Найближчим часом дизель може суттєво здорожчати, – експерт

дизель

За тиждень ціна на дизельне паливо в опті зросла на 3 гривні - тобто 15% від вартості пального. Як повідомив Дивись.info директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн, така ситуація склалася через зупинку роботи одразу двох вітчизняних нафтоперевалочних комплексів - «Херсон» та «Південний».

За тиждень ціна на дизельне пальне в опті зросла на 3 гривні – тобто 15% від вартості пального.

Як повідомив Дивись.info директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн, така ситуація склалася через зупинку роботи одразу двох вітчизняних нафтоперевалочних комплексів – «Херсон» та «Південний».

Ми спробували розібратися, чому склалася така ситуація, чи може дизельне пальне зникнути з вітчизняних АЗС і чи варто прогнозувати продовження росту цін на ДП.

Що сталося

17 серпня про зупинку роботи заявив Херсонський нафтоперевалочний комплекс. 18 серпня стало відомо про припинення відвантажень ДП нафтоперевалки в порту «Південний» і неможливість прийому двох танкерів по 30 тис. т ДП, прибуття яких очікувалося у другій половині вересня.

Причиною зупинки роботи нафтового терміналу в «Південному» стали дії Енергетичної митниці, яка заблокувала оформлення 27 тис. т грецького ДП у резервуарах терміналу.

Цю інформацію також підтвердили в адміністрації терміналу.

«Ситуація виглядає так: у всьому світі фахівці повідомляють, що це пальне нормальне і відповідає нормам, а якась митна лабораторія каже, що ні. Крім цього, вони пишуть: у пробах дизелю виявили 10,1 ppm сірки, але при цьому вказують, що похибка їх досліження 1,7 ppm. Тобто вони фактично повідомляють, що можливо показник і в межах норми, але роботу комплексу блокують.

Це більше скидається на диверсію. Біля воріт нафтоперевалочного комплексу стоять десятки бензовозів, які чекають на пальне. Приходить митник, який тиждень не може відібрати проби, потім він їх відбирає і робить аналіз упродовж трьох днів. Це при тому, що будь-який міжнародний сюрвеїр (кваліфікований аналітик у сфері судноплавства – ред.) робить цей аналіз за дві години», – пояснює Сергій Куюн.

Що буде далі

«Складно прогнозувати розвиток ситуації. Адже йдеться про припинення постачання із будь-яких напрямків. Тому що «Південний» просто заблокований: там виник затор – резервуари зайняті пальним, яке не хочуть оформлювати. Це пальне не може ні на внутрішній ринок піти, ні на зовнішній», – каже пан Сергій.

Всього в Україні є п'ять найбільших нафтоперевалочних комплексів: Одеса, Чорноморськ, Південний, Херсон і Миколаїв. Два із них вже припинили роботу. А ті, що залишились, не зможуть компенсувати простій.

«Закупити пальне – це не те саме, що піти в магазин по продукти. Вантаж із пальним треба заздалегідь зафрахтувати, укласти контракти, потім судно пливе якийсь тиждень. Тобто все це тривала історія. І тим більше, 18 вересня Одеська нафтоперевалка – найпотужніша - перестала приймати замовлення на перевалку, тому що вона завантажена повністю.

«У 2017 році такий дефіцит на ринку скрапленого газу призвів до збільшення ціни в півтора рази – від 12 до 18 грн за літр»

Можливих сценаріїв розвитку ситуації я бачу два: або митники проводять нормальний аналіз дизелю, або ціни на пальне зростають у рази. Як саме зростають, сказати складно. Тому що ми маємо справу з дефіцитом. Це найгірша ситуація: люди біжать і наповнюють повні баки. Спустошують все, де це пальне. У 2017 році такий дефіцит на ринку скрапленого газу призвів до збільшення ціни в півтора рази – від 12 до 18 грн за літр. Це було тоді, і це був скраплений газ, якому є замінник. Нема газу – їдеш на бензині. А дизпальне нічим замінити. Не може тепловоз «Укрзалізниці» або вантажівка в кар'єрі їздити на чомусь іншому»

Динаміка росту цін на скраплений газ від липня 2016 по жовтень 2017

Як українці відчують дефіцит на собі

«Насамперед постраждають промислові підпримства та підприємства державного сектору, - прогнозує Сергій Куюн. - Наприклад, «Укрзалізниця», яка купує пальне на оптовому ринку. Міноборони, яке також закуповує пальне напряму у постачальника. Також, ймовірно, відчують дефіцит на собі будь-які промислові виробництва, які купують оптові партії нафтопродуктів. Поки що заправні станції утримують ціни завдяки тому, що в них була досить гарна маржа протягом останніх місяців. Але вона теж не безмежна. Тобто малі заправки, які торгували за низькими цінами, вони вже підкручують вартість. Але я думаю, що і великі компанії не встоять, якщо ціна буде і далі зростати.

Я не знаю чи  ситуація – наслідок корупційного інтересу, чи чиїхось власних амбіцій. Але вона дійсно дуже загрозлива».

Ірина ЯКИМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: