Головосіки: історія, традиції та прикмети свята

головосіки

Сьогодні, 11 вересня, християни східного обряду шанують Усікновення голови Пророка Іоанна Хрестителя.

Вшановуючи пам’ять Івана Предтечі, вірні у цей день дотримуються строгого посту.

Історія свята

Іван Хреститель осуджував царя Ірода за те, що той жив із дружиною свого рідного брата – Іродіадою. Відтак жінка захотіла помститися Іванові і таким чином приховати свій ганебний вчинок. Одного разу, коли Ірод святкував свій день народження, для нього танцювала танець донька Іродіади – Соломея. Цей танець дуже сподобався Іродові і він пообіцяв дівчині, що виконає будь-яке її бажання. Дівчина, за намовою матері, попросила відсікти Іванові Хрестителю голову. Ірод не відмовив, і голова Івана була відтята.

За переказами, усікновення голови Івана Хрестителя відбулося 32 року після Різдва Христового, та точна дата цієї події невідома. Відповідно до однієї з поширених версій 11 вересня (29 серпня за новим стилем) цю подію почали вперше поминати в Олександрійській Церкві на противагу святкуванням олександрійського нового року, початок якого припадав на цей день. І у Вірменії згадку про усікновення голови Предтечі встановили цього дня, оскільки там також він був першим днем новоліття. Таким чином, встановлюючи цього дня християнське свято, Церква прагнула замінити язичницькі святкування нового року.

Пам’ять про Івана Хрестителя або Івана Предтечу займає у східній літургійній традиції особливе місце. Він єдиний з усіх святих після Богородиці, що має свій празник Зачаття і празник Різдва.

Традиції

В народі вважають, що в цей день не варто брати в руки гострі речі: нiж, cокиру, пилку. Тобто, все, що нагадує мyченицьку смepть святого. В тому числі, не можна нарізати навіть хліб. Найкраще його ламати на шматочки.

11 вересня за традицією вважають кінцем літа і початком зими. , «Іван Пісний — зими батько хресний» - кажуть в народі.

У знак вшанування пам'яті Іоана Хрестителя в цей день не співають і не танцюють, тому що Іродіадова донька танцями і піснями випросила у царя Ірода голову Іоанна Хрестителя.

У старовинних переказах про святих Іоанн Хреститель зцілює усі хвороби голови.

Народні прикмети

«На Головосіки журавлі полетіли на південь — до ранньої зими»

«Іван Предтеча гонить птахів далеко», - йдеться у фольклорних згадках.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: