У мерії Львова хочуть вдосконалити порядок подання та розгляду е-петицій

thumb (12)

Популярний інструмент громадської участі — електронні петиції, хочуть оновити в Львівській міській раді. 

6 вересня відбулося підсумкове засідання робочої групи з питань вдосконалення механізму подання та розгляду електронних петицій, передає портал депутатів Львівської міськради.

Ця робоча група утворена згідно з розпорядженням міського голови і має до 15 вересня цього року напрацювати пропозиції щодо вдосконалення механізму подання та розгляду електронних петицій.

Заступник начальника управління «Секретаріат ради», начальник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» ЛМР Орест Файфурка наголосив: «Цей механізм відразу став популярним і від початку запровадження до ЛМР надійшло багато петицій. На той час треба було зібрати 1000 голосів. Згодом разом із представниками громадянського суспільства були напрацьовані зміни, за якими зменшено кількість голосів до 500, і змінено порядок розгляду – петиція тепер розглядається на пленарному засіданні і на її підтримку готується проект ухвали, який проходить процес візування і розгляду у профільних комісіях. Автор петиції має можливість виступити як на комісіях, так і на пленарному засіданні ЛМР. Це надзвичайно серйозний механізм участі громади».

Начальник відділу зовнішніх зв’язків та правового забезпечення управління «Секретаріат ради» ЛМР Петро Качараба представив напрацьовані зміни, найсуттєвіших змін зазнав процес розгляду. Дорожню карту пропонується погоджувати у профільних  комісіях, за участю автора. У тексті петиції не може бути нецензурних, лайливих слів, також жаргонізмів тощо. Модератори петицій – представники управління «Секретаріат ради» можуть вносити граматичні правки.

Начальник управління «Секретаріат ради» Юрій Лукашевський відзначив: «Більшість петицій носять не політичний, а господарський характер. Вони відкривають шлях для діалогу влади і громади, виводять дискусію, якщо вона є, на певний рівень. Розгляд у сесійній залі і підтримка або не підтримка депутатами свідчать про те, чи підняте питання на часі, чи не на часі. Наше завдання – створити можливості людям скористатися цим механізмом. Петиції є своєрідним барометром щодо тієї чи іншої проблеми».

Ще один учасник робочої групи керівник проектів у сфері виборів та місцевого самоврядування громадської мережі «ОПОРА» Тарас Радь нагадав про те, що петиції носять рекомендаційний характер і тому не кожна з них має бути реалізована, але влада має чути громаду.

Член ГО «Товариство Лева» Ігор Добко теж висловив низку своїх зауважень та пропозицій. Одна із його пропозицій стосувалася того, щоб голосувати за петиції могли й ті, кому виповнилося 16 років.

До розробки оновленого положення про електронні петиції у Львові долучився Володимир Кебало, керівник проекту Ради Європи «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні». Він розповів про досвід Едінбурга, Барселони, Страсбурга та інших європейських міст, а також українських міст Сум, Чернівців, Чернігова, зупинився на стандартах та практиках е-петицій у деяких державах - членах Ради Європи. Зокрема, у них  детально вказується, що може зробити орган місцевого самоврядування: підтримати чи не підтримати петицію чи направити на додаткові консультації; хто може бути автором петиції, хто їх має розглядати тощо. «Сподіваюся, що стандарти Ради Європи та кращі українські та міжнародні практики стануть у пригоді для Львова», - зазначив Володимир Кебало.

Додамо, що оновлений механізм подання розгляду петицій депутати розглянуть на найближчому пленарному засіданні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: