Зеленський про введення миротворців: я не хочу абхазького чи придністровського сценарію на Донбасі

ялта

Президент України володиир Зеленський заявив, що обережно ставиться до питання введення миротворчої місії на Донбас, але хотів би бачити допомогу миротворців на українсько-російському державному кордоні.

Про це повідомляє прес-центр Офісу Президента.

«Я дуже обережно ставлюся до цієї теми – миротворців на Донбасі. Я знаю, що колишня влада обговорювала, як запровадити миротворчу місію. Чому я обережний? Я не хочу, щоб у нас із Донбасом був абхазький сценарій чи придністровський, коли миротворці стануть на лінії розмежування і потім уже нікуди не підуть, тому що їх просто не можуть пустити», – наголосив Глава держави, відповідаючи на запитання під час участі у панельній дискусії на 16-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії у Києві.

Президент України зазначив, що з цих міркувань питання ведення миротворців на Донбас не піднімає ні він сам, ні керівник української делегації у Тристоронній контактній групі в Мінську, другий Президент України Леонід Кучма.

«Але я був би задоволений, якби миротворці були на кордоні України та Росії. Будь ласка, туди ми їх запрошуємо і хотіли б допомогу саме там. Там ми бачимо миротворчу місію», – заявив Глава держави.

Довідка.

Миротворчі сили ООН – військові контингенти країн-членів ООН. Їх метою є запобігання або ліквідація будь-яких загроз миру чи безпеці. Рішення про створення чи використання миротворчого контингенту ухвалюється Радою безпеки ООН.

Збройні сили України беруть участь у миротворчих операціях під егідою ООН з 1992 року. Загалом у військових операціях взяли участь понад 44 тисячі українських бійців. За 27 років миротворці з України були учасниками 25 операцій в різних країнах світу. З них три тривають досі.

Українські та світові політики неодноразово говорили про необхідність розміщення миротворчого контингенту на українському Донбасі. Втім у цьому питанні позиції України і Росії суттєво відрізняються. Якщо Україна вимагає розміщення блакитних шоломів на кордоні з Росією, то остання виступає за їх розміщення на лінії розмежування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: