Знищити фізично і морально: як у РФ фабрикують справи проти громадян України

IMG_1849

Сьогодні, 16 вересня, Львів став сьомим з десяти міст, де пройшла акція на підтримку українських політичних в’язнів. На площі Ринок встановили 86 капканів, адже саме стільки громадян України перебувають у катівнях Кремля.

Кожен охочий міг долучитися до акції написавши листа чи підписавши листівку.    

Як підтримати політв’язнів

«Ми надзвичайно радіємо обміну, усім цим 35 вільним людям, які дуже багато пережили у російських тюрмах. 24 з них – це військовополонені моряки, які, згідно із рішенням Міжнародного військового трибуналу, мали бути звільнені вже давно. А 11 – це ті люди, щодо яких було сфабриковано справи за політичними мотивами збоку Російської Федерації. Більшість цих людей були заарештовані у Криму. Потім їх перевезли до РФ, де вони отримали за різними звинуваченнями (шпигунство, тероризм, екстремізм тощо) строки. Об’єднує ці справи те, що немає жодного підтвердження, що вони бодай щось з того, що їм інкримінують, скоїли. Це політичне вмотивоване переслідування. Сьогодні у катівнях Криму та Російської Федерації залишаються 86 українських політичних в’язнів», – сказала виконавчий директор Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

Вона зазначила , що Львів – це вже сьоме місто з десяти, в яких будуть відбуватися заходи, спрямовані на те, щоби українці більше знали про ситуацію з політв’язнями.

«Це вулична інформаційна акція, яка супроводжується інсталяцією з 86 капканів, що символізують тих людей, котрі потрапили у капкани російського режиму. І в цих капканах є речі, які символізують цих людей. Кожен львів’янин можу виявити свою солідарність з бранцями Кремля, написавши листа чи підписавши листівку. Усім політв’язням дуже важливий контакт з Україною, адже одним із способів тиску на них є те, що про них буцімто забули, вони нікому непотрібні і нецікаві», – зазначила Олександра Романцова.

Правозахисники з п’яти організацій стали організаторами цього туру. Далі він вирушить до Чернівців, Вінниці та Чернігова.

Чверть години тривалістю у понад три з половиною роки

Серед організаторів акції є родичі політичних бранців Кремля. Своєю історію поділився Ділявер Меметов, син політв’язня Ремзі Меметова, координатор громадського об’єднання «Кримська солідарність».

«Я займався до моменту арешту батька хімією. Вступив в аспірантуру, але після затримання, 12 травня 2016 року, тимчасово залишив науку. Того дня у наш дім увірвалися співробітники ФСБ. Без роз’яснення причини вони почали проводити обшук, який тривав близько чотирьох годин. Після цього нам сказали, що заберуть батька на 15 хвилин для підписання якихось документів, але ці 15 хвилин тривають вже більше трьох з половиною років. На жаль, того дня обшуки пройшли не лише у нашому домі. Такі ж обшуки відбулися ще у трьох домівках кримських татарів. Зрештою усі отримали велетенські терміни. Їх звинувачують у причетності до так званої справи Хізб ут-Тахрір. Сьогодні вже винесені вироки, відбулася апеляція. Обвинувачених вже етапували до кінцевого пункту їхнього перебування у колонії. Мій батько знаходиться у виправній колонії в одному зі сіл Ставропольського краю», – розповів Ділявер Меметов.

На жаль, це непоодинокі випадки репресій.

«Після 2014 року, коли відбулися геополітичні зміни, кримські татари стикнулися з новим витком репресій через 70 років після депортації 1944 року. Виходить так, що лишень за те, що людина має свої переконання, погляди, громадянську позиції, займається активною діяльністю, що має виключно мирний характер і направлена на підтримку порядку та справедливості, можуть відкрити кримінальне провадження. Відбувається дискримінація за національними та релігійними ознаками. Сьогодні ми щодня зіштовхуємося з десятками обшуків, які в подальшому тягнуть за собою адміністративні стягнення, штрафи, арешти, відкриття кримінальних проваджень за тероризм, екстремізм, сепаратизм тощо. Це переслідування цілих родин, викрадення серед білого дня, тортури. Сьогодні викрадено близько 30 людей. Все це наглядно демонструє, що російське антиекстремістське та антитерористичне законодавство використовується як інструмент тиску на будь-кого, хто по-іншому мислить. Після того, як відбулася анексія Криму, кримські татари і всі, хто не погодився з цим, стали об’єктом гоніння та репресій. У зв’язку з тим, що протягом кількох років ситуація в Криму не змінюється, кримські татари, а також усі небайдужі стали консолідуватися, об’єднуватися для того, щоби мирно, без насилля чинити спротив беззаконню та свавіллю. Саме у такий спосіб з’явилося наше об’єднання «Кримська солідарність». Це об’єднання родичів політичних в’язнів, адвокатів, юристів, задіяних у цих справах, а також усіх людей, які не змирилися із несправедливістю.  Ми визначили для себе три напрямки роботи: юридичний, відділ взаємодії із сім’ями і ЗМІ», – сказав Ділявер Меметов.

«Кримська солідарність» намагаємося привертати увагу  світового співтовариства, щоби воно негайно реагувало на всі порушення прав мешканців Криму.

230 років боротьби

Серед бранців Кремля  і Рустем Емірусаїнов. Про це розповів його батько – Решат.

«Рустем ріс у сім’ї, якій не було байдуже до свого народу, починаючи ще з часів боротьби за свої права на засланні. Він завжди намагався допомогти кожному, хто потребував цієї допомоги. Рустем навчався на історичному факультеті Стамбульського університету. До нас вночі увірвався ОМОн. Автомати, автозаки… Рустема затримали», – Решат Емірусаїнов.

Він зазначив, що кримські татари вже борються із несправедливістю понад 230 років.

«За весь цей період ми піддавалися репресіям та депортації. Застосовувалася і гібридна депортація, коли людей змушували покидати півострів. Як наслідок, сьогодні в Криму проживає близько 300 тисяч кримських татарів, а мільйони мешкають за кордоном. Усе це результат роботи вади. Але наш народ не змирився з цим і активно боровся за своє право жити на Батьківщині. Якщо це витримали наші предки, то сьогодні витримаємо й ми. Коли наш народ повертався у Крим, він опинився вже в іншій державі – в Україні, тоді як виселяли з Росії. В Україні у нас з’явилася можливість відроджувати свою культуру, свій спосіб життя. Так тривало до приходу Росії. Ми досягли великих успіхів. Тепер нас повертають у ті умови, які були протягом століть, але ми ніколи не змиримося з свавіллям щодо нашого народу і будемо вести свою мирну боротьбу», – наголосив Решат Емірусаїнов.

Більшість тих, хто знаходиться у російських катівнях – це кримські татари. Вони отримують не тільки дуже великі терміни, а їх ще й відсилають якнайдалі від Криму, обмежуючи можливість контакту з родичами, українським консулатом тощо, пояснила Олександра Романцова.

«Треба розуміти і масовість характеру цих переслідувань, а також їхні наслідки. Понад 200 дітей зараз знаходиться без батьків. У традиційних сім’ях саме батько займається будинком, зароблянням грошей тощо. Наприклад у сім’ї кримської татарки Фатіми, яка виховує трьох дітей, заарештували батька, чоловіка та брата», – зазначила право захисниця.

Як російські ЗМІ роблять з України ворога

Окупація Криму супроводжується системними репресіями і переслідуваннями нелояльних кримчан. За даними українських правозахисних організацій, за час окупації сотні українців у кримських татарів вже побували з гратами, зазначила експертка Кримської правозахисної групи Олена Лисенко.

«12 кримінальних справ і понад 300 адміністративних було порушено за мирні зібрання. Понад півсотні кримінальних справ стосуються заборонених в РФ організацій і ще понад 700 справ було порушено у рамках так званого антиекстремістського законодавства РФ. Дуже показовою справою для створення картинки є справа українських диверсантів. Зараз за цієї справою не менше 12 українських громадян знаходяться у російських колоніях та СІЗО. Формально це окремі справі. Зазвичай буває так, що людина їде в Крим до своїх знайомих чи родичів, її затримує ФСБ, потім з нею декілька днів у родичів немає зв’язку і тут з’являється відео в російських ЗМІ, де людина розповідає, що їхала до Криму вчинити якісь диверсії або шпигувати на користь України. Українські правозахисні організації допомагають родичам знайти незалежних адвокатів для затриманих. Як правило, свідчення проти себе людина дає під жорстокими тортурами. Наприклад, під час останнього обміну був звільнений так званий диверсант Євген Панов. Він піддавався дуже жорстоким тортурам, зокрема його били електричним струмом, одягали на голову пакет, по декілька днів тримали без їжі та води. Такі тортури витримати неможливо. Євген Панов також дав проти себе свідчення і отримав дуже великий термін. Але, дякуючи обміну, він зараз знаходиться у лікарні «Феофанія», де проходить лікуванням. У серпні після закінчення строків були звільнені двоє харків’ян – Володимир Присич, так званий український шпигун, і Олександр Сташенко, так званий диверсант. Вони також піддавалися жорстоким тортурам. Сташенка топили в озері Сиваш у Криму, душили. Обоє дали свідчення проти себе. Ці свідчення ФСБ знімає на відео, потім через російські ЗМІ показують, як українські «диверсанти», їдуть до Росії чи Криму, щоби вчиняти там якісь диверсії. Таким чином формується образ Укаїни як ворога, з яким потрібно завжди боротися. Ці справи також використовують на міжнародній арені для того, щоби зняти з Росії санкції і тиснути на міжнародні організації», – резюмувала Олена Лисенко.

Із заробітчанина у «диверсанти»

Понад два роки у російських катівнях перебуває Геннадій Лимешко, який вирушив до Криму на заробітки, натомість його затримали у звинуватили у вчиненні диверсії, яку, до речі, у суді так і не змогли довести, натомість відправили за грати за іншою статтею. Про це розповіла дружина Геннадія Ірина Лимешко.

«12 серпня 2017 року ФСБ затримала мого чоловіка. Вперше я про це дізналася з українського телебачення через три дні після затримання. Йшлося про те, що він нібито приїхав у Судак, де збирався вчинити диверсію – пилкою перепиляти залізобетонну опору лінії електропередач, нібито він агент СБУ. Кілька днів не було з Геннадієм жодного зв’язку. Йому дали адвоката, який не допоміг зв’язатися із сім’єю. За якийсь час Геннадій це вдалося за допомогою телефону, який він бозна-де взяв. Розповів, що його катували, затримали посеред міста. Він йшов, біля нього зупинився мікроавтобус, звідти вискочили чоловіки у масках, заштовхали в автомобіль, натягнули на голову мішок, душили, били. Привезли на місце, де він нібито мав вчинити диверсію, поклали обличчям на землю, один з ФСБешників сів на нього і тримав, а інший тим часом в його сумку переклав кілька гранат і тротилових шашок. Потім почалася оперативна зйомка про те, як затримали диверсанта з України, агента СБУ», – розповіла Ірина.

Від початку Геннадій Лимешко, коли зважився їхати до Криму, дуже ризикував, адже був членом «Правого сектору», добровольцем батальйону «Аратта», Яким командував Дмитро Ярош.

«Після того чоловік підписав контракт і служив у ЗСУ розвідником. Згодом пішов зі служби. Потім у нас дуже сильно захворіла донька і хтось з друзів запропонував роботу у Криму на будівництві.

Пізніше у соцмережі з’явилося відео ФСБ, де Геннадій завченими фразами російською мовою,  хоча він розмовляє українською, зізнається, що він агент СБУ і намагався спиляти ручною пилкою опору лінію електропередач. Йому інкримінують виготовлення і перевезення вибухонебезпечних речовин, диверсію і співпрацю з СБУ у ФСБ таки не змогла довести. Геннадію дали 8 років колонії загального режиму. Зараз він відбуває термін у Ставропольському краї, майже під чеченським кордоном», – розповіла Ірина Лимешко.

Натомість правозахисниця Олександра Романцова додала, що до людей застосовують як фізичні, так і психологічні тортури. Це систематична робота і в Криму, і на окупованих територіях Донбасу, де понад 200 людей знаходиться у нелегальних місцях утримування, РФ над тим, щоби залякати людей і для того, щоби у них були формальні приводи тримати затриманих в ув’язненні.

Оксана ДУДАР

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: