ЄС відмовився від імпорту українських овочів та фруктів

яблука

В Євросоюзі відмовляються  купувати українські овочі і фрукти.

В Євросоюзі відмовляються купувати українські овочі і фрукти. З 1 вересня 2019 року імпортери припинили ввезення наших яблук і помідорів, але список може розширитися.

Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

«Підтвердження про те, що українські яблука і томати з 1 вересня не відправляються в ЄС, надійшло нам відразу від кількох експортерів і виробників», – розповідає директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Причина – початок дії директиви 2019/523. Вона стосується поставок яблук, груш, томатів, баклажанів, перцю і покликана захистити ЄС від потрапляння на його територію карантинних організмів.

«Вищевказана директива була прийнята 21 березня 2019 року. Вона передбачає посилення заходів захисту ЄС від шкідливих карантинних організмів і стосується поставок яблук, груш, томатів, баклажанів, перцю і деяких інших видів продукції. В рамках директиви, з 1 вересня 2019 року, всі країни, що не входять до Євросоюзу, зобов’язані офіційно оголосити про відсутність у них випадків виявлення певних карантинних організмів», – повідомляють в УПОА.

Там кажуть, що Україна є країною, вільною від організмів, перерахованих в директиві, і випадків їх виявлення не було. Госпродпортебслужба офіційно запропонувала Європейській Комісії прийняти рішення про безперешкодний імпорт цих товарів. Однак, на даний момент, офіційної відповіді від Єврокомісії поки не надійшло, а значить, постачати ці товари не можна.

З огляду на ситуацію, що склалася, українські виробники раді тому, що протягом останніх двох років активно працювали над розвитком постачання яблук на Близький Схід і в країни Азії, знижуючи залежність від поставок до Євросоюзу. Тим більше що ціни на яблука в цих країнах завжди вищі, ніж в ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: