Соцмережа «ВКонтакте» незаконно запрацювала в Україні

контакт

Українські провайдери поки не знають, як перешкодити роботі інструменту VPN, вбудованого в додаток «Вконтакте».

Розробники додатків соцмережі «ВКонтакте», доступ до якої був обмежений в Україні у 2017 році, навчилися обходити блокування українських операторів. Наразі зайти в соцмережу через мобільний додаток можна практично через будь-якого українського провайдера.

Про це повідомляє Liga.Tech. Журналіст видання провів експеримент, і також зміг зайти в мобільний додаток VK через операторів Vodafone, Київстар, lifecell. Опитані журналістами користувачі зазначають, що до липня цього року зайти в додаток «ВКонтакте» на iOS без застосування VPN було неможливо. Але з середини літа щось змінилося: тепер доступ можна отримати і через мобільний інтернет, і через Wi-Fi. Якщо говорити про версію додатку для Android, то у компанії «Воля» зазначили, що можливість обходити блокування з'явилася ще в 2017 році.

Програма використовує вбудований VPN-сервіс, а оператори і провайдери нічого не можуть з цим вдіяти.

«Ми завжди чітко і своєчасно виконуємо рішення влади України і блокуємо всі інтернет-ресурси, що підлягають блокуванню... Але якщо абонент має навички і його мета - обійти його, він зможе це зробити», - відзначають в компанії.

Директор з корпоративних комунікацій «Укртелекому» Михайло Шуранов розповів, що нещодавно оператор зіткнувся з неможливістю заблокувати «Вконтакте». Фахівці компанії шукають спосіб виправити цю проблему. За словами Шуранова, оператор зараз шукає варіант блокування, який ускладнить роботу VPN додатків.

У компанії «Київстар» кажуть, що закрили доступ до доменних імен сайтів, перерахованих в Указі про заборону, за IP-адресами. Але закрити доступ до всіх мобільних додатків оператор теж не може.

«Мобільні програми – це програми зі своєю внутрішньою методикою роботи, де розробник може встановлювати за замовчуванням такі опції, як proxy server vpn для «обходу» блокувань. Але це відповідальність розробників, на яких телеком-оператор не має впливу!», - зазначили в прес-службі «Київстар».

У прес-службі мобільного оператора Vodafone також підтвердили, що в додатку застосовується вбудований VPN, і технічних інструментів для його блокування на сьогодні немає.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: