В чому полягає місія МВФ в Україні

мвф

12 вересня розпочала свою роботу місія Міжнародного валютного фонду. Представники МВФ мають провести зустрічі з новим урядом та домовитися з ним про нову програму співпраці.

Розповідаємо, якою її хочуть бачити в уряді та які вимоги МВФ може поставити перед Україною.

МВФ в Україні очікували ще з літа 2019 року, після від’їзду попередньої місії. Наприкінці травня 2019 року, вже після обрання Володимира Зеленського президентом України, до Києва прибула місія МВФ, яка, за підсумками свого двотижневого перебування, не ухвалила жодного позитивного рішення, зокрема щодо виділення чергового траншу, - пояснює Громадське.

Представники місії планово завершили свою роботу 30 травня, повідомивши, що повернуться одразу після формування нового уряду.

Таке рішення було зрозумілим: в країні оголосили дострокові парламентські вибори, за підсумками яких мали сформувати новий уряд. Тому в МВФ вирішили почекати та проводити переговори вже з новим прем’єр-міністром, виходячи з пріоритетів його політики.

Що Україна очікує від МВФ?

Вимоги до нової програми МВФ озвучили в Національному банку та новому уряді.

Україна хоче, щоб нова програма з МВФ була довгостроковою — терміном 3-4 років. Це має забезпечити фінансову стабільність держави у найближчі роки, зокрема дозволити уряду вчасно розраховуватись за державними боргами.

Боргові розрахунки, до слова, можуть суттєво збільшитися, якщо в уряді зуміють дотримати своїх обіцянок та забезпечать зростання економіки на рівні 40% протягом найближчих 5 років.

Бо в такому разі до наявних нині боргів додадуться близько 9 мільярдів доларів — це виплати за боргами, які у 2015 році реструктурувала тодішня міністерка фінансів Наталія Яресько. Тоді виплати за боргами прив’язали до зростання економіки: більше зростає ВВП — більше платиш за борги.

Відтак, уряд намагатиметься укласти програму Extended Fund Facility (EFF, механізм розширеного кредитування).

Чинна нині програма України з МВФ — програма Stand-by — розрахована на 14 місяців (її підписали у грудні 2018 року, тож вона триватиме до лютого 2020 року). Нова програма має бути тривалішою та більшою за обсягами фінансування.

У Національному банку раніше розраховували, що очікують отримати від МВФ 5-10 мільярдів доларів. Такі параметри нової програми Нацбанк заклав у свої макроекономічні прогнози, на підставі яких ухвалюються рішення щодо облікової ставки та прогнозування курсу валют.

Також очікується, що МВФ виплачуватиме по 2 мільярди доларів щороку протягом всього терміну дії програми. При цьому перший транш у розмірі 2 мільярди доларів в НБУ очікують отримати вже у 2019 році, одразу після підписання нової програми.

Які вимоги у МВФ?

Оскільки місія МВФ прибула в Україну у вересні, коли до Ради вносять бюджет на наступний рік, не виключено, що головними вимогами фонду можуть стати саме вимоги до бюджету.

Фонд завжди вимагав від українського уряду планувати бюджет з найменшим дефіцитом. Під час ухвалення попередньої програми в МВФ вимагали, щоб дефіцит бюджету не перевищував 2,3% ВВП.

Дефіцит бюджету — це ситуація, коли видатки уряду перевищують його доходи. Тобто, доходів, що їх збирає уряд у вигляді податків, не вистачає для того, щоб покрити заплановані видатки. Дефіцит покривають за допомогою приватизації та державних позик.

Ймовірно, що МВФ продовжить вимагати від уряду припинити регулювати ціни на газ для населення. В межах попередньої програми попередній уряд взяв на себе зобов’язання поступово підняти ціни на газ для населення до ринкового рівня. За тодішніми підрахунками, з 1 січня 2020 року газ мав би коштувати 12,3 гривні за кубометр. Однак з того часу ринкові ціни на газ у Європі суттєво впали, через що нині громадяни купують газ за набагато нижчими цінами, ніж планували у ході попередніх переговорів з МВФ.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук вже встиг заявити, що уряд планує відмовитися від штучного регулювання цін на газ для населення.

«Коли політик починає втручатися у ціну, то це призводить до неефективності, корупції та популізму», — заявив Гончарук.

Це означає, що якщо взимку ринкова ціна буде зростати через опалювальний сезон, то і в платіжках українців суми також суттєво зростуть. Вирішити проблему нестачі коштів на газ в уряді обіцяють наданням цільової допомоги громадянам — субсидій.

Ще однією вимогою МВФ є забезпечення незалежності Національного банку від політиків. Це саме стосується й судів щодо неправомірності рішень Нацбанку, зокрема у справі про націоналізацію Приватбанку в 2016 році. Ухвалення апеляційними судами рішень на користь Ігоря Коломойського може суттєво нашкодити подальшій співпраці України з фондом.

Також МВФ наполягатиме на продовженні реформ, зокрема антикорупційної, земельної та інших. Проте ці реформи вже занонсували і в новому уряді.

Історія співпраці

Нова програма співпраці з МВФ, у разі її підписання, стане вже одинадцятою за всю історію України. При цьому жодну програму український уряд не зумів виконати до кінця та отримати все передбачене фінансування.

Так, з передбачених попередньою програмою stand-by трьох траншів на 3,9 мільярдів доларів Україна отримала лише один транш на 1,4 мільярда доларів. До цього в Україні діяла програма Extended Fund Facility, яка передбачала фінансування на 15 мільярдів доларів, з яких отримати вдалося менше ніж половину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: