В Європі відреагували на обмін, що відбувся між Україною та Росією

69792271_1018934991608748_6250674701408927744_n
Джерело фото: Facebook

Рада Європи привітала обмін, який відбувся між Україною та Росією, і висловила готовність сприяти подальшій нормалізації відносин.

Про це йдеться у заяві речника РЄ Даніеля Хольтгена, текст якої має "Європейська правда".

"Ми вітаємо сьогоднішнє звільнення полонених Росією та Україною. Це важливий та обнадійливий крок до нормалізації відносин між двома країнами-членами Ради Європи. Ми готові допомогти у процесі примирення на основі Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", - йдеться у повідомленні.

В свою чергу, Нідерланди змогли допитати колишнього бойовика угруповання "ДНР" Володимира Цемаха у справі МН17 і просили Україну не видавати його Росії.

Про це написав глава МЗС Нідерландів Стефан Блок у листі до парламенту, який цитують місцеві ЗМІ, повідомляє "Європейська правда".

За даними телеканалу NOS, нідерландські слідчі допитали Цемаха перед тим, як його обміняли на українських в'язнів. Щоб зробити допит можливим, Україна відклала передачу Цемаха до Росії на деякий час після тиску Нідерландів.

Видання De Telegraaph повідомляє, що Блок написав депутатам, що в уряді шкодують, що Цемах був виданий Росії. В уряді побоюються, що тепер його неможливо буде притягнути до відповідальності.

"Уряд даремно намагався дійти до найвищого рівня керівництва, намагаючись переконати Україну, що Цемах не повинен бути частиною більшого обміну в'язнями", - цитує видання лист Блока.

Посли країн «Групи семи» вітають повернення додому 35 українців, яких утримувала Росія, пише Радіо Свобода.

«Посли країн G7 вітають звільнення 35 утримуваних українців та поділяють радість українського народу з приводу їхнього повернення додому. Ми вітаємо українську владу з цим досягненням. Ми пам’ятаємо про інших в’язнів та очікуємо їхнього негайно звільнення», – йдеться в повідомленні послів «Групи семи» у Twitter.

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршічек оцінив обмін утримуваними громадянами як крок до завершення конфлікту між Україною та Росією.

«Вітаю обмін полонених між Україною і Росією, включно з режисером Олегом Сенцовим і українськими моряками, яких затримали минулого року під час інциденту в Керченській протоці. Обмін розцінюю як крок до завершення конфлікту», – написав Петршічек у Twitter.

"Важливо, що українські політв'язні нарешті знаходяться вдома, в #раїні. На жаль, це сталося ціною ключового свідка у справі про збитий літак MH17", - написав у Twitter глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс, передає Європейська правда.

МЗС Польщі у своїй заяві висловило надію, що звільнення утримуваних осіб сприятиме деескалації конфлікту на Донбасі.

"Переживаємо цей день разом з сім'ями. Бажаємо звільненим якнайшвидшого одужання і повернення до професійної діяльності. Сподіваємося, що це дозволить зробити подальші кроки по деескалації конфлікту на Донбасі і назавжди покладе край військовим діям", - йдеться у заяві.

Глава МЗС Австрії Олександр Шалленберг закликав Україну та Росію "вжити подальших кроків для відновлення довіри та сприяння стабільності". "Нашою метою має бути європейський континент, де мир і співробітництво переважають над насильством та конфліктами", - заявив він.

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу також привітав звільнення українців. "Радий, що Росія нарешті звільнила незаконно утримуваних українських моряків і політичних в'язнів. Факт залишається фактом, що вони від початку не мали бути затримані", - написав він.

Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен привітав всіх українців і тих, хто зробив можливим звільнення утримуваних осіб.

"Зворушливий і важливий день для України і всіх українців. Радий бути тут в цей пам'ятний день. Вітаю всіх, хто причетний до цього прекрасного результату, досягнутого дипломатією", - написав він.

МЗС Німеччини заявило, що обмін полоненими між Україною та РФ приводить в дію виконання Мінських угод.

"Німеччина та Франція завжди були прихильні досягнення довіри через Нормандський формат. Ми прагнемо підтримати подальші кроки до миру на Сході України", - йдеться у заяві.

Глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак, який також головує в ОБСЄ, заявив, що надзвичайно задоволений сьогоднішнім обміном між Російською Федерацією та Україною. "Це позитивний розвиток і це призведе до величезних змін в житті десятків людей, їхніх родин та друзів!" - написав він.

Як відомо, сьогодні відбувся масштабний обмін полоненими між Україною і Росією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: