Брекзиту поки не буде - королева Британії

брекзит

Королева Великої Британії Єлизавета ІІ затвердила закон, який відкладає вихід країни з ЄС, якщо до 31 жовтня 2019 року парламент не підпише угоду з Брюсселем.

Про це повідомили в Палаті лордів — верхній палаті британського парламенту, передає BBC.

Згідно з законом, прем'єр-міністр повинен продовжити термін Brexit до 31 січня 2020 року, якщо до 19 жовтня парламент не ухвалить угоду з ЄС.

Нагадаємо, якщо Джонсон відмовиться дотримуватися нового закону, на нього можуть подати до суду. Раніше прем'єр-міністр уже заявляв, що не буде просити Європейський Союз про відтермінування Brexit.

3 вересня прем'єр-міністр Британії втратив більшість у парламенті, а наступного дня уряд Джонсона програв у парламенті голосування за контроль порядку денного.

Нагадаємо, 28 серпня Королева Британії погодилась на звернення прем'єра Бориса Джонсона про призупинення роботи парламенту. Він пояснював це тим, що нинішнє засідання парламенту є найдовшим за останні 400 років.

Натомість опозиція звинуватила Джонсона в намаганні заблокувати роботу депутатів, аби ті не могли запобігти виходу Британії з Європейського Союзу без угоди (так званий жорсткий Brexit).

Того ж дня у Великій Британії почались акції протесту через призупинення роботи парламенту.

Джонсон запропонував ЄС змінити умови угоди про вихід зі співдружності та скасувати «бекстоп» — механізм, покликаний запобігти поверненню фізичного кордону між Північною Ірландією та Ірландією після Brexit, який передбачає, що Північна Ірландія продовжить перебувати у складі єдиного ринку та митного союзу ЄС на час перехідного періоду.

23 червня 2016 року у Британії відбувся референдум, який показав, що 52% британців воліють покинути Євросоюз. 29 березня 2017 року Велика Британія офіційно повідомила Європейський союз про свій намір покинути ЄС, запустивши процедуру Brexit. Повідомлялось, що остаточна вартість Brexit для Британії може сягнути 55 мільярдів євро. Цю суму країна виплачуватиме ЄС до 2064 року.

Велика Британія та ЄС домовилися відтермінувати Brexit до 31 жовтня 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: