13 вересня: цей день в історії

дудл

13 вересня 2019 року відзначаємо 166 річницю з Дня народження датського мікробіолога Ганса Крістіана Грама.

Про це повідомляє ТРК 24.

Хто такий Ганс Крістіан Грам та чому Google присвятив йому дудл

Для створення сьогоднішнього дудла пошуковик запросив данського художника Міккела Соммера. Створена ним ілюстрація присвячена 166-річчю з дня народження мікробіолога Ганса Крістіана Грама.

Ганс Крістіан Грам – видатний данський мікробіолог, який розробив техніку фарбування, що застосовується до сьогодні у лабораторних дослідженнях для ідентифікації та класифікації різних типів бактерій.

Історична довідка

Народився Грам у Копенгагені 13 вересня 1853 року. Після закінчення магістерської школи в Копенгагенському університеті у 1878 році, Грам подорожував Європою вивчаючи бактеріологію та фармакологію.

Працюючи в лабораторії німецького мікробіолога Карла Фрідленда, Грам зауважив, що обробка мазка бактерій кришталевим фіолетовим барвником з подальшим розчином йоду та органічним розчинником, дозволяє виявити відмінності в структурі та біохімічній функції різних проб бактерій.

Свої висновки Грам опублікував у науковому журналі в 1884 році. Відтоді у мікробіології набули поширення терміни «грам-позитивні» та «грам-негативні» бактерії. Грам-позитивні бактерії під мікроскопом фіолетові, оскільки їх клітинні стінки настільки товсті, що розчинник не може проникнути в них, тоді як грам-негативні бактерії мають тонші клітинні стінки, що дозволяє розчиннику вимити барвник.

Відтак стало легше виокремити пневмококи, які можуть викликати багато захворювань, їх класифікують як грам-позитивні.

Грам-позитивні бактерії під мікроскопом

У своїй публікації Грам також залишив скромну нотатку:

«Я опублікував метод, який, я усвідомлюю, наразі є дуже несправним і недосконалим. Однак я сподіваюсь, що в руках інших дослідників він виявиться корисним».

Очевидно Ганс Крістіан Грам і не сподівався, що цей простий тест набуде такого широко застосування. Сьогодні метод "фарбування за Грамом" одна з найкорисніших фарбувальних процедур у лабораторних дослідженнях в мікробіології... вже понад століття.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: