На Львівщині хочуть створити банк грудного молока

70252748_499263970638093_8754532028138913792_n

На базі Львівської обласної клінічної лікарні планують відкрити Банк грудного молока. Для нього уже є приміщення, в якому зроблено ремонт та закуплено холодильне обладнання. Зараз ініціатори створення банку збирають кошти на закупівлю дезінфікуючої машини.

На базі Львівської обласної клінічної лікарні планують відкрити Банк грудного молока. Для нього уже є приміщення, в якому зроблено ремонт та закуплено холодильне обладнання. Зараз ініціатори створення банку збирають кошти на закупівлю дезінфікуючої машини.

Генеральний директор Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка розповідає, що всі роботи зроблені коштом благодійників.

«Приміщення відремонтоване на рівні європейських стандартів. Це все позабюджетні кошти, які вклали благодійники», – каже гендиректор лікарні.

Завідувачка відділення патології недоношених новонароджених дітей КНП ЛОР «ЛОКЛ» та президент ЛОБФ «НЕМОВЛЯ» Ольга Децик розповідає, що фонд був створений ще у 1998 році для потреб неонатальних відділень ЛОКЛ.

«Тоді на кошти, зібрані доброчинцями, ми змушені були закуповувати такі елементарні речі, як шприци, дезінфікуючі засоби, ліки. Цей фонд успішно працює досі. Він створений при лікарні. Все, що ми отримуємо, відразу передається на баланс лікарні, яка відразу це використовує на потреби дітей. До цього часу ми закуповували дрібні, але необхідні речі. Нещодавно нам вдалося зібрати кошти і придбати офтальмоскоп – апарат, який дозволяє діагностувати ретинопатію недоношених дітей. Маленькі діти, які народжуються передчасно з вагою до 1,5 кг, мають проблеми із зором, і  коли своєчасно не продіагностувати і не зробити операцію, яка називається лазеркоагуляція сітківки, ті діти можуть бути сліпими. За два роки ми прооперували в нашій лікарні 22 дітей. Ми розуміємо, що державних грошей бракує, але в усьому світі, у великих шпиталях, збирають кошти, і ми ставимо перед собою амбітну мету – створити банк грудного  молока. У Києві на це було виділено державою 9 млн грн», - розповідає Ольга Децик.

На базі лікарні планують створити не лише банк грудного молока, але й центр вигодовування передчасно народжених дітей.

«Там мами можуть прийти і проконсультуватися, тому що якість харчування передчасно народжених дітей має велике значення. Якщо ці діти годуються грудним молоком, це знижує їх захворюваність у подальшому, і загалом це якість їхнього життя у майбутньому. Наша благодійниця – Людмила Согор, я навіть не питаюся, яку суму вона вклала у приміщення. Це був харчоблок радянського зразка, там довелося оббивати штукатурку до цегли. Зараз там зроблена сучасна вентиляція, опалення, каналізація, закуплено холодильне обладнання для зберігання молока. Залишилося дуже мало – закупити мийну дезінфікуючу машину. Передчасно народжені діти не мають достатнього імунітету. Коли ми будемо мати машину, ми будемо завантажувати витратні матеріали і діставати їх чистими, стерильними. Це важливо, бо виключає людський фактор. Крім цього, багато працівників виїжджає за кордон і нам бракує персоналу», – пояснює Ольга Децик.

Посприяти у відкритті Банку грудного молока зголосилася ГО «ВАУ Студіо». Там хочуть створити музичний  фільм «В.о. святого Миколая», який має привернути увагу до проблеми недоношених дітей.

«Ми вирішили долучитись до відкриття Банку грудного молока. Частину коштів, вилучених від прокату фільму, скеруємо для потреб недоношених дітей. У фільмі будуть відтворені стосунки між батьками і дітьми, здійснення їх мрій, матеріальність і нематеріальність подарунків, віри, бо диво завжди стається завдяки вірі. Презентувати кінострічку плануємо 20 грудня», – каже сценарист-режисер постановник фільму «В.о. святого Миколая» Галина Лишак.

«Наш кінематоргаф повинен створювати фільми, які повинні давати людям щось добре, надію на краще майбутнє, це має бути гарний фільм, після якого люди мають почуватися  щасливими», - додає режисер Богдан Кривень.

Фільм став учасником Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Львівській області  та частково фінансується з обласного бюджету.

«У нас в області третій рік  діє  конкурс підтримки регіонального кінематографа. Фільм  «В.о. святого Миколая» є одним з проектів, який ми підтримуємо цього року. Загалом це 8 кінострічок на загальну суму – 600 тисяч гривень. Дуже тішить, що цей фільм має добру соціальну складову», – каже директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики ЛОДА Андрій Ковальський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: