Під час призову на Львівщині зростає кількість хворих юнаків

DSC08833

З 1 жовтня починається осінній призов на строкову військову службу. Скільки призовників має забезпечити Львівщина, в обласному військкоматі наразі не знають, але прогнозують, що кількість буде наближеною до весняного призову, коли план становив 798 осіб.

Попри те, що весняний призов в області пройшов успішно, у військкоматі стурбовані ситуацією, яка склалася у Львові і деяких районах області, де призовну кампанію було фактично провалено. Проблеми підготовки до призову обговорювали у ЛОДА.

«Це суттєве невиконання плану військкоматами Львова, а також Яворівського та Старосамбірського районів. Виконання становило близько 33% – це вкрай низькі показники. Тому в ході відправок  попереднього призову потрібно було оперативно замінювати поставки людей і виконувати призов за рахунок резерву з інших військкоматів. А це недобре, бо це навантаження на інші військкомати», – розповів заступник військового комісара Львівської області Валерій Дрібниця.

Невирішеною проблемою є також масове ухиляння від призову. Так, під час весняного призову від проходження призовних комісій в області ухилилося 21 616 осіб.

«Військкоматами до поліції  передано для проведення розшукових заходів матеріали на 20 649 осіб. З них до ЄРДР внесено 81 особу, скеровано до суду лише 3 справи, розшукано і доставлено до військкоматів 63 особи. Такий стан розшукових заходів дає можливість свідомо ухилятися, бо призовники розуміють, що не понесуть покарання», – додав Валерій Дрібниця.

Натомість, т.в.о. начальника Головного управління Нацполіції Львівщини полковник поліції Тарас Сабанюк розповів, що у 2019 році розпочато 56 кримінальних проваджень. До суду за угодою про визнання винуватості скеровано 12 проваджень.

«Основними причинами закриття проваджень є стан здоров’я та вчинення адміністративного, а не кримінального порушення», – розповів Тарас Сабанюк.

За словами Валерія Дрібниці, зараз проводиться оповіщення та попередній медичний огляд призовників.

«Станом на 2 вересня з 8844 осіб прибуло лише 805. З них потребують лікування 63, скеровано на додаткове медичне обстеження 256. Придатні до служби лише 83 особи. Відсоток виконання становить – 11%, а на 27 вересня маємо вийти на 100%», – пояснив Валерій Дрібниця.

Керівниця апарату Львівської обласної державної адміністрації Маріанна Вільшинська закликала працювати з медиками.

«Коли людей відправляють на дообстеження,  це означає, що вони йдуть у лікарні, домовляються і приходять вже «хворими». Я вже четвертий рік координую призов, і лікарні в цей час переповнені. В людей з’являються  родимки, які асиметрично на двох сідницях розташовані, грижі, яких ніколи раніше не було. Але це чийсь заробіток і уникнення від служби. Думаю, перш за все треба попрацювати з медичними комісіями», – заявила вона.

За словами Валерія Дрібниці, є також проблеми з оповіщенням місцевими органами влади призовників. У районах, які не виконали призов, цей відсоток становить від 27 до 40%.

Як пояснив начальник відділу мобілізаційної та оборонної роботи апарату виконкому ЛМР Олександр Хорошевський, оповіщення відбувається через вручення повісток комунальними підприємствами.

«Але у нас відбувається реформування житлово-експлуатаційних організацій. Станом на 28 серпня з балансу міста списано 3766 будинків. Не передбачено подання відомостей щодо призовників іншими організаціями, крім комунальних, такими як ОСББ, приватні управляючі компанії. Потрібні зміни до законодавства щодо покладання функцій оповіщення на всіх суб’єктів», –  пояснив він.

За підсумками обговорення, голова ЛОДА Маркіян Мальський доручив управлінню Нацполіції посилити заходи з розшуку та доставки у військкомати ухильників та вжити заходи щодо їх відповідальності. Керівникам обласного департаменту та управління охорони здоров’я ЛМР до 20 вересня доручено дослідити причини надмірної кількості призовників, які за результатами медичної комісії визнані непридатними до військової служби. Департаменту освіти до 27 вересня забезпечити своєчасне зняття з реєстрації в гуртожитках осіб призовного віку, які завершили навчання. Крім цього, райони, які не виконали план попереднього призову, мають надати пояснення причин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: