РФ виплатила Україні понад три мільйони євро компенсації за неякісну нафту

дружба

За останні 5 місяців Україна отримала 3,5 мільйона євро компенсації від Росії за потрапляння до українського трубопроводу нафти з підвищеним вмістом хлорорганічних речовин.

Про це повідомляє «Громадське» з посиланням на прес-службу Укртранснафти.

Виплатила компенсацію російська «Транснефть». При цьому в українській компанії зазначають, що сума не є остаточною та може збільшуватися, оскільки «Транснефть» продовжує резервувати потужності Укртранснафти.

Через потрапляння до української ділянки трубопроводу «Дружба» неякісної російської нафти, яка містить підвищений вміст хлорорганічних речовин, України вимушена була призупинити транзит нафти з 25 квітня по 11 травня, а також 17-21 травня 2019 року.

«Укртранснафта щодня перевіряє якість нафти, що надходить з Росії разом з міжнародною сюрвеєрською компанією SGS, і не фіксувала повторних випадків надходження забрудненої нафти до української ділянки нафтопроводу «Дружба»», — зазначають в Укртранснафті.

Нагадаємо:

  • 21 квітня у Білорусі повідомляли, що нафта, яку туди постачає Росія, має високий вміст хлорорганічних сполук, які можуть пошкодити обладнання НПЗ.
  • 22 квітня Білорусь обмежила експорт нафтопродуктів до інших країн. Частка білоруського палива на українському ринку складає близько 33%.
  • 23 квітня стало відомо, що російська низькоякісна нафта надійшла до Польщі та України.
  • Згодом стало відомо, що Польща та Німеччина відмовилися від низькоякісної російської нафти, яку купують через нафтопровід «Дружба».
  • 25 квітня компанія «Укртранснафта» припинила транзит російської нафти по магістральному нафтопроводу «Дружба», який проходить через територію Білорусі. Про відмову від купівлі Нафти повідомили й у Словаччині.
  • Збитки від отримання неякісної нафти з Росії у Білорусі оцінили у 100 мільйонів доларів.
  • Російське Міненерго повідомило, що очікує на швидке та конструктивне розв'язання ситуації з постачанням неякісної нафти. Згодом у Росії повідомили, що хтось навмисне забруднив нафту.
  • 30 квітня Білорусь повністю припинила постачання нафти трубопроводом «Дружба» через наявність у ньому забрудненої нафти.
  • 2 травня у Білорусі повідомили, що почали отримувати незабруднену нафту з Росії. 6 травня Укртранснафта повідомила, що незабруднена російська нафта дійшла до України і що наразі Україна готова відновити її транзит до ЄС.
  • У слідчому комітеті РФ повідомили, що причиною забруднення російської нафти стало те, що постачальники хотіли приховати розкрадання на суму 15 тисяч доларів. У цій справі затримали перших чотирьох людей.
  • 15 травня Укртранснафта повідомила про часткове відновлення транзиту нафти до Європи.
    Збитки від потрапляння забрудненої нафти до «Дружби» у Росії оцінили до 100 мільйонів доларів. Водночас компенсовувати їх планують лише тим, хто доведе, що зазнав збитків.
  • 21 травня в Україні повідомили, що частково відновили транзит нафти до Угорщини, а 29 травня Угорщина відновила транзит нафти своєю територією.
  • У російській «Транснефти» підрахували, що для повного очищення «Дружби» від забрудненої нафти необхідно щонайменше 8 місяців.
  • 24 травня стало відомо, що за приблизними підрахунками загальна сума збитків, завданих забрудненням російської нафти, може сягнути 1 мільярда доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: