Що буде з ринком нерухомості восени та як зміниться вартість квартир

apartments-architecture-balconies-1330753
Photo by Tembela Bohle from Pexels

Восени вже традиційно активізується ринок нерухомості. Він став багатокомпонентною структурую з багатьма чинниками, які впливають не тільки на ціноутворення, а й на вектор та швидкість його розвитку чи стагнації.

*Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія». 

Чого чекати від ринку будівництва та нерухомості України восени та які прогнози для галузі після призначення нового складу Кабміну ІА Дивись.info дізнавалася в експертів.

Співзасновниця та керуюча партнерка «Українського клубу нерухомості» (URE Club) Ольга Соловей вважає, що ситуація на первинному ринку багато в чому залежатиме від економічної та політичної стабільності в країні.

«Влада в країні сформована, прийняті важливі законопроекти, що суттєво впливають на умови ведення будівельного бізнесу. Економіка демонструє повільне, але зростання, інфляційні ризики хоч і існують, проте опісля 2 місяців стабільного курсу гривні ця «стабільність» стала суттєвим фактором, що впливає не лише на покупців, що повернулися на ринок, а й на забудовників, котрі мають намір розпочати реалізацію своїх нових проектів і вчасно завершити ЖК, що вже будуються. Окрім цього, варто сказати, що ринок чекає поновлення іпотеки. Президент уже дав доручення Нацбанку та профільним комітету ВР та міністерству підготувати свої пропозиції щодо створення умов до розвитку іпотечного кредитування.

Якщо говорити про цінові прогнози, то, окрім співвідношення попиту та пропозиції, варто враховувати зростання собівартості будівництва: на 8 місяців 2019 року вартість будматеріалів та будівельно-монтажних робіт зросла майже на 10%, що спонукає забудовників враховувати це в цінах на квартири. Проте через політичну невизначеність більшість компаній були змушені тримати ціни на існуючому рівні. Осіння активізація покупців дасть змогу забудовникам відкоригувати ціни в межах 3%», – розповіла Соловей.

Директор з продажів міні-міста Svitlo Park Олександр Панфілов зауважує, що у найближчі 1,5-2 місяці пожвавлення на ринку може перевищити 6% порівняно з літніми місяцями. Окрім цього, стабілізація гривні також багатьма потенційними покупцями сприймається, як належне.

«Наразі попит у більшості випадків зосереджений переважно на масштабних сучасних житлових комплексах у форматі «місто в місті». Саме в таких ЖК – з вдалим місцерозташуванням, продуманою до дрібниць інфраструктурою, що вдовольняє найвибагливішого покупця, сучасними плануваннями, використанням енергоощадних технологій у будівництві,  варто очікувати збільшення вартості цін до 5% до кінця року, а також подальший ріст восени. Саме цей сегмент новобудов демонструватиме стале зростання ціни. В решті ж об’єктів економ та комфорт-класу також відбуватимуться цінові коригування, проте збільшення вартості ціни не перевищить 1-1,5%», - розповів Олександр Панфілов.

Які прогнози для галузі після призначення нового складу Кабміну

Керуючий партнер компанії AVM Development Group Владислав Кононов наголошує, що варто говорити про весь комплекс впроваджуваних реформ, що стало можливим опісля повної зміни владної системи. Наприклад, скасування пайової участі для забудовників багатьма учасниками ринку сприйняте з оптимізмом, адже це суттєво зменшує собівартість будівництва.

«Конкуренція значно посилиться, що дасть змогу забудовникам перенаправляти кошти, що витрачалися на пайову участь, на створення належної інфраструктури: спортивних, дитячих майданчиків, будівництво амбулаторій, шкіл, скверів, супермаркетів тощо. Окрім цього, не слід виключати, що в умовах ринку зменшення витрат може позначитися на цінах нових проектів, що почнуть реалізовуватися вже після набуття чинності Закону. Це ж і стосується запровадження Єдиної електронної системи. Щоб подолати корупцію, насамперед потрібні передумови, а цей законопроект дає змогу створення рівних умов для всіх учасників ринку. Чистота будівельної сфери зведе до мінімуму всі існуючи ризики щодо несвоєчасного введення об’єктів в експлуатацію, всіляких конфліктів із псевдоактивістами, а також значно полегшить покупцеві зробити свій остаточний і вірний вибір», – розповів Владислав Кононов.

Ольга Соловей додає, що опісля прийняття низки законопроектів (скасування пайової участі, запровадження Електронної системи та вдосконалення нормування в будівництві) створено підґрунтя для ефективної і прозорої роботи забудовників. Також варто очікувати прийняття законопроекту про захист прав інвесторів, а також щодо стимулювання іпотеки.

«Наразі понад 10% потенційних покупців радо б скористалися іпотекою, але за певних умов: відсоткові ставки мають бути суттєво знижені (хоча б до 15-18%), а термін надання кредиту має бути збільшений до 25-30 років. Весь цей нормативно-правовий комплекс стимулюватиме розвиток будівництва, а також вже до кінця 2019 року може на 10-15% збільшити кількість потенційних покупців на ринку», – додала Ольга Соловей.

Нагадаємо, у Львові триває будівництво нового ЖК «Львівська Мрія» на вул. Під Голоском. Здати нове житло в експлуатацію планують 2020 року. За планом тут буде 16-поверховий будинок на дві секції. У будинку буде 165 квартир, переважно – однокімнатних. Обрати свою можна на сайті проекту.

Читайте також: Все для комфорту мешканців: яким буде новий житловий комплекс на вулиці Під Голоском  

Будинок матиме бетонний каркас, а заповнення та міжкімнатні стіни будуть цегляними. Тут використовують червону повнотілу цеглу. Цей матеріал вважається найбільш екологічним, крім того, він добре утримує тепло та забезпечує хорошу шумоізоляцію. За даними будівельної компанії, будинок здаватимуть мешканцям з поштукатуреними стінами, цементною стяжкою під «чисту» підлогу, двоконтурним котлом (димохідна система Schiedel QUADRO) та розведенням труб по квартирі під стяжкою (здається в робочому стані), лічильниками газу, води, електроенергії, мідною електропроводкою до розвідної коробки у квартирі, виводами під сантехніку та каналізацією. У помешканнях встановлять металопластикові вікна та сталеві двері. За проектом, мешканці отримають вже засклені балкони, сучасні домофони та два безшумних ліфти (один із них – вантажний, розрахований на 1000 кг). А поряд із будинком розташується підземний паркінг.

Усі деталі проекту та фото з будівельного майданчика дивіться тут.

*Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».        

Львівська Мрія — на ринку Львова вже понад 5 років. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 5 будинків. Унікальність ЖК «Львівська Мрія» в тому, що будинки збудовані із цегли. Компанія вирізняється акуратністю, що стосується дозвільних документів, підбором геолокацій, інженерного проектування будинків та дотриманням усіх будівельних та технологічних норм при будівництві житла.

ЖК «Львівська Мрія» неодноразово були відзначені у міжнародному конкурсі «Кришталева цегла».

ЖК «Львівська Мрія» – помешкання створені для вашого щасливого життя!

Контакти відділів продажу: м. Львів, вул. Рубчака, 11, вул. Кн. Ольги, 1 тел.: (032) 241-08-08; (097) 811-80-80

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: