5 років тому Україна та Євросоюз ратифікували Угоду про асоціацію

ugoda

Сьогодні – рівно 5 років, як Україна та Євросоюз ратифікували Угоду про асоціацію.

16 вересня 2014 року Верховна Рада та Європейський парламент синхронно проголосували за ратифікацію Угоди про асоціацію. Таким чином Україна завершила всі внутрішньодержавні процедури.

Багато норм Угоди про асоціацію були тимчасово застосовані з 2014 року, з 1 січня 2016 року почала функціонувати зона вільної торгівлі з Євросоюзом, а з 1 вересня 2017 року Угода набула чинності в повному обсязі.

Переговори щодо заміни Угоди про партнерство та співробітництво, яка діяла на той час між Україною та ЄС, на новий базовий договір розпочалися в березні 2007 року (у 2008 році сторони узгодили назву майбутньої угоди — Угода про асоціацію). Завершальний, 21-й раунд переговорів щодо укладення відбувся в Брюсселі наприкінці 2011-го. Тоді ж були узгоджені всі положення тексту Угоди.

Підписання документа повинно було відбутися на Вільнюському саміті в листопаді 2013 року тодішнім президентом України, але в останній момент, під тиском Росії, він відмовився це зробити. Такий крок викликав масові протести, які отримали назву спочатку Євромайдан, а згодом – Революція Гідності і призвели до повалення режиму Януковича в лютому 2014 року.

Наступник Януковича – 5-ий президент України Петро Порошенко незадовго після обрання на посаду (27 червня 2014 року) поставив свій підпис під економічною частиною Угоди про партнерство та співробітництво між Україною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: