Допомога людям чи капітуляція: що означає виплата пенсій на окупованих територіях

лінія розежування

Політологи та депутати з меншості назвали підготовкою капітуляції ініціативи партії «Слуга народу» про спрощену процедуру перетину лінії розмежування, а також отримання українських пенсій на окупованих територій.

Про роботу над відповідним документом напередодні заявила нардеп від провладної партії з Львівщини, представник Кабінету Міністрів Ірина Верещук. Сама депутатка так пояснює можливі нововведення: «Ми розглядаємо, як зробити так, щоби зменшити кількість перетинів розмежувальної лінії. Тамтешнім людям доводить дуже важко, а ми в парламенті маємо робити все, щоби полегшити їм життя. Ми сьогодні розробляємо карту тих перших маленьких кроків, які б допомогли людям, що живуть у прифронтовій зоні, принаймні почуватися людьми».

Натомість політолог Олександр Палій вказує на очевидні небезпеки ініціатив більшості: «Терористи, які бігали на Донбасі чи працювали в окупаційних структурах ці п’ять років, зараз хочуть змусити Україну платити за те, що вони стріляли по українцях. Вони висмоктуватимуть український бюджет. Українці, за рішенням Зеленського, платять пенсії тим пенсіонерам, а тепер фактично доведеться платити ще й терористичним організаціям».

Економіст Андрій Новак вважає проблему бюджетних коштів дещо перебільшеною: «Так, це додаткові витрати для Пенсійного фонду, але не надто великі, адже здебільшого пенсіонери, які живуть на окупованій території, і так намагались брати пенсії, перетинати лінію розмежування. Однак суттєво це не вплине на стан держбюджету».

Ще одна проблема – спрощення перетину кордону розв’яже руки терористам та кримінальним елементам по той бік лінії розмежування. На цьому наголошує  інший депутат від Львівщини, представник партії «Європейська солідарність», доброволець Національної гвардії, учасник війни Михайло Боднар: «Буде велика проблема, якщо це допустять. Кримінальні елементи, бойовики – всі будуть їхати на мирну територію. На території, де не ведуться бойові дії, буде ризик проведення терактів. Ми цього не підтримаємо і будемо доводити, що робити цього не варто. Контроль має бути жорсткий».

У партії «ЄС», каже депутат, заяву Верещук ще вивчають. Серед інших загроз Боднар називає появи «мертвих душ» із карточками, які будуть приходити й отримувати кошти. Як наслідок, може скластися ситуація, що з українського бюджету утримуватимуть терористів і бойовиків.

До слова, раніше на необхідності виплат мешканцям підконтрольних територій наголошували представники Опозиційної платформи «За життя», опозиційного блоку. Також до таких кроків українську владу постійно підштовхують в офіційних заявах речники російського МЗС.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: