Чубай. Україна. Любов: у Львові вшанують культового поета

DSC_2207

Цієї п'ятниці у Львові музикою та віршами відзначатимуть 70-ліття з дня народження культового поета Грицька Чубая.  

У театрі М. Заньковецької відбудеться арт-вечір «Чубай. Україна. Любов. Poety», за участі найяскравіших письменників-сучасників. Співатиме Соломія Чубай з Віктором Морозовим, а репуватиме Сергій Жадан.

«Це в жодному випадку не меморіальний захід, не вечір пам’яті, вечір жалоби і смутку. Це живий, мистецький діалог», – каже директорка Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Р. Іваничука Тетяна Пилипець.

На концерті звучатимуть твори Василя Стуса, Грицька Чубая, Миколи Вінграновського, Павла Тичини, Лесі Українки. А також твори сучасників Наталі Білоцерківець, Сергія Жадана, Юрія Іздрика, Маріанни Кіяновської та Мар'яни Савки під акомпонемент симфонічного оректру INSO-lviv та гурту «Джалапіта».

«Мене часто запитують чи всі пісні у мене на слова батька? Ні, не всі. У цьому концерті буде лише один твір – «Вертеп». Це симфо-рок композиція, яку будуть читати, репувати Андрухович і Жадан. На цей концерт я обирала поезію саме тих, про кого я читала в листах свого батька, і тих, хто був мені близький по духу. На цьому концерті буде і Василь Стус, і Микола Вінграновський, і Павло Тичина. Ми поєднуємо українську поезію – від Лесі Українки до Сергія Жадана, чим доводимо те, що нашу літературу не знищили, як би нас не заганяли на Соловки чи Сибір. Ми вкотре доводимо те, що душу нашої літератури не знищили. Це є дуже особливий месидж», – каже авторка проекту «Чубай. Україна. Любов. Poety» Соломія Чубай.

Під час арт-вечора також відбудеться презентація альбому-книжки «POETY» Соломії Чубай. Двомовне видання (українською та англійською), що включає 10 пісень-симфоній, написані до культових текстів української літератури; поему Грицька Чубая «Вертеп» у виконанні Юрія Андруховича та Сергія Жадана, а також поему «Відшукання причетного» в авторському виконанні Грицька Чубая. Музику до альбому написали учасники гурту «Джалапіта»: Соломія Чубай, Том Луголообі, Сашко Главацький, Андрій Коник та Ігор Гнидин.

«Також в нас буде відео-арт – уривки з фільму Параджанова. Один кліп вже можна подивитися на моєму каналі. Чому Параджанов? Тому що, виявляється, вони з Грицьком Чубаєм таємно спілкувалися у Києві. Також дуже  важливою є сама локація, де буде концерт, бо батько працював у театрі там робітником сцени, бо іншої роботи у нього не було. Тому локація вибрана не просто так», - розповідає Соломія Чубай.

Довідка

Грицько Чубай (Григорій Петрович Чубай-Гетьман — 1949 — 1982) — український поет, перекладач, художник, мистецтвознавець. Лідер львівського андеграунду 60−80 рр. 20 ст., видавець альманаху «Скриня». Автор поетичних книг «Говорити, мовчати і говорити знову», «Плач Єремії», «Скоромовка не для вовка», «П'ятикнижжя».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: