванов-Костецький.

Нагадаємо, у лютому ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» отримала містобудівні умови та обмеження на реконструкцію магазину «Океан». При цьому, забудовник неофіційно пообіцяв зберегти у новому проекті цінну мозаїку радянських часів. Втім, 18 липня стіна з мозаїкою була знесена. Вже наступного дня виконком Львівської міськради скасував містобудівні умови і обмеження на реконструкцію будинку. За результатами перевірки міської ДАБК був виданий приписи про зупинення будівельних робіт. Зрештою власник будівельної компанії пообіцяв не лише відновити мозаїку, а й надати місту 1 000 кв. м приміщень під художню школу чи мистецький коворкінг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: