Обвал будинку у Дрогобичі: трагедія з багатьма невідомими

69498786_3266580156693195_8600378633908912128_o-696x392

У ЛОДА чиновники та експерти про виділення допомоги постраждалим та з’ясування причин трагедії. 

У Львівській ОДА чиновники та експерти розповіли про виділення допомоги постраждалим та з’ясування причин трагедії. 

Нагадаємо, внаслідок обвалу будинку у Дрогобичі в ніч з 27 на 28 серпня 2019 року 8 людей загинули, силами ДСНС було врятовано 7 осіб, у тому числі – 5 дітей. Наразі експертизи ще тривають, а це затримує визначення точної суми компенсацій постраждалим.

Перший заступник голови Львівської ОДА Василь Лозинський нагадав, що родинам загиблим та потерпілим вже надали фінансову допомогу із бюджетів Дрогобича та області.

«У перший день Дрогобицькою міською радою було виділено фінансовий ресурс сім’ям загиблих для забезпечення похоронних процедур. Після цього, 4 вересня, було розпорядження голови Львівської ОДА щодо виділення 1 млн 200 тисяч гривень з резервного фонду області для фінансової підтримки родин загиблих та постраждалих. Це по 100 тисяч гривень для членів сімей, які втратили своїх рідних, по 75 тисяч особам, які отримали важкі травми та по 50 тисяч людям, які отримали легкі тілесні ушкодження. Також 120 тисяч гривень було скеровано для забезпечення високоспеціалізованої медичної допомоги. Із зазначеного фінансового ресурсу 1 млн 100 тисяч гривень вже надійшли на банківські рахунки членів родин», -  розповів Василь Лозинський.

«За цей проміжок часу 40 людей розселено у гуртожитках а також у трьох квартирах. Всім людям, які зверталися до нас і яких не задовольняло помешкання, ми надавали інше», - додав міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Тим часом, триває робота з встановлення причин трагедії.

«Дрогобицька міська рада взяла на себе фінансування по трьох експертизах. Це оціночна, друга, яка відповідає щодо міцності і стійкості будівлі та можливості демонтажу даху, щоб не було його обвалу. Ще одна експертиза це геологічна, щодо дослідження ґрунтів, їх хімічного складу та води. Кошти вже виділені, відповідні угоди з експертами підписані»,-  розповів Василь Лозинський.

Залучені до обстеження будинку експерти наразі не готові назвати причину обвалу.

«Під час проведення технічного та візуального обстеження було встановлено, що руйнування відбулось у наслідок того, що середня стіна несуча, на яку опираються дві інші була у непридатному для експлуатації стані. Після проведення більш детальних експертиз визначили, що вона – аварійна. Сам процес, поштовх, з якого це почалось, потребує більш детального обстеження, зокрема гідрологіне дослідження. Можливо проїхала машина і пройшла вібрація, можливо сейсмічна активність», - розповів експерт ДП «Західний експертно-технічний центр держпраці» Роман Колдра.

«Коли ми побували у підвалі з спеціалістами, то побачили втрату стійкості несучої середньої стіни. Розвиток тріщини йде далі, там небезпечно перебувати. Ми написали припис щоб цю частину закрили для доступу і ще краще обгородили. Це руйнування є специфічне, адже воно – раптове. У ході проведення експертиз ми з’ясували, що цегла, якою збудували несучу стіну – не відповідає нормам. Потрібно, щоб попрацювали судові експерти чи не було людського втручання у цю стіну, чи причина тільки у якості цегли. На сьогодні, ми склали математичну модель, ЗD модель будівлі, і чекаємо на висновки геологів для того, щоб провести подальші розрахунки», - додав експерт з інструментального обстеження, доктор технічних наук, професор НУ «Львівська політехніка» Богдан Демчина.

При цьому, як заявив Василь Лозинський, є ризик, що у будь-який момент може статися обвал решти будівлі.

На узагальнений висновок усіх експертиз очікують впродовж 3-х тижнів. Після цього департамент з питань цивільного захисту Львівської ОДА спільно з Дрогобицькою міської радою сформують пропозиції для Кабміну щодо закупівлі помешкань людям, які постраждали.

Попередню вартість в Львівській ОДА уже підрахували. За словами Василя Лозинського, за оцінкою аналогічного житла по місту на вторинному ринку сума становить 45 мільйонів гривень. Ще 2 мільйони Кабміну пропонуватимуть виділити на відшкодування збитків мешканцям.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: