На Львівщині все активніше встановлюють приватні сонячні електростанції (фото)

DSC_0291_1567777332_800x531_1_0
Фото: ЛОДА

Більше шести сотень власників приватних домогосподарств на Львівщині встановили сонячні електростанції для вироблення електроенергії. Сумарна потужність цих станцій 12 мегават.

Власник приватної сонячної електростанції у Брюховичах Михайло Лозан уже рік використовує енергію сонця для власних потреб, а надлишок енергії продає державі, повідомляє прес-центр ЛОДА.

«З точки зору матеріальної – це дуже хороший проект. Перш за все, не доводиться платити за електроенергію, а поза тим, держава нараховує до 10 тисяч щомісяця за надлишок виробленої енергії. У свою станцію потужністю 17 кіловат, я інвестував до 17 тисяч доларів. За підрахунками окупність моєї ідеї - до шести років», - розповів Михайло Лозан.

У планах Михайла Лозана розширити потужність своєї сонячної станції до 30 кіловат.

Фото: ЛОДА

На думку іншого власника домашньої електростанції Ігоря Кугайкевича, який облаштував на своєму будинку у Пустомитах сонячну електростанцію потужністю 10 кіловат, ідею переходу на альтернативну енергетику треба поширювати серед мешканців Львівщини активніше.

«Переваги сонячної станції - фантастичні. Уже давно варто було нашій державі рухатись у цьому напрямі, використовуючи природні способи вироблення енергії. Моя електростанція повністю покриває потреби сім’ї, в тому числі при обігріві, адже від газу ми відмовились. За 5-6 років мій проект встановлення цієї електростанції повинен окупитися. Окрім того, у планах є збільшення потужності», - поділився Ігор Кугайкевич.

Фото: ЛОДА

Законодавством закріплено зелений тариф до 2030 року, тому власників домогосподарств, які мають намір встановлювати енергоощадні джерела енергії, запевняють у надійності такого проекту.

«Люди переживають, що закон про зелений тариф буде змінено, і їх інвестиція виявиться марною. Але так чи інакше, маючи власну сонячну електростанцію, можна повністю відмовитись від усіх послуг і користуватись виключно своїми потужностями», - зазначив директор однієї із компаній, що займається встановленням сонячних панелей Ігор Гордон.

Фото: ЛОДА

Мешканці, які реалізують надлишок електричної енергії сплачують ПДФО в розмірі 18 %, що йде в місцеві бюджети, а також півтори відсотки військового збору.

«Зараз в області діє програма енергозбереження, в межах якої відшкодовується 10% тіла кредиту, але не більше 25 тисяч грн. Додатково триває робота над новими механізмами стимулювання, в тому числі тих власників, які встановлюють енергоощадні технології за власні кошти. Вартість приєднання до електричних мереж є однією з найвищих в Україні, тому ця галузь потребує додаткового стимулювання», - розповів начальник управління енергозбереження Львівської ОДА Андрій Якубовський.

Змінами до програм, які будуть розглядати на сесії обласні обранці найближчого вівторка, планують стимулювати також мешканців області, які встановлюють геліоколектори, теплові помпи та вітрогенератори.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: