Як новий закон про незаконне збагачення порує інші закони

збагачення

Верховна Рада за основу у першому читанні підтримала президентський законопроект «Про незаконне збагачення».

У законі пропонується збільшити суму різниці між доходами і статками, після якої починається незаконне збагачення.

За відповідний законопроект 11 вересня проголосували 316 народних депутатів.

У проекті закону і пояснювальній таблиці до нього йдеться про активи на понад 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі - 255 тисяч гривень).

Законопроект №1031, який вніс президент Володимир Зеленський 29 серпня, передбачає доповнення Кримінального Кодексу статтею 368-5, згідно з якою незаконне збагачення карається «позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

Попередня стаття, скасована Конституційним судом, передбачала покарання для тих, у кого різниця між доходами і статками становила тисячу неоподатковуваних мінімумів (17 тисяч гривень), тобто 960 тисяч гривень.

Чому скасували попередній закон і як уникнули помилки в новому

У скасованій версії статті незаконними вважались активи, «законність підстав набуття яких не підтверджено доказами». На думку Конституційного суду, це суперечило презумпції невинуватості. У проекті, який вніс Зеленський, такої фрази немає.

Також пропозиція президента відрізняється від попередньої норми тим, що передбачає єдиний ступінь тяжкості цього злочину. В той час як раніше покарання було різним: до 2 років для службовців, від 2 до 5 для тих, хто обіймає відповідальну посаду, і від 5 до 10 – особливо відповідальну посаду. В усіх випадках також була передбачена конфіскація майна.

Додамо, що крім ініційованого Зеленським законопроекту, до Верховної Ради зареєстрували ще два альтернативні: від групи детутатів «Європейська солідарність» та від «Голосу». Останній відрізняється від президентського нижчим порогом  настання відповідальності. Тобто, згідно з цією ініціативою,  покарання за незаконне збагачення настане за володіння активами, вартість яких більш ніж на 3 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує законні доходи посадовця. Це сума приблизно дорівнює 51 000 грн (неоподатковий мінімум - 17 грн). Натомість у президентській йдеться про 15 тисяч неоподаткований мінімумів - тобто 255 000 грн.

За словами депутатки від фракції «Голос» Олександри Устінової, президентська редакція закону не є досконала, бо значна частка корупціонерів просто не потрапить під поріг незаконного збагачення.

«Я продивилася всі справи НАБУ за статтею про незаконне збагачення. Їх 65. З них лише 15 підпадають під той поріг, під ту суму, за яку нам пропонують проголосувати (у президентському законопроєкті – ред.). Всі інші люди отримали б амністію», – каже Устінова.

«Євросолідарність», у свою чергу, взагалі знижує згаданий поріг до 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів, але пропонує меншу відповідальність: не 5–10 років позбавлення волі, як у двох інших проєктах, а до трьох, а у випадку незаконного збагачення у великому та особливо великому розмірі – до 8 років позбавлення волі.

Як голосували і що зауважили


Законопроєкт 1031 розглядали за спрощеною процедурою. «За» проголосували 316 депутатів із 400 зареєстрованих. Дехто утримався, але «проти» не проголосував ніхто. Депутати пояснюють: сподіваються на правки до другого читання.

«Багато з нас утримались, тому що є питання щодо таких формулювань, як «треті особи», і тут ми пропонували обговорити і внести певні поправки, але уся ця гонитва не дозволяє досконало все вивчити і обговорити», – прокоментував представник «Європейської солідарності» Ахтем Чийгоз.

У «Голосі» кажуть: якщо поріг відповідальності не піднімуть, то в цілому за цю ініціативу не голосуватимуть. Депутат Ярослав Юрчишин очікує розгляд правок на комітеті з питань протидії корупції.

Окрім того, президент пропонує поширити дію закону на активи, набуті за чотири роки до його ухвалення, але це фактично порушуватиме норму, що закони в Україні не мають зворотної дії в часі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: